#șîeu. Protest de 15 minute, în fiecare lună, într-o primărie din Bihor. Ce revendicări au edilii
#șîeu și alte câteva revendicări. O primărie din Bihor s-a alăturat protestului național inițiat de omul de afaceri Ștefan Mandachi, dar nu s-a limitat să ceară doar autostrăzi moderne. Printr-un banner tricolor afișat pe sediul administrației locale, edilii au mai solicitat conectarea localității la rețeaua de gaz și finalizarea reabilitării drumului național 76, aflat în șantier de 12 ani. Ca să atragă atenția asupra acestor revendicări, funcționarii vor întrerupe lucrul timp de 15 minute, la ora 15, în data de 15 a fiecărei luni.
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
VIDEO: Protest cu zeci de mii de oameni în Valencia, în urma inundațiilor. Ce au reclamat oamenii
Au testat țeava de gaz cu bricheta. Ce s-a întâmplat
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
Protest al medicilor în Piața Victoriei, după scandalul Sf. Pantelimon
Pilot TAROM, despre zborurile anulate: „Nu a fost o grevă mascată. A fost o reacţie la condiţiile pe care le avem”
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor
”După cum se vede, ne-am alăturat domnului Mandachi de la Suceava vizavi de autostrăzile din România și noi, având în vedere zona noastră, plusăm. Va fi un protest în fiecare zi de 15 a lunii, 15 minute”, a explicat Gheorghe Bota, primarul comunei Rieni.
"Autostrăzi în România, gaz în casele oamenilor și DN76 Oradea-Deva reabilitat" - sunt solicitările scrise pe bannerul tricolor arborat pe clădirea Primăriei din Rieni.
Edilul-șef al localității susține că o magistrală de gaz se află la o distanță de doar 500 de metri de comună, în timp ce Drumul Național 76, care traversează localitatea, mai are nevoie de lucrări. Rezolvarea acestor două solicitări ar ajuta la dezvoltarea așezării, spun edilii.
”În primul rând, ar veni investitori, bugetele locale ar crește, am putea să ne asigurăm funcționarea din venituri proprii, ca să nu stăm cu mâna întinsă la guvern sau la județ să primim bani pentru funcționare și dezvoltare”, susține primarul comunei Rieni.
”Încă sunt probleme la DN76, în special aproape că sunt finalizate la noi în comună, doar că avem 18 accese pe care cei de la CNAIR probabil că nu au de gând să le facă, asta este ultima știre pe care o avem”, a detaliat Florin Popa, viceprimarul comunei Rieni.
Protestul administrației locale din Rieni este susținut de localnici.
”Gestul primarului de Rieni este unul excepțional, este unul de curaj, de responsabilitate, pentru că se luptă nu pentru un țel sau o cauză personală, ci pentru ca întreaga comună, întreaga zonă, regiune, Bihorul deci să aibă acces la centrul țării, la inima țării, la București, într-un mod foarte practic, pe calea rutieră.”
”Mi se pare corect, dacă nu se face până la capăt ce s-a început, să se termine, că nu-i terminat.”
”Am plusat ca să transmitem mesajul mai puternic, adică să le aducem aminte în fiecare lună despre aceste doleanțe”, explică primarul Gheorghe Bota.
Edilul-șef al comunei Rieni este cel care a inițiat, în 2018, constituirea unei asociații de dezvoltare intercomunitară, formată inițial din 11 primării din zonă care și-au propus conectarea tuturor satelor componente la magistrala de gaz.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News