Pavilioanele dărăpănate din centrul Băilor Felix, imposibil de dărâmat
Altădată o destinație preferată a turiștilor care veneau în Băile Felix, pavilioanele din centrul stațiunii au ajuns o ruină. Incluse în categoria monumentelor istorice, imobilele nu pot fi dărâmate, iar starea lor nu permite nici măcar lucrări de reparații. Asta în timp ce autoritățile vor investi 3 milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii Băilor Felix.
Mii de bucureșteni vor rămâne fără apă caldă în zilele următoare
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Oamenii de afaceri sunt revoltați de noile măsuri fiscale: Duc la recesiune
SUA anunță că scutul de la Deveselu va fi întărit
Biden anunță investiții uriașe pentru a face față schimbărilor climatice
Iohannis: România și-a asumat „reforme și investiții de anvergură”
Tradiție românească din Maramureș, continuată cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeană
Un trotuar nou se termină brusc în noroi, în Cluj-Napoca
Război Rece în industria auto
Cele trei pavilioane din centrul Băilor Felix, care în urmă cu câteva decenii le ofereau turiştilor cazare şi tratament, sunt într-o stare avansată de degradare. De curând, peste imobile a fost pusă o plasă de protecţie.
"O stare deplorabilă nu este deloc plăcut. Strică aspectul, mai ales că este o staţiune frumoasă", spune un turist.
"- E urât acum?
- Da, cu toate că le-a mascat cu plasele astea", a observat altul.
"Clădirea nu doar că produce un aspect neplăcut centrului staţiunii, dar reprezintă şi un focar de infecţie. În interior este foarte multă mizerie, foarte mult mucegai, mai ales că în ultimii ani imobilul a deservit drept adăpost pentru oamenii străzii şi animalele sălbatice", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
Societatea Turism Felix, care administrează mai multe clădiri şi hoteluri din staţiune, a avut în plan demolarea pavilioanelor şi construirea în loc a unei săli multifuncţionale şi a uneia de spectacole. S-a opus un ordin călugăresc, care a revendicat, însă fără succes, clădirile din centrul Băilor Felix.
Apoi, în 2013, Ministerul Culturii a emis un ordin prin care a clasat pavilioanele ca monumente istorice categoria B. Astfel, imobilele nu pot fi dărâmate.
Însă cele trei clădiri nu mai pot fi nici măcar renovate, spune Cristian Laza, primarul comunei Sînmartin, localitate de care aparţin Băile Felix: "Din punct de vedere tehnic nu mai pot fi reabilitate: sunt pline de igrasie, nu au fundaţie, sunt construite direct cărămidă peste pământ."
Singura soluţie ar fi ca societatea Turism Felix să ceară Ministerului Culturii declasificarea pavilioanelor.
"Deocamdată eu nu iau în calcul nimic pentru că avem alte obiective de finalizat. De renovat nu le poate renova nimeni", a declarat Florian Serac, directorul SC Turism Felix.
Staţiunea Băile Felix va fi supusă din acest an unui amplu proces de reabilitare. Edilii au accesat fonduri europene de 3 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii. Lucrările vor începe cel mai probabil în luna octombrie.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News