Live

Statuia lui Mihai Viteazul din centrul Oradei va fi mutată în Centrul Civic

Data actualizării: Data publicării:

O mai veche idee a primarului municipiului Oradea revine în actualitate. Este vorba despre mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în Centrul Civic al orașului. În locul acesteia va fi amplasat, cel mai târziu anul viitor, un monument dedicat regelui Ferdinand. Anunțul a fost făcut astăzi de primarul Ilie Bolojan, care s-a referit și la proiectele cu fonduri europene care se vor derula în Oradea.

Statuia lui Mihai Viteazul a fost amplasată în Piața Unirii din Oradea în 1994. A fost realizată de sculptorii Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu și a fost turnată din peste 8 tone de bronz. Banii necesari au fost strânși prin contribuțiile militarilor din cadrul Garnizoanei Oradea. În 2014, consilierii orădeni şi-au dat acordul ca statuia să fie mutată în Parcul Olosig, redenumit după fostul domnitor.

Planul nu a primit aviz favorabil de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice, dar acum administrația locală a propus ca statuia voievodului să fie mutată în viitoarea piață dintre Casa de Cultură a Sindicatelor și Catedrala Ortodoxă. În locul ei, în Piața Unirii va fi ridicat un monument dedicat Regelui Ferdinand I.

"Sunt convins că reamplasarea în această piață a statuii ecvestre a Regelui Ferdinand nu face decât să aducă un respect pentru oameni care au făcut lucruri importante pentru neamul românesc. Dacă acest concurs se va derula fără probleme, ne propunem ca anul viitor să reamplasăm această statuie", a declarat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Proiecte de 80 de milioane de euro pentru Oradea

Primarul Ilie Bolojan a anunțat și principalele proiecte pentru care au fost obținute fonduri europene.

Primul pachet în valoare de peste 111 milioane de lei vizează Coridorul de Mobilitate din Piața Gojdu până pe strada Vasile Alecsandri. Acesta cuprinde construirea unui pasaj între catedrala ortodoxă și Casa de Cultură a Sindicatelor. Mașinile vor traversa prin subteran, la suprafață va fi construită o piață pietonală. Valoarea totală a proiectului este de 95 de milioane de lei. Tot în cadrul acestui pachet vor fi cumpărate și 4 autobuze hibrid în valoare de aproape 11 milioane de lei.

Al doilea pachet de proiecte este cel al Coridorului de Mobilitate Piața Gojdu-Piața Cetate. Acesta va cuprinde construirea unui pasaj subteran la Piața Mare și parcarea de tip park and ride de sub Catedrala Ortodoxă. Costurile de 35,8 milioane de lei pentru aceasta vor fi suportate din banii municipalității. Tot în cadrul acestui pachet vor fi cumpărate 6 autobuze hibrid.

Un alt pachet se referă la dezvoltarea transportului de călători, în cadrul căruia podul Dacia va fi lărgit la 6 benzi și va fi construit un pasaj subteran între hotelul Dacia și Parcul Traian. Ultimul pachet important vizează extinderea liniei de tramvai de pe Calea Aradului până în cartierul Cantemir.

"Suma totală este de 81,8 milioane de euro, din care 10 milioane de euro aproximativ reprezintă cheltuieli neeligibile șI 1,4 milioane de euro contribuția noastră de 2 %", a explicat primarul Bolojan.

Edilul a anunțat că Primăria Oradea a obținut finanțare europeană pentru devoltarea comunităților defavorizate. Astfel,vor fi asfaltate 3 străzi din zona Gutenberg, dar la școala Ion Slavici va fi construit un centru de zi.

Reporter: Claudiu Mihuț / Operator: Ticu Gheorghiță

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos: „Spiritul românesc de la cap la coadă”

Incident grav în Piața Unirii: un stâlp metalic a căzut peste un tramvai de pe linia 32. Circulația tramvaielor, restricționată

De ce desființarea Poliției Locale nu este temă de referendum. Care sunt explicațiile lui Nicușor Dan

Controversa răniților din scandalul primarilor de la Unirii. Nicușor Dan: Seamănă cu jandarmii bătuți la 10 august această relatare

Partenerii noștri