Live

Muzeul viu din Oradea, casă pentru 40 de specii de animale. Unele sunt pe cale de dispariţie

Data publicării:

Specii care supravieţuiesc doar în acvarii ori animale la un pas de extincţie pot fi văzute în cadrul unui muzeu viu, ce va fi deschis în Oradea. Amenajat de specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor, acesta va cuprinde 40 de specii locale şi exotice de păianjeni, peşti, păsări ori mamifere. 70 de mii de euro a costat amenajarea expoziției permanente, unică în România prin complexitatea ei.

"Aici sunt puii de roşioară termală, un peşte care trăia numai în rezervaţia naturală de la Băile 1 Mai şi care, din păcate, din cauza distrugerii rezervaţiei, nu mai există în natură, numai în captivitate", explică muzeografii.

Specia care supravieţuieşte doar în acvariile Muzeului Ţării Crişurilor este una dintre cele 40 cuprinse în cel mai complex muzeu viu din România, inaugurat în Oradea. Vivariul conţine de la nevertebrate şi peşti, până la mamifere sau reptile, adăpostite în 35 de acvarii, terarii şi acvaterarii.

"Este o lucrare complexă (...), pentru că avem un număr foarte mare de animale, de specii. Sunt diferite, fiecare are nevoie de un anumit habitat", explică Vasile Iustin, realizatorul acvariilor.

"Un spaţiu care, credem noi, va fi interesant pentru copii mai cu seamă, dar şi pentru publicul orădean, pentru că se remarcă prin diversitatea speciilor, a animalelor", a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Vivariul le permite curioşilor să observe comportamentul animalelor în captivitate. În plus, le va permite cercetătorilor să facă o serie de studii.

"Oamenii pot să vadă animalele astea de aproape şi să afle multe informaţii despre biologia lor şi despre statutul lor de conservare. Se pot face studii asupra comportamentului animalelor acestora în captivitate", explică Adrian Gagiu, muzeograf.

"Avem un serviciu din partea furnizorului care cunoaşte multe aspecte legate de biologia acestor specii, un personal propriu care este în permanenţă în educaţie, în fază de educaţie, şi, sigur, un serviciu veterinar", a precizat Venczel Marton, din cadrul secţiei de Ştiinţe ale Naturii.

Amenajarea expoziţiei permanente cu vieţuitoare a costat 70 de mii de euro, alocaţi de Consiliul Judeţean Bihor. După ce specialiştii primesc şi ultimele autorizaţii, muzeul viu de la Oradea îşi va primi vizitatorii în cel mult o lună.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Italienii au rămas fără cuvinte când au aflat ce avere are Dan Șucu! Porecla pe care i-au dat-o patronului de la Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cât de real e că animalele prezic cutremurele. Cercetătorii încep un studiu pe capre și câini monitorizați din spațiu

Omenirea rămâne fără resurse. Urmează crize alimentare, conflicte și dezastre naturale, avertizează specialiștii în biodiversitate

Pierdem natura într-un ritm alarmant. Scădere de 73% a populațiilor de specii sălbatice în doar 50 de ani, arată un raport

Singura grădină zoologică din țară unde vizitatorii pot admira Panda roșu, o specie pe cale de dispariție

Partenerii noștri