Salonul de Vinuri Millesime, locul unde orădenii pot degusta peste 200 de vinuri diferite
Care este diferenţa dintre un vin de masă şi unul de calitate? Este unul dintre răspunsurile pe care le vor primi cei care vor participa în aceste zile la un eveniment dedicat licorii provenite din struguri. Peste 200 de vinuri oferite de 26 de producători români şi străini vor putea fi degustate în primul salon deschis în Oradea.
Drumul Vinului, o alternativă turistică pentru Valea Prahovei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
"Se ia o mică cantitate de vin în cavitatea bucală. Se barbotează. Practic, ce înseamnă barbotarea? Înglobarea vinului în cavitatea bucală cu oxigenul. Iarăşi ajută în a deschide aromele volatile şi a ajuta vinului în a se deschide către noi", a explicat Bogdan Raul Todor, reprezentantul unei crame.
Degustarea vinului este o artă în sine. Iar cei care vor ajunge în spaţiul special amenajat într-unul din corpurile cetăţii din Oradea vor putea simţi aromele vinurilor produse de câţiva dintre cei mai de soi producători autohtoni. Vorbim de vinuri care îşi găsesc mai greu locul pe rafturile marilor magazine.
"Deținem 17 hectare. Diferența este că în primul rând facem normare la hectar. Adică dăm struguri jos în verde, avem o producție mică pe hectar, între șase și nouă tone. Strugurii sunt culeși doar manual, doar în lădițe", susţine Anca Maria Vlădoi, reprezentanta unei crame.
Preţurile unor astfel de vinuri sunt de câteva ori mai mari, dar calitatea este însă cea care face diferenţa. La Salonul de Vinuri Millesime, pe lângă degustări, vizitatorii vor putea participa la șase masterclass-uri. Unul dintre ele va avea ca temă "Vinurile Portugaliei, o țară a contrastelor".
"Există între Portugalia și România foarte multe puncte comune. În primul rând suntem latini, trăim intens fiecare secundă. Clar, ușor diferit. Dar prospețimea vinurilor din Transilvania seamănă foarte mult cu prospețimea vinurilor din nordul Portugaliei", spune Gavril Adrian Butuc.
Organizatorii speră ca astfel de evenimente să contribuie la dezvoltarea unei culturii a savurării vinului.
"E și un demers într-un fel de, să zic, interes național. De a se susține, pentru că în momentul de față vinul este cel mai prețios și cel mai valoros produs agro-alimentar cu care putem merge oriunde în lume", spune Dorin Popa, organizator.
"Mai ales că anul trecut e anul în care am cules și anul acesta avem vinurile din 2017. Suntem foarte mândri cum a evoluat vinul, cum a fost strugurii, cum a fost via, cum a fost totul per ansamblu, noi suntem mulțumiți de vin", afirmă Ciprian Macavei, reprezentantul unei crame.
Salonul de Vinuri Millesime se desfăşoară de vineri până duminică, în Cetatea Oradea.
Reporter: Adrian Ciucurița
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News