La sfârşitul anului trecut, consilierii orădeni şi-au dat acordul ca statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul să fie mutată din centrul Oradei în Parcul Olosig, redenumit după fostul domnitor. În locul ei, în Piaţa Unirii urma să fie amplasată statuia regelui Ferdinand I.
Planul a fost oprit de Comisia Zonală pentru Monumente Istorice, care nu a dat aviz favorabil pentru reamplasarea statuii în parcul Mihai Viteazul. Membrii comisiei au considerat parcul Olosig "o zonă periferică şi nepotrivită".
"Decizia Comisiei Zonale nr. 6 este una consultativă, în ultimă instanţă hotărârea Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public este, de asemenea, imperativă şi va trebui să fie respectată", spune Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.
Împotriva mutării acestei statui s-au declarat şi membrii Asociaţiei "Mihai Viteazul" care au finanţat ridicarea ei în urmă cu mai bine de 20 de ani. Aceştia au depus o plângere, pe motiv că a fost încălcată legea dreptului de autor şi cea a monumentelor de for public.
"Există o altă cale, de atac în contencios administrativ şi o să o facem, atacând prin ordonanţă preşedenţială hotărârea Consiliului Local. Ne gândim chiar şi la plângere penală", a anunţat col. (r) Constantin Moşincat, secretarul Asociaţiei "Mihai Viteazul".
Administraţia publică va trebui să respecte decizia finală care va fi dată din partea Ministerului Culturii.
"Deşi avem o hotărâre de Consiliu privind mutarea acestei statui, bineînţeles că primăria are nevoie de aviz din partea Ministerului Culturii, de la această comisie, pentru a muta statuia lui Mihai Viteazul din centru", afirmă Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Discuţia referitoare la mutarea statuii domnitorului Marii Unirii vine în contextul în care Primăria Oradea vrea să dea o altă înfăţişare zonei centrale, modernizată cu bani europeni.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş