Live

Tulburările de somn, discutate la şcoala de vară dedicată somnologiei

Data actualizării: Data publicării:

Și somnul e o... știință. Şi încă una foarte importantă, dacă îi ascultăm pe specialişti. Aceştia susţin că problemele care apar în timpul somnului pot avea consecințe grave asupra sănătății - de la tulburări de atenție, până la apariția unor boli. Metodele de diagnosticare și tratament a acestor situaţii au fost discutate la prima ediție a Școlii de vară dedicată Somnologiei, desfăşurată la Oradea.

Lipsa unui somn bun poate duce la afecțiuni grave atât la copii, cât și la adulți, atrag atenția specialiștii.

„Sunt consecințe cardiovasculare, evenimente cardiace acute care se pot întâmpla la trezire, apoi accidente prin tulburări de atenție sau adormire la volan, tulburări metabolice, cum ar fi diabetul zaharat și alte consecințe mai subtile”, a explicat dr. Sânziana Lovin, medic primar medicină internă.

„Patologia somnului și tulburări de respirație în somn sunt prezente și la copii, există și forme severe, astfel că este foarte important să le depistăm cât mai din timp, să învățăm să le diagnosticăm și ulterior să le tratăm”, susţine Mihaela Oros, medic primar pediatru.

Iar acest lucru se face cu ajutorul ştiinței somnului, somnologia, o disciplină recentă în România.

„În prezent, somnul uman este unul dintre cele mai neglijate aspecte ale vieții cotidiene și, din păcate, fenomenele anormale care se întâmplă în somn și care sunt răspunzătoare de manifestări neplăcute din timpul zilei sunt un pic mai neglijate”, a declarat dr. Sânziana Lovin.

„Aceșți pacienți necesită o atenție specială. Noi, fiind vorba și de implicarea urgentistului în diagnosticarea acestor probleme, îi direcționăm după tratamentul de urgență spre o polisomnografie, un studiu mai aprofundat”, a spus dr. Zsolt Beres, medic primar UPU.

Peste 120 de specialiști din toată țara au discutat despre recunoașterea și diagnosticarea problemelor din timpul somnului la prima ediție a Școlii de vară dedicată somnologiei.

„Ideea a pornit de la interesul noilor generații de specialiști și studenți la medicină în acest domeniu nou. Se adresează tinerilor specialiști cu interes în domeniul somnologiei”, spune Lavinia Davidescu, organizator.

Cu această ocazie au fost prezentate şi dispozitive dedicate tratamentului problemelor legate de somn.

„Toată tehnologia care se regăsește în acest dispozitiv se găsește și sub această formă super redusă, concepută special pentru a fi cât mai ușor de purtat în timpul călătoriilor pacienților noștri. Fiecărui dispozitiv i se atașează o mască”, a explicat Raul Popescu, director de vânzări.

Evenimentul s-a derulat pe parcursul a două zile, la Oradea.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden a ațipit în timpul unei conferințe istorice cu liderii africani în Angola

Cercetătorii britanici au descoperit primul tratament nou din ultimii 50 de ani pentru crizele de astm: „Este un fel de miracol”

Câte ore trebuie să dormim pe zi, în funcție de vârstă, pentru un creier sănătos. Ce oră de culcare recomandă specialiștii

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Partenerii noștri