Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin zile cu averse, grindină și vijelii
Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România. Sunt anunțate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.
Meteorologii anunță vreme caldă
VIDEO: Cupolă de aer polar peste România. Cum va fi vremea
Vremea se schimbă radical
Ierni blânde cu temperaturi ridicate. Meteorologii anunță că nu vom avea zăpadă în toată țara, în perioada sărbătorilor
Cum va fi vremea de sărbători. Meteorologii au făcut deja primele estimări
Vreme frumoasă şi deosebit de caldă, cu temperaturi de până la 27°C în sudul şi estul României. Când și unde va ploua
Vreme neobișnuit de caldă până la sfârșitul lunii octombrie
Temperaturi sub 0°C în Bucucrești vineri dimineață. Cum va fi vremea în țară
Temperaturi scăzute în întreaga țară. Meteorologii anunță că urmează „cele mai reci zile de până acum, din această toamnă”
Meteorologul ANM Mihai Huștiu, a declarat pentru Digi24 că gradul de instabilitate atmosferică este în creștere și că va cuprinde toată țara.
"Activitatea ciclonică peste Europa Centrală dinspre Marea Mediterană avansează către România. Gradul de instabilitate atmosferică e în creștere. Dacă azi și luni se vor înregistra averse, vijelii și grindină, aceste fenomene vor fi doar la munte și izolat în vest, centru și nordul țării.
De marți seară, ne așteptăm ca instabilitatea atmosferică să se generalizeze în vest și sud-vest, iar miercuri și joi va cuprinde toate zonele. Vor fi averse, vânt puternic, vijelii și grindină.
Marți și miercuri vor fi rafale de vânt intense, de până la 70 de kilometri pe oră.
În paralel avansează și un val de aer cald și umed, care va aduce temperaturi destul de ridicate. Vor fi maxime de 28 de grade toată săptămâna, ușor scăzute în zonele unde va ploua, dar în weekend se va ajunge la maxime termice de 30 de grade.
Va fi așadar o vreme caldă și instabilă", a spus meteorologul.
Coduri de vreme rea în aproape toată Europa
Niciun continent nu se încălzește la fel de repede ca Europa, avertizează serviciul climatic al UE Copernicus. În 2023, efectele au putut fi simțite practic peste tot. În 2022, 70.000 de oameni au murit din cauza căldurii în Europa. Şeful adjunct al lui Copernicus invocă motivele principale pentru aceasta: în primul rând, apropierea Europei de Arctica, unde temperaturile cresc, de asemenea, rapid. În plus, Europa este dependentă de curenți oceanici extinși. Valuri de căldură, inundații, secete: așa afectează Europa schimbările climatice extreme. Iar inundațiile de zilele acestea din Franța sunt doar unul dintre exemple
Ministerul de Interne al Franței a făcut apel la populația din zonele de risc să fie cât se poate de vigilentă în perioada următoare. Localnicii mărturisesc să deși știau că prognoza meteo anunță precipitații abundente, amploarea dezastrului i-a luat prin surprindere.
În Germania, aceleași imagini cu mașini plutind pe apă, străzi și case inundate.
Furtunile au adus și grindină într-o cantitate atât de mare încât pentru câteva ore părea că a nins. Meteorologii germani se așteaptă la cantități record de precipitații.
Pe lângă Franța și Germania, au mai fost emise coduri de vreme rea în alte 17 țări europene.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News