Proiect în şcolile din Bihor | Elevii sunt învăţaţi cum să se spele corect pe mâini
Un obicei aparent banal, dar obligatoriu, poate să prevină diferite afecțiuni care duc la îmbolnăvirea a milioane de copii. Vorbim despre spălatul mâinilor, căruia nu mulți îi acordă atenția cuvenită. Clubul Rotary Oradea derulează un proiect în școlile din județ, prin care îi învață pe elevi cum să se spele corect pe mâini. Organizația încearcă să convingă companiile să investească în construirea de grupuri sanitare în unitățile școlare în care acestea nu există.
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Avarie majoră în Craiova. Peste 100.000 de oameni au rămas fără apă și căldură, în timp ce activitatea Uzinei Ford a fost sistată brusc
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Vânătoarea de cadouri în prag de sărbători. Cum să eviți jucăriile care pot pune în pericol siguranța copilului tău
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Proiectul "Mâini curate, copii sănătoși", demarat de Rotary Club Oradea 1113, îşi propune îmbunătățirea stării de sănătate și a nivelului de educație în rândul preșcolarilor și a elevilor din mediul rural al Bihorului. Simpla spălare a mâinilor poate să prevină diverse afecțiuni care duc la boli precum: diareea, toxiinfecțiile alimentare, hepatita A și B, precum și alte infecții virale.
"În mediul rural și în mediul urban, chiar și în familiile foarte bune, copiii nu știu să se spele pe mâini. Asta am observat-o în rândul copiilor de 5-6 ani. (...) Nu înțeleg de ce este important să se spele pe mâini", spune Oana Mudura, organizatorul acţiunii. "Este practic cel mai ieftin instrument pe care un stat poate să-l folosească pentru a reduce cheltuielile în sănătatea publică."
Inițiatorii vor fi prezenți în școli, iar prin intermediul unor lecții interactive îi vor învăța pe copii cât de important este să se spele pe mâini. Și dascălii vor avea parte de seminarii de conștientizare privind utilizarea rațională a apei și a reciclării materialelor.
Rotary Club vrea să atragă în cadrul acestui proiect cât mai multe companii care să sponsorizeze construcția unor grupuri sanitare acolo unde nu există și să suporte achiziționarea de săpunuri care vor fi oferite elevilor.
"Am apelat la ajutorul unei învățătoare care a conceput o lecție specială pentru copii, o lecție interactivă, ca să-i învețe la modul cel mai distractiv cum să se spele corect pe mâini. Și pentru asta am făcut și un săpun, săpunul lui Rotary - vrem să-l vindem companiilor, iar la un săpun vândut, două vor merge la un copil", a explicat Oana Mudura.
În Bihor, aproximativ 45 de mii de copii sunt incluşi în acest proiect educativ.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News