REȚETA SĂPTĂMÂNII. Mâncarea de gutui, ideală pentru post
Gutui cu ciuperci, așezate lângă cartofi cu dovleac - este propunerea noastră pentru astăzi. Vorbim de un preparat specific Bihorului, gustos și ușor de făcut, care poate face parte și din meniul celor care țin post în această perioadă. E gata în cel mult 40 de minute și vă oferă astfel o masă ușoară și foarte gustoasă.
Ciuperci otrăvitoare, la mănăstire
Care sunt cele mai bune ciuperci?
Sicrie „eco” din ciuperci
Percheziții de amploare în Republica Moldova. Anchetă privind fapte de corupție în prag de alegeri
Inundațiile din Spania: O femeie a rămas blocată trei zile într-o mașină, alături de corpul neînsuflețit al cumnatei sale
Tarantula, noul animal de companie la modă printre români
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
„Pentru început am pus la fiert cartofii pentru piure cu dovleac. Foarte important este ca dovleacul să se fiarbă separat, dar după aceea le vom face piure și le vom amesteca împreună”, explică Lavinia Maier, bucătar.
Pentru că e un preparat de post, bucătarul a folosit ulei, care poate fi înlocuit în alte perioade cu unt sau lapte. După ce e gata piureul, trecem la gutui. E nevoie de două fructe, bine spălate pentru că se folosesc împreună cu coaja, tăiate pătrățele ori fâșii.
Zahărul va fi caramelizat timp de două minute, într-o tigaie ținută aproximativ 2 minute, pe plita încinsă, după care se adaugă puțină apă.
„Putem adăuga și gutuile și, având în vedere că eu le-am tăiat cubulețe și sunt destul de micuțe, vor necesita un timp de fierbere de 15-20 de minute.”
În timpul fierberii se poate adăuga puțină sare. Între timp sunt preparate ciupercile care sunt trase la tigaie în puțin ulei și sunt asezonate cu sare și piper. O lingură de făină amestecată cu apă poate fi adăugată pentru îngroșarea mâncării.
După ce gutuile și piureul de cartofi sunt gata, bucătarul pregătește celelalte componente ale preparatului. Ciupercile sunt prăjite până devin crocante, iar ceapa este caramelizată. Când toate sunt gata, sunt așezate în farfurie.
„Vom începe prin a pune mâncarea de gutui care este principalul ingredient. După care vom adăuga piureul cu dovleac eu îi voi face o formă în genul acesta îl vom așeza în mijloc”, a detaliat Lavinia Maier.
Ceapa caramelizată se adaugă pentru un plus de savoare, iar ciupercile se pun ultimele, alături de germeni de ridiche sau de praz.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News