Furtunile uscate, fenomenul extrem cu care ne vom confrunta tot mai des. Plouă, dar apa nu mai ajunge pe pământ
2021 este un an al fenomenelor extreme, spun meteorologii. Zilnic sunt emise avertizări nowcasting de furtuni, în condițiile în care România se confruntă cu cel mai lung val de căldură din acest an. Din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată, spune Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.
Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade
"Cuptoare pe roți". Canicula, un calvar pentru călătorii din Timișoara care circulă cu autobuzele și tramvaiele vechi
Toată țara este sub avertizări de caniculă
Cum va fi vremea în luna august
Când scăpăm de caniculă
Vremea se răcește brusc și vin ploile. Temperaturile maxime nu mai trec de 28 de grade
Caz cutremurător în Italia. O fetiță de un an a murit după ce tatăl ei a uitat-o în mașină
Canicula și consumul mare de energie ridică prețurile la curent
Nicușor Dan, despre canicula din București
„Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari. Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură. Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice”, a spus la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.
„Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură. Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă. Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus el.
Antonescu a explicat care sunt motivele pentru care fenomenele meteo extreme devin tot mai dese: „Emisiile de carbon, gazele cu efect de seră, oceanele devin din ce în ce mai acide, pădurea amazoniană își pierde din copaci”.
„Aceste lucruri sunt importante, pentru că sunt indicatori că clima se schimbă într-un ritm pe care poate nu-l anticipam în anumite regiuni”, a adăugat el.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News