Live

Dric electric la Cimitirul Municipal din Oradea

Data actualizării: Data publicării:

Un dric electric - este investiţia neobişnuită a Primăriei Oradea care a dotat cimitirul din oraș cu o maşină mortuară nepoluantă. Viteza de deplasare nu depăşeşte 25 de km/oră, iar încărcarea se face la o priză normală. Maşini electrice mai sunt folosite la aquapark-ul din Oradea, dar şi în serviciul de salubritate.

Dricul electric va fi folosit în Cimitirul Municipal de săptămâna viitoare. 15 mii de euro a costat vehiculul care, pe lângă faptul că e silențios, se poate deplasa cu o viteză constantă de 10 km/oră, în fața cortegiilor funerare.

"Avem costuri mult mai mici în exploatare, costuri în întreţinere mai mici şi, în al doilea rând, cortegiul funerar nu trebuie să meargă în urma unei maşini care emană gaze de eşapament", spune Doru Vaida, administratorul cimitirului municipal.

"Mi se par super ok, nu poluează şi sunt foarte utile, adică cred că sunt uşor manevrabile şi pentru comunitate cred că reprezintă un beneficiu", spune un orădean.

Alte două mașini electrice vor fi folosite de angajații aquapark-ului din Oradea. "Avem, ca la o maşină normală, avarii, semnalizări, farurile, claxon şi ştergătoarele", a detaliat un angajat.

"Această maşină se încarcă în doar câteva ore, are o autonomie de 50-60 kilometri şi poate rula cu o viteză maximă de până la 25 de kilometri pe oră", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

Automobilele au o capacitate de 400 de kilograme și vor fi utilizate pentru transportul substanţelor chimice şi al alimentelor către punctele de alimentaţie din exteriorul complexului. E nevoie de o priză obișnuită și de 8 ore pentru ca vehiculele să ajungă la o autonomie de 60 de kilometri.

"Înainte, cu stivuitorul, nu puteam să mergem cu marfa chiar până unde aveam nevoie. Se spărgeau dalele şi în special plasticul care este pe jos la punctele de alimentaţie publică."

"Noi aprovizionarea o făceam cu cărucioare, cu stivuitoare, cu alte utilaje. Ne-am gândit, în primul rând, la reducerea poluării şi nu în ultimul rând la reducerea costurilor cu carburanţii", a explicat Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea.

Serviciul de salubritate din Oradea foloseşte, de asemenea, o maşină electrică pentru zona centrală a orașului.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China cere Franţei să împingă Comisia Europeană către o soluţie convenabilă pentru comerţul cu vehiculele electrice

Comisia Europeană va impune de joi taxe vamale pentru vehiculele electrice importate din China

Scandalul taxării de către UE a mașinilor electrice din China. Ce compensații ar putea primi Beijingul

Comisia Europeană anunţă că are majoritatea necesară pentru a suprataxa maşinile electrice chinezeşti. Beijingul ameninţă

Partenerii noștri