REȚETA SĂPTĂMÂNII. Mâncarea de gutui, ideală pentru post
Gutui cu ciuperci, așezate lângă cartofi cu dovleac - este propunerea noastră pentru astăzi. Vorbim de un preparat specific Bihorului, gustos și ușor de făcut, care poate face parte și din meniul celor care țin post în această perioadă. E gata în cel mult 40 de minute și vă oferă astfel o masă ușoară și foarte gustoasă.
Ciuperci otrăvitoare, la mănăstire
Care sunt cele mai bune ciuperci?
Sicrie „eco” din ciuperci
VIDEO. Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Minora, operată de urgență, a rămas fără splină
Vortexul polar se extinde în SUA. Roxana Bojariu: Este atipică această furtună de iarnă
Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin
Risc de explozie în Mureș la un tren de 12 vagoane. Sunt scurgeri la una dintre cisterne
Guvernul vrea să mențină plafonarea prețului la energie și gaze și după 1 aprilie. Anunțul făcut de ministrul Burduja
Ministrul Finanțelor: „Nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe”
„Pentru început am pus la fiert cartofii pentru piure cu dovleac. Foarte important este ca dovleacul să se fiarbă separat, dar după aceea le vom face piure și le vom amesteca împreună”, explică Lavinia Maier, bucătar.
Pentru că e un preparat de post, bucătarul a folosit ulei, care poate fi înlocuit în alte perioade cu unt sau lapte. După ce e gata piureul, trecem la gutui. E nevoie de două fructe, bine spălate pentru că se folosesc împreună cu coaja, tăiate pătrățele ori fâșii.
Zahărul va fi caramelizat timp de două minute, într-o tigaie ținută aproximativ 2 minute, pe plita încinsă, după care se adaugă puțină apă.
„Putem adăuga și gutuile și, având în vedere că eu le-am tăiat cubulețe și sunt destul de micuțe, vor necesita un timp de fierbere de 15-20 de minute.”
În timpul fierberii se poate adăuga puțină sare. Între timp sunt preparate ciupercile care sunt trase la tigaie în puțin ulei și sunt asezonate cu sare și piper. O lingură de făină amestecată cu apă poate fi adăugată pentru îngroșarea mâncării.
După ce gutuile și piureul de cartofi sunt gata, bucătarul pregătește celelalte componente ale preparatului. Ciupercile sunt prăjite până devin crocante, iar ceapa este caramelizată. Când toate sunt gata, sunt așezate în farfurie.
„Vom începe prin a pune mâncarea de gutui care este principalul ingredient. După care vom adăuga piureul cu dovleac eu îi voi face o formă în genul acesta îl vom așeza în mijloc”, a detaliat Lavinia Maier.
Ceapa caramelizată se adaugă pentru un plus de savoare, iar ciupercile se pun ultimele, alături de germeni de ridiche sau de praz.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News