Unde a greșit guvernul Orban până acum? - analiza lui CTP
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a analizat în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24 „faptele de arme” ale guvernului condus de Ludovic Orban după o lună de la instalarea la Palatul Victoria. Concluzia este că deocamdată nu se văd rezultate palpabile, în schimb gazetarul a identificat o serie de greșeli politice ale executivului liberal.
„Ceva palpabil nu a făcut până acum guvernul Orban. Nimic”, spune gazetarul. Ceea ce PNL-ul a „impus” în agenda publică până acum a făcut-o pentru că „s-a repezit cu capul într-o ușă deschisă”, consideră Cristian Tudor Popescu.
„Supraaciza (la carburant, care a fost eliminată - n.r.)? Bucuria PSD-ului că face asta PNL acum. Își fac, automat, o gaură în buget. Și sunt șanse mari ca prețul la pompă să nu scadă semnificativ în urma acestei ștergeri a supraaccizei. Eu știu asta demult. Am greșit odată, cu vreo 20 de ani în urmă, pe vremea guvernului Ciorbea. Atunci s-a făcut prima dată asta. Au crescut prețul la benzină și sperau să scadă consumul. N-a scăzut cu niciun litru. Acum speranța este să crească consumul și să vină veniturile. Nu știu dacă o să vină. Deci, nu e o realizare asta, deocamdată. Nu vedem ceva palpabil. În schimb, vedem greșeli peste greșeli, politice în special, ale guvernului Orban”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„PSD-ul s-a scos la vopsea, mulțumită inteligenței dlui Predoiu”
„Dl ministru Predoiu a pus din nou pe tavă PSD-ului un gol, că tot vorbirăm de handbal. A venit cu declarația aceea, de mare înțelept jurist, din care toată lumea a înțeles că nu se poate abroga (recursul compensatoriu- n.r.), sunt complicații și efecte colaterale care pot fi mult mai severe, nuuu, avem cu CEDO, cu probleme... A făcut declarația, PSD a simțit imediat oportunitatea și a năvălit cu proiectul în Parlament și în felul ăsta PNL-ul a fost pus în defensivă - uite că ei au spus că nu se poate - și PSD-ul a venit în față și a spus: Ba se poate! Noi vrem! Și în felul ăsta PSD s-a scos la vopsea. Deci, acești autori morali ai crimelor din ultimii doi ani de când s-a aplicat legea recursului compensatoriu - care sunt PSD-ul, conducerea PSD-ului și cei care au votat legea în Parlament - s-au scos acum ca imagine mulțumită inteligenței dlui Predoiu, care s-a trezit vorbind. Iată o primă „realizare” a guvernului Orban” - a arătat Cristian Tudor Popescu.
CTP mai vede un pas greșit al lui Cătălin Predoiu, la procedura de numire a procurorilor-șefi pe care a inițiat-o și care se face după vechea lege, modificată de guvernarea PSD. „Lui Tudorel Toader, cu puterile conferite de această legea modificată în privința numirii procurorilor-șefi, i se fâlfâia de CSM. Nici n-a așteptat avizul consultativ al CSM, a dat drumul la opțiunea lui mai departe, puțin i-a păsat, îi desconsidera pur și simplu”, a reamintit Cristian Tudor Popescu. „Recomandarea normală a MCV a fost de bun-simț: de ce se mai cere aviz CSM, ca să emită pe banii statului o concluzie care era aruncată apoi la coș, nici măcar nu se uită la ea ministrul de resort? Să n-o mai ceară, atunci! MCV-ul a recomandat, dimpotrivă, ca rolul CSM să crească, să nu se mai poată trece peste părerea breslei. Dl. Predoiu se face că uită treaba asta. Ce mesaj transmite alegătorilor dl. Predoiu, tuturor celor care au ieșit în stradă atunci, „Jos mâinile de pe justiție”, sute de mii de oameni care au înghețat în stradă ore în șir? Din nou, o chestiune politică și aici, din nou pierzătoare pentru PNL” - conchide CTP.
Cei doi PSD-iști pe care „i-au transplantat domnii de la PNL”
Elena Hărătău și Mihăiță Găină au trecut de la PSD la grupul PNL. Ei votaseră moțiunea prin care a căzut guvernul Vioricăi Dăncilă.
„Deci așa îi răsplătești? Luându-i la PNL? PNL spunea că nu mai ia niciun parlamentar, pe nimeni, darămite pesediști! E, uite că i-a luat. Și acum, Orban face urechea toacă, n-aude, n-a vede, i-am pus acolo. Și vine Klaus Iohannis și spune domnule, ăsta-i tot traseism”, își continuă analiza Cristian Tudor Popescu, amintind că acest cuvânt, „traseism”, l-a inventat chiar el, prin anul 2000, când a scris ceva despre Mircea Coșea, „marele filosof al economiei, care se muta de la un partid la altul cerând la fiecare mutare câte o mașină mai de lux”.
Liberalii s-au pus în această situație, din nou „pierzătoare” din punct de vedere politic, întrucât chiar președintele vine și le spune: Ce faceți? Traseism?! - subliniază CTP. Nu contează ce crede președintele, contează ce vede lumea. Ce vede? Îl vede pe președintele Iohannis spunând „PNL face traseism” și confirmarea o are în ce a făcut PNL. Președintele n-are ce să mai piardă, are mandatul 2, dar PNL-ul din nou a pierdut - punctează gazetarul.
Trei miniștri și toți trei
Monica Anisie, Ion Ștefan și Bogdan Gheorghiu sunt trei miniștri care aduc deservicii imaginii PNL, consideră Cristian Tudor Popescu.
„Bogdan Gheorghiu, de la Cultură, e cel mai protejat. Acolo, la Cultură, nu se cunoaște nimic niciodată. Nu poți să faci ceva deosebit, care să intre în vizorul presei cât de cât, dar nici nu poți să faci niște greșeli mari și nici hoții pe scară largă nu sunt posibile acolo, banii sunt puțini. Deci, la dl. Gheorghiu nu se cunoaște și nici nu o să se cunoască ce face acolo” - spune CTP.
„În schimb, la domnul Ion Ștefan avem o situație interesantă. S-au întâmplat două lucruri la Ministerul Dezvoltării. Mai întâi, se achiziționează patru mașini hibrid de lux, în sumă totală de 113.000 de euro. E firesc, în fond, pentru că e Ministerul Dezvoltării. Dar nu se spune Ministerul Dezvoltării... cui? E Ministerul dezvoltării ministerului, nu? Și atunci au luat aceste mașini hibride” - remarcă ironic gazetarul.
„Să nu-l acuzăm pe nedrept. Omul și-a tăiat casa în două. De la 900 de metri pătrați a ajuns la 500. Probabil că a vândut jumătate și cu banii ăia vine să cumpere mașinile de la minister, n-ați înțeles! Le cumpără din buzunarul lui, din jumătatea aia de casă, așa cum apare în declarația de avere a acestui specimen” - spune CTP. „Să vedem ce-o să mai facă în continuare, eu am mari speranțe și perspective, cred că o să facă deliciul presei domnul acesta. Am văzut cât de „întreprinzător” este: deocamdată cheltuiește banii statului pe mașini de lux. Întreprinzător adevărat!”, a continuat gazetarul.
Președintele CJ Iași a făcut o gafă de ziua națională și a citat greșit un vers celebru, spunând „De la Nisa pân' la Tisa”, cu gândul probabil, la destinația de pe Coasta de Azur unde-și face concediile, spune CTP. Mai corect ar fi fost să spună „De la PISA pân' la Tisa/Tot elevu' plânsu-mi-s-a” - constată amuzat gazetarul. „De ce spun asta? Pentru că Ungaria, pe care am bătut-o la un gol diferență, în ultima secundă (la Campionatul Mondial de handbal - n.r.), este cu 14 locuri înaintea României în clasamentul PISA”, menționează gazetarul trecând la analiza greșelilor făcute de Monica Anisie, ministrul educației.
„Doamna Anisie a produs unul dintre cele mai pătrate exemple de ceea ce se numește argument circular sau petitio principii, adică a spus: la testul PISA nu se cere ce știu elevii, se cere ce știu să facă cu ce știu. Deci, nu vă îngrijorați! Știți ce a spus? A definit, de fapt, termenii cu care se definește analfabetismul funcțional. Afirmația doamnei este următoarea: Nu vă faceți griji, elevii sunt analfabeți funcțional, pentru că sunt analfabeți funcțional”, a arătat CTP.
„Dincolo de această doamnă, problema este de ce-ai venit, de ce-ai mai fi rămas, ca să parafrazez poetul (Tudor Arghezi - n.r.). Problema este de ce a fost numită și problema e în cât timp va fi demisă, pentru că va pierde din nou, politic, capital electoral PNL-ul prin această numire. Mi-este foarte clar - după discursul memorabil al acestei doamne, nu mai vorbesc de năzbâtiile celelalte pe care le-a mai produs - că va piede PNL-ul în continuare. Premierul n-a tresărit, în schimb a tresărit Klaus Iohannis, din nou. Deci, vedeți ce face Klaus Iohannis? I-a spus PNL-ului „faceți traseism” și acum spune „ba trebuie să ne îngrijorăm”, nu cum zice doamna. O nouă palmă dată guvernului. Deci, Klaus Iohannis spune: Domnule, capitalul electoral e al meu!” - a comentat Cristian Tudor Popescu.
CTP: O dovadă de slăbiciune absolut inacceptabilă la ministrul Marcel Vela
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News