Trecem la ora de iarnă 2024 în această noapte. Cum se dau ceasurile

Data publicării:
Trecem la ora de iarnă 2024 în această noapte. Cum se dau ceasurile. Foto Shutterstock
Trecem la ora de iarnă 2024 în această noapte. Cum se dau ceasurile. Foto Shutterstock

În această noapte, în România trecem la ora de iarnă 2024. Noaptea este mai lungă pentru că ceasurile se dau înapoi cu oră. Ora 4:00 dimineața devine ora 3:00.

Timpul Legal Român, așa cum este denumirea oficială, însă majoritatea dintre noi denumesc schimbarea drept ora de iarnă, presupune întoarcerea ceasurilor cu o oră înapoi. De regulă, schimbarea orei se face în ultimul weekend din luna octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Trecerea la ora de iarnă 2024 se face în această noapte

În fiecare toamnă se face trecerea la ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se prelungește cu o oră. În 2024, în România se trece la ora de iarnă în această noapte de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie.

“Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sanatate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn. Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzatie de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere.

Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămâna ”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.

Ora de iarnă se schimbă automat la telefonul mobil

Ora de la telefoanele mobile se va schimba automat dacă în setările telefonului (indiferent de sistemul de operare, Android sau iOS) există bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. În ultimii ani, multe dintre telefoanele mobile fac această schimbare, fără să fie nevoie de altă intervenție suplimentară.

De ce se schimbă ora numai în weekend

Schimbarea orei poate afecta rutina zilnică a multora dintre noi. Pot exista cazuri în care anumite persoane să se adapteze cu dificultate la noul orar de somn, astfel că, odată schimbată ora într-o zi de weekend se pot minimiza eventualele efecte negative asupra organismului.

Schimbarea orei într-o zi de weekend, o zi în care majoritatea oamenilor nu sunt la serviciu ori într-un program fix de lucru, poate permite o adaptare mai lină, firească a noului program.

Trecerea la ora de iarnă se face încă din timpul Primului Război Mondial

Conceptul de schimbare a orei a fost introdus la începutul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar (în special cărbunele consumat pentru iluminat) pentru menținerea luminii artificiale. Practica a fost adoptată rapid și în Marea Britanie și alte țări europene în timpul războiului.

Multe țări europene au abandonat măsura după încheierea celor două războaie mondiale. Regatul Unit și Irlanda au renunțat la schimbarea orei de vară în anul 1968, pentru a fi în armonie cu restul Europei, însă a reluat măsura din anul 1972. Ulterior, Spania și Franța au început să aplice măsurile referitoare la ora de vară, din 1974, pe atunci, economia de energie fiind motivul schimbării.

La nivel internațional, sunt state care au renunțat la acest obicei de schimbare a orei

Se trece la ora de iarnă sau vară, la nivel internațional, în aproximativ 60 de țări, inclusiv în America de Nord, însă sunt și multe alte state membre care au renunțat să mai aplice măsurile referitoare la schimbarea orei.  Printre ele sunt: Islanda, China, Rusia, Belarus și Turcia.

România a instaurat acest sistem, al schimbării orei, în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară și a fost reintrodusă schimbarea din 1932 până în anul 1939.

Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, ora de vară, respectiv în prima duminică a lunii octombrie, trecerea la ora de iarnă. Între 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent pentru România, iar din anul 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Din 1979, s-a revenit la acest procedeu în țara noastră. Convenţia a fost semnată prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Când s-a propus eliminarea sistemului de schimbare a orei

În ultimii ani au fost o serie de discuții cu privire la renunțarea schimbării orei atât în România, cât și în restul Europei. În anul 2019, Parlamentul European a susținut și a votat propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă, însă implementarea acestei decizii a fost amânată.

Nu a fost anunțată până acum o informație oficială cu privire la eliminarea măsurii.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri