Live

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă: dormim mai mult, dar nu mai bine. Sfaturile experților

Data publicării:
Schimbarea orei ne afectează somnul. Foto: Profimedia

România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră. Astfel, ora 4 devine ora 3. Opt din zece români spun că vor fi afectați de această modificare. Chiar dacă la noapte vom dormi cu o oră mai mult asta nu înseamnă nimic, deoarece calitatea somnului scade după schimbarea orei, spun specialiștii.

-E un pic greu, că o dată te trezești mai devreme, o dată de trezești mai târziu, dar din câte știu eu asta ar fi ora normală.

*

-Nu mă afectează deloc.

-Nu v-a afectat niciodată?

-Niciodată, pentru că fac sport și am sistemul imunitar foarte bun.

Cei mai afectați de schimbarea orei sunt tinerii între 25-34 de ani, arată un studiu recent. Doar 7% dintre ei spun că nu îi deranjează trecerea la ora de iarnă.

„Trecerea la ora de iarnă afectează mai ales dimensiunea odihnei, foarte mulți leagă acest lucru de numărul de ore dormite, de calitatea somnului. Din păcate, o lună-două în care organismul se obișnuiește cu o anumită direcție”, spune Marius Luican, directorul unei companii de studii de piață.

„Una din cele două ore, de iarnă sau de vară, nu a existat până când nu a fost inventată inițial pe la sfârșitul anilor 1800 de către cineva care își dorea mai multă lumină vara, ca să poată câștiga mai mult din construcții. Cea care a fost creată de natură este ora standard, ora de iarnă. Cea care a fost inventată în mod artificial, pe care n-o folosește decât o mică parte din populația lumii, este ora de vară”, explică Oana Deleanu, somnolog.

Aproape 50% dintre oameni și-ar dori eliminarea trecerii la ora de iarnă. Oricum ar fi, specialiștii ne recomandă să ne adaptăm.

„Putem să ne culcăm puțin mai târziu, ca să ne împingem trezirea de dimineață tot așa, puțin mai târziu”, spune Deleanu.

„În mod evident, schimbarea orei de iarnă îi determină pe foarte mulți români să încerce să își schimbe în mod brutal obiceiurile de peste zi și de trezit dimineață. Dacă până acum ne culcam la ora 10.00, să ne culcăm fără frică la ora 11.00”, spune Luican.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Victoria Beckham n-a stat pe gânduri, după ce a văzut diferența de vârstă dintre fiul ei cel mic și noua lui iubită

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

80 de trenuri vor sta o oră în gări, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru trecerea la ora oficială de iarnă

Trecem la ora de iarnă 2024 în această noapte. Cum se dau ceasurile

În acest weekend se trece oficial la ora de iarnă 2024. Cum se dă ceasul și cum ne poate afecta schimbarea orei

Apneea în somn, ucigașul nocturn. Unul din doi bărbați suferă de tulburări ale somnului. Medic: „Terapia e decontată 100% de stat”

Partenerii noștri