Live

Vasul vechi de circa 4.000 de ani, spart de un copil de patru ani, a fost restaurat. Mesajul transmis de muzeu băiețelului

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Hecht Museum

Un vas antic este din nou expus la un muzeu din Israel, la aproape două săptămâni după ce un băiețel l-a spart din greșeală, la sfârșitul lunii august, potrivit foxnews.com.

Vasul datează din epoca bronzului, între 2200 și 1500 î.Hr. - și era complet intact când a fost găsit de arheologi, ceea ce îl face o descoperire rară și un artefact valoros

În timpul unei vizite la Muzeul Hecht din Haifa, un băiat în vârstă de 4 ani a tras de artefact pentru a vedea ce se afla în interior: vasul a căzut de pe suport și s-a făcut bucăți.

Alex Geller, tatăl băiatului, l-a descris pe fiul său - cel mai mic din trei copii - ca fiind extrem de curios. Când Geller a auzit că un obiect s-a spart, a mărturisit el, primul gând care i-a trecut prin cap a fost: „Sper să nu fie copilul meu”.

El a povestit că a fost „șocat” de imaginea fiului său lângă vasul spart și în primele secunde nu putea să accepte că cel mic a făcut așa ceva. După ce l-a liniștit pe băiețelul speriat de ceea ce a făcut, părintele a vorbit cu agentul de securitate.

Deoarece vizita în acea zi s-a încheiat prematur, reprezentanții muzeului Hecht l-au invitat pe cel mic să revină după câteva zile la expoziție, împreună cu familia, în cadrul unui tur organizat. „Există situații în care obiectele expuse sunt deteriorate în mod intenționat, iar astfel de cazuri sunt tratate cu mare severitate, inclusiv cu implicarea poliției”, a declarat Lihi Laszlo, reprezentant al muzeului, pentru BBC. „În această situație, însă, nu a fost cazul. Vasul a fost deteriorat accidental de un copil care a vizitat muzeul și reacționăm ca atare”.

Muzeul a desemnat imediat un specialist care să restaureze obiectul, astfel încât acesta să poată fi readus la locul său de lângă intrarea principală a muzeului.

Miercuri, 11 septembrie,  vasul a fost din nou expus după ce a fost asamblat și restaurat.

De cele mai multe ori, atunci când arheologii reconstituie artefacte, ei se confruntă cu sarcina descurajantă de a căuta printre grămezi de cioburi din mai multe obiecte. Dar, în acest caz, reparațiile au fost destul de simple, deoarece piesele proveneau dintr-un singur borcan complet, a declarat expertul în restaurare muzeală Roee Shair.

Folosind tehnologia 3D, înregistrări video de înaltă rezoluție și lipici special, experții au reușit să reconstruiască borcanul mare. Câteva piese lipseau, iar procesul de lipire a lăsat câteva crăpături mici, însă dimensiunea impresionantă a vasului a rămas. Singura diferență majoră acum este că lângă acest artefact există un nou semn pe care scrie: „Vă rugăm să nu atingeți”.

Acum că este din nou expus, directorul muzeului, Inbal Rivlin, și muzeul au decis să transforme incidentul într-un moment de învățare și au invitat familia Geller înapoi pentru o vizită practică specială pentru a ilustra procesul de restaurare.

Vasul de ceramică a fost cel mai probabil folosit pentru a transporta produse locale, cum ar fi vinul și uleiul de măsline. Este datat anterior regilor biblici David și Solomon și este caracteristic regiunii Canaan de pe coasta de est a Mediteranei. Articole similare de ceramică găsite în timpul săpăturilor arheologice sunt de obicei sparte sau incomplete atunci când sunt dezgropate, de aceea acest vas intact reprezenta „o descoperire impresionantă”. Muzeul Hecht se află în campusul Universității din Haifa din nordul Israelului și colecționează obiecte de arheologie și artă.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Marele trădător al Ucrainei”, gest care a produs revoltă la Kiev: ”Ești un câine rus! Ține minte, părinții tăi locuiesc aici”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doar jumătate dintre cei 97 ostatici israelieni din Gaza mai sunt în viață. Vestea a venit de la premierul Netanyahu

Hezbollah a bombardat nordul Israelului, IDF a răspuns cu atacuri aeriene în sudul Libanului. Netanyhu și-a amânat plecarea la ONU

Hezbollah anunță moartea a încă unui comandant. Nordul Israelului este atacat cu rachete

De ce lanțul de aprovizionare global ar putea fi compromis după atacurile cu pagere și walkie-talkie-uri capcană din Liban și Siria

Partenerii noștri