Oradea și vinul | Degustări organizate de restaurante și cursuri de istorie a licorii
Degustările săptămânale de vinuri, somelierii care le arată clienților cum să asocieze licoarea cu mâncarea și cursurile de istorie a băuturii au transformat Oradea într-un oraș al vinului. Al celui de calitate, consumat în calități moderate, ca un aliment și ca hrană pentru suflet. De altfel, specialiștii recunosc că orădenii sunt tot mai informați în legătură cu vinul și cu istoria acestuia.
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Un comisar de poliție a fost prins în flagrant luând „taxă de protecție” de la patronul unui restaurant
Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut atât de mult, încât au cerut porție dublă
Experiența unui turist la un restaurant din Vama Veche a devenit virală
Scandal după ce un restaurant le-a cerut părinților să nu-și lase copiii să alerge printre mese
Un șofer a apăsat din greșeală pe accelerație și a intrat cu mașina într-un restaurant
Patronul unui restaurant din București a fost înjunghiat de un client
Cel mai bun restaurant din lume se închide
Disputa momentului: Cu sau fără copii la restaurant?
În urmă cu 5 ani, Paul Pantea a cumpărat o braserie pe care a vrut să o transforme într-un local destinat exclusiv consumului de vin. Visul său a prins contur după ce a organizat mai multe degustări care au devenit acum o tradiție. Evenimentele la care localnicii sunt invitați să cunoască tainele vinului au devenit lunare. Într-un colț al localului funcționează și un magazin unde sunt vândute sute de sortimente de vin autohton.
"Spațiul este prevăzut cu o temperatură de 16 grade chiar dacă în cramă, în beciurile cramei găsim 13-15 grade - acolo vinurile sunt ținute 30-50 de ani. O umiditate scăzută sub 60 % duce la uscarea dopului și atunci poate apărea fenomenul de oxidare al vinului", a explicat Paul Pantea.
Într-un alt colț al orașului se află un local unde clienții au la dispoziție vinuri din 16 țări de pe toate continentele. Barmanii le arată celor care le trec pragul cum să asocieze vinul cu o gustare ușoară ori cu un desert delicios. În plus, comenzi se pot face și online, pe un site dedicat.
"Cea mai căutată țară este Franța care rămâne un fanion în producerea vinurilor roșii de înaltă calitate, dar aducem și din Uruguay, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia. Prețurile diferă în funcție de vinul ales, dar încep de la 50 de lei până la 4500 de lei", spune Ovidiu Bozga, somelier.
"Must de lavandă care poate fi asortat cu orice vin dulce, în special cu cele albe dulci. Și ultimul, dar nu cel din urmă, tiramisu care are oarecum gust de cafea și merge cu un vin sec, foarte aromat", a dezvăluit Paul Ștefan, barman.
De altfel, mai toate restaurantele din Oradea și-au angajat somelieri care să-i ajute pe clienți cum să asocieze mâncarea cu vinul.
"Cutumele s-au schimbat; în timp lucrurile arată puțin altfel. Nu mai pare aberant să bei vin alb lângă o friptură de porc sau la o friptură de carne roșie, în timp ce roseul devine absent din lumea vinului", susţine chef Adrian Hădean.
În opinia somelierului Sebastian Muscaș, "mâncarea are o poveste, o idea în spate, e multă muncă, cu multe arome, cu mult gust și atunci trebuie să pui o atenție sporită în alegerea etichetei potrivite de vin".
Săptămânal, în Oradea sunt organizate evenimente de degustare de vinuri, unde participă producători din întreaga țară.
"Le spunem povestea cramei, cum obținem noi vinurile eu și tatăl meu, oamenii sunt foarte interesați. Crește educația în vinuri pentru că din ce în ce mai mulți oameni participă la degustări", a observat Anca Vlădoi, proprietara unei crame din Dobrogea.
În plus, în ultimii ani sute de bihoreni au urmat cursuri de istorie a vinului.
"Avem oameni din ce în ce mai educați, mai informați. Suntem orașul care va avea trei saloane, suntem orașul care avem trei centre unde se fac degustări de vinuri, aproape fiecare restaurant are seri de degustări tematice", spune Dorin Popa, de la Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România.
În prezent, în Oradea există patru asociații care militează pentru consumul moderat și inteligent al vinului ca aliment, nu ca băutură.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News