Live

Editorial Sezonul 2 din Serialul "Criza Economică" este lansat în 2020

Victor Ponta Data publicării:
Victor Ponta. Foto: INQUAM Photos/Silviu Filip

Am văzut cu toții Sezonul 1 din Serialul "Criză Economică" din 2009-2012. Credeam că ne-a ajuns și nu mai vrem nicio continuare. Acum însă deja văd primele episoade din Seria a doua - care va rula în toată perioada 2020-2023. Și anticipez că nivelul de violență crește exponențial. Este nerecomandat românilor cu venituri sub 5.000 euro pe lună!

Deciziile Agențiilor de Rating internațional prin care nu ne trimit (încă) în categoria JUNK, dar obțin angajamente dramatice din partea decidenților politici români, reprezintă "trailerul" acestui Sezon 2!

Am trăit anii 2009 -2012 la primul nivel politic al Țării.

În 2009 eram Ministru, deputat și purtător de cuvânt al candidatului cu prima șansă la Alegerile Prezidențiale. În 2010 -2012 am devenit noul Lider al Opoziției (PSD - ulterior USL) și candidat oficial la funcția de Prim Ministru pentru Alegerile din 2012. Din această poziție am avut acces la date concrete privind negocierile și acordurile României cu Troica Financiară (FMI - Comisie Europeană- Banca Mondială) dar și la datele Ministerului de Finanțe și ale BNR referitoare la situația finaciară reală a țării.

Mi-am format o echipă economică de super specialiști coordonată de Florin Georgescu cu care mă întâlneam cel puțin săptămânal pentru a înțelege situația României și măsurile prin care puteam să ieșim din Criză.

După fiecare întâlnire cu echipa economică aveam o altă întâlnire cu doi foști Premieri - Adrian Năstase și Călin Tăriceanu - pentru a vedea cum putem politic să susținem și să implementăm soluțiile economice și financiare.

Timp de 3 ani am fost practic singurul "elev" al celor mai buni profesioniști în domeniul politicilor economice și fiscale. Așa am reușit începând cu 2012, când am devenit Premier, să pun bazele unui ciclu de 7 ani de creștere și dezvoltare - cu măsuri economice ultra liberale concomitent cu implementarea constantă și consistentă a strategiei de mărire a pensiilor și salariilor.

Suntem în 2020 și văd scenariul 2009 - 2012 repetat identic - doar cu alte personaje în rolurile principale. Și cu "efecte speciale" mult mai traumatizante pentru "spectatori", adică pentru populația României. Am impresia că suntem condamnați să trăim în același film tragic o dată la 10 ani.

Să detaliem :

1. În 2009 - Președintele (aflat la al doilea și ultimul mandat) avea un Prim Ministru și un Ministru de Finanțe total aserviți, fără viziune și autoritate, dar și fără capacitatea profesională de a implementa măsurile și politicile necesare. Împreună explicau public faptul că "nu este o criză așa rea" , că nu sunt necesare măsuri de austeritate nici împrumuturi, că situația economică și bugetară este sub control dar că singura problemă o reprezintă "politicienii din Parlament". Că "totul va fi bine" - la fel este și în 2020.

2. În 2009 - Președintele și Guvernul aveau ca obiectiv primordial și absolut câștigarea alegerilor din decembrie- motiv suficient pentru "cosmetizarea" realității economice și bugetare dar și pentru amânare deciziilor necesare, ceea ce a înrăutățit dramatic situația pentru 2010. La fel este și în 2020. 

3. În 2009 - Președintele și Guvernul au demarat discuții informale cu agențiile de rating internațional și cu finanțatorii instituționali prin care se angajau să ia măsuri drastice de "ajustare fiscală și structurală" după alegeri. În acest fel își asigurau liniștea politică până la vot - dar și pregăteau "notă de plata" de după. Și în 2020 Guvernul (cu acordul Președintelui) s-a angajat în fața Agenției S&P că nu va aplica Legea pensiilor (va face doar o indexare cu 10% din septembrie - adică o creștere anuală de 3,3% - sub rata anuală a inflației de 3,8%) și că va lua "DUPĂ ALEGERILE DIN DECEMBRIE" măsuri concrete de "ajustare bugetară" și menținere a cursului de schimb prin păstrarea rezervei valutare. 

4. În 2009 - prognoza oficială era pentru o scădere economică a României de 5% - în final a fost de 7,1. În 2020 prognoza este de 6,5% - în final probabil că va fi spre 10%. În proiectul de raport privind Programul de Convergență, specialiștii Comisiei Europene consideră că România are un gol de finanțare a datoriei publice (deficit și refinanțare a datoriei scadente) de circa 5% din PIB (adică 10 miliarde de euro), însă are doar un buffer de 5 miliarde. Deci trebuie să găsească alte soluții de finanțare până la sfârșitul anului 2020. Pentru 2021 acest "gol de finanțare" se mărește exponențial iar bufferul se reduce la zero. 

5. În 2009 - Guvernul s-a împrumutat la dobânzi mari și a păstrat toate plățile bugetare la zi pentru că erau alegeri în decembrie. După care a venit nota de plată în 2010. La fel se întâmplă și în 2020 - dar urmează alegerile și nota de plată în 2021.

6. Dezastrul economic din 2010 produs de egoismul și miopia liderilor politici au afectat votanții de toate categoriile : și cei de Stânga (pensii, salarii bugetari, subvenții în Agricultură) dar mai ales pe cei de Dreapta, votanți ai Președintelui și Guvernului în funcție (creșterea TVA la 24%, mărirea fiscalității, stoparea investițiilor în dezvoltare, haos și corupție în zona administrației, care au favorizat evaziunea fiscală și concurența neloială). La fel ca în 2009, alegătorii sunt stimulați să lupte cu Scufița Roșie și nu observă și nici nu protestează când ii mănâncă Lupul 

7. Combinația toxică între leadership-ul politic obtuz și dorința de a satisface schematic așteptările finanțatorilor au dus la o accentuare a crizei economice în 2010 -2011, în paralel cu grave suferințe pentru populație și explozia migrației forței de muncă spre Vestul Europei. În 2014 am reușit să ajungem cu PIB ul la nivelul anului 2008. În 2020 - 2021 facem exact aceleași greșeli - să sperăm că în 2024 avem șanse să revenim la PIB ul din 2019? Să acceptăm asta?

Scenariul pare deja scris - au început filmările la primele episoade - personajele principale sunt fericite că se află în "leading role" în locul celor din 2009-2012 - spectatorii români sunt suficient de blazați și se pregătesc "mioritic" de vizionare. Sezonul 2 este gata să înceapă!

În 2009 nu am reușit să oprim ceea ce s-a întâmplat - dar în 2012 am început să reparăm și să reconstruim - și au urmat 7 ani de creștere și dezvoltare economică. 

În 2020 avem o șansă să oprim chiar din Decembrie repetarea scenariului și a greșelilor din 2009-2012.  Trebuie să își dorească însă și publicul. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

PSD discută despre excluderea din partid a lui Victor Ponta. Ce alte teme vor mai aborda social-democrații, în ședința de azi

Ce se ferește să spună clar presei din România recunoaște în Financial Times: Victor Ponta îl votează pe Călin Georgescu

Partenerii noștri