Cum „salvăm” mâncarea de la Crăciun. Sfaturi de la specialiști pentru a evita risipa alimentară
Pe toate le pregătim cu drag, însă meniul specific Sărbătorilor este greoi. Crăciunul a trecut și am rămas cu foarte multă mâncare. În curând ne pregătim pentru masa de Revelion. Am întrebat specialiștii ce putem face cu mâncarea care ne rămâne de la Crăciun ca să evităm risipa alimentară.
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Reguli noi în restaurante
Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare
Sfaturi pentru a reduce risipa alimentară
Sarmalele, vedete la o emisiune TV în Spania
Un sfat binevenit de Sărbători: Cum putem să bem fără să fim afectați de urmările consumului de alcool
Cum evităm certurile la masa de Crăciun. Ce cuvânt trebuie evitat în discuțiile despre COVID și politică
Chef Petrișor, sfaturi prin care să gătești corect
Românii cheltuie mult pe mâncare, dar o și aruncă. Trucuri simple pentru a evita risipa alimentară
Petrișor Tănase, chef: În momentul în care dorim să facem o friptură proaspătă o lăsăm la decongelat, turnăm vin sau bere peste ea și formăm un alt sos, un alt gust. Alb sec sau o bere neagră. Într-o pungă alimentară, putem s-o punem fără sos. Sarmaua, la fel. Dacă avem oală plină de sarmale, punem frumușel într-un vas pe care îl punem la congelator și le putem păstra chiar și o lună de zile. Când le punem din nou la fiert, putem să luăm puțină zeamă de varză și turnăm peste ele. Salata boeuf o mâncăm, maioneză introdusă în congelator se deteriorează și își pierde calitatea. Piftia rezistă, dar nu putem s-o ținem mai mult de o săptămâna pentru că începe să mucegăiască. Din cozonac poți să prepari, dacă s-a uscat, o prăjitură. La 100 ml lapte un ou, poți să pui și smântână, vanilie, zahăr și pui ceva fructe peste cozonac, torni compoziția, dacă mai pui și ceva scorțișoară iese o prăjitură excepțională.
Specialiștii ne sfătuiesc să nu le dăm animalelor de companie ce nu mai putem mânca noi.
Adrian Baltă, biolog: Ciocolata are teoglomină, teoglomina este mult mai toxică pentru animale. Aritmii, agitație, ca și cum am mânca noi 3 ciocolate o dată. Oasele din produsele pe care le consumăm de Crăciun. Oasele sunt bine fierte dacă faci piftie. Sunt greu digestibile și periculoase pentru aparatul lor digestiv, alfel, le place.
Potrivit unui studiu al ONU, un român aruncă, în fiecare an, 70 de kg de mâncare, iar cel mai des ajung la gunoi fructele, legumele și pâinea. Ne situăm la mijlocul clasamentului european. Mai mult decât noi aruncă mâncare moldovenii și ucrainenii, în medie, 76 de kilograme de alimente, în fiecare an.
Lipsa de educație ori planificarea nepotrivită a cumpărăturilor sunt principalele cauze pentru care ajungem să aruncăm kilograme de mâncare.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News