Live

O casă funerară care trimitea cenușă falsă și lăsa cadavrele în descompunere va plăti despăgubiri uriașe în SUA

Data publicării:
Casa funerară „Return to Nature”, din orașul Penrose, Colorado, a trimis cenuşă falsă rudelor îndurerate în loc de rămășițele celor dragi. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

O casă de pompe funebre din SUA, unde au fost găsite 190 de cadavre în descompunere, a fost obligată să plătească 950 de milioane de dolari familiilor celor decedați. Proprietarii promiteau înmormântări ecologice și trimiteau cenușă falsă rudelor.

Casa funerară „Return to Nature”, din orașul Penrose, Colorado, a trimis cenuşă falsă rudelor îndurerate în loc de rămășițele celor dragi, scrie BBC.

Un judecător a dispus despăgubiri în acest caz civil, dar este puțin probabil ca acestea să fie plătite, deoarece proprietarii casei de pompe funebre, Jon și Carie Hallford, se află în dificultăți financiare grave.

Niciunul dintre ei nu a participat la audieri. Hallford este în arest, în timp ce soția lui a ieșit pe cauțiune.

Nu voi primi niciodată un ban de la ei, așa că, nu știu, este puțin frustrant”, a spus Crystina Page, care a angajat casa de pompe funebre pentru a incinera rămășițele fiului ei în 2019.

Femeia, care a păstrat ceea ce credea că reprezintă cenușa fiului ei timp de patru ani înainte ca trupul acestuia să fie identificat la casa funerară, a mai spus că neprezentarea cuplului în instanță a fost ca o palmă peste față.

Avocatul victimelor, Andrew Swan, a declarat pentru AP că, deși poziția financiară a cuplului era cunoscută de la început, clienții săi doreau răspunsuri.

Aș fi preferat să participe, pentru că am vrut să-i aduc la tribuna martorilor, să-i pun sub jurământ și să-i întreb cum au ajuns să facă asta, nu o dată, nu de două ori, ci de sute de ori”, a spus avocatul.

Peste 100 de membri ai familiei sunt implicați în dosarul civil, care a fost lăsat deschis în cazul în care se vor mai prezenta și alții.

De asemenea, familia Hallford se confruntă cu sute de acuzații penale de stat și federale, inclusiv abuz de cadavru, furt, spălare de bani și fals.

Procurorii le-au oferit un acord, dar nu este clar dacă rămâne în picioare.

Situată la aproximativ 48 km sud de Colorado Springs, casa funerară s-a specializat în înmormântări ecologice în care nu sunt folosite substanțe chimice, inclusiv lichidul de îmbălsămare și unde rămășițele erau îngropate într-un sicriu biodegradabil.

Aceasta a fost investigată după ce denunțuri privind un miros urât provenind de la proprietate au dus ca oficialii să descopere 115 cadavre acolo la începutul lunii octombrie a anului trecut.

Jon Hallford a fost acuzat că a încercat să ascundă „depozitarea necorespunzătoare a rămășițelor umane”.

Înmormântările ecologice sunt permise în stat, dar rămășițele trebuie să fie îngropate în 24 de ore sau să fie refrigerate corespunzător.

Operatorii de case funerare din Colorado nu au în prezent obligația să fie autorizați, să aibă o diplomă în științe mortuare sau chiar să fi absolvit un liceu.

O legislație mai dură a fost adoptată de când a izbucnit scandalul, dar nu va intra în vigoare până în 2026.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Am făcut parte din acest coșmar”. Mărturia șocantă a unuia dintre bărbații acuzați de viol în cazul Pelicot, care a revoltat Franța

Statele Unite riscă să intre în „shutdown”, după ce Congresul a respins prelungirea bugetului federal

Dolarul a scăzut după ce Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de referinţă

Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceauşescu, cere rejudecarea procesului dictatorului. Care este, de fapt, miza

Partenerii noștri