Live

Exclusiv Explicațiile climatologilor pentru ciclonul Boris. „E posibil să avem din nou astfel de episoade”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine din dronă cu inundațiile din Pechea, județul Galați. Foto: Profimedia Images

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit marți, la Interviurile Digi24.ro, despre cauzele producerii ciclonului Boris care a devastat mai multe localități din județele Vaslui și Galați. Din punctul de vedere al expertului în fenomene meteo, episodul de vreme severă a ieșit în evidență prin intensitatea cu care a lovit zonele afectate și o consecință directă a schimbărilor climatice.

Roxana Bojariu: Ceea ce a fost deosebit a fost intensitatea ieșită din comun a acestui episod de vreme. Și această intensitate poate fi pusă în legătură inclusiv cu ce s-a întâmplat în vara care tocmai a trecut. Am avut valurile de căldură în Europa de Sud și de Est. Aceste valuri de căldură au avut un impact inclusiv asupra temperaturii suprafeței Mării Negre și a Mării Mediterane, astfel încât la o pătrundere de aer foarte rece dinspre nord, care a ajuns deasupra Mediteranei, s-a format un ciclon, un ciclon care a avut o traiectorie ce a fost oprită la un moment dat exact în zona Europei Centrale și a fost oprită această cursă a ciclonului, tocmai pentru că am avut presiune mai mare la vest, la est și la nord.

Climatologul a explicat faptul că intensitatea ciclonului a fost dată și de suprafața caldă a Mării Negre care l-a încărcat cu o cantitate mai mare de vapori de apă.

„Acest ciclon s-a rotit pe aceeași arie și s-a realimentat continuu de la suprafața foarte caldă a Mării Negre, o suprafață mai caldă chiar și cu patru sau cinci grade în unele regiuni. Încărcarea cu o cantitate mare de vapori de apă, dar și contrastul termic foarte mare între temperatura aerului și această pătrundere de aer rece au determinat o intensitate foarte mare a ciclonului. Dar realimentarea continuă și faptul că nucleul de aer rece a fost izolat, chiar la o înălțime mai mare și a susținut acest ciclon pe o durată destul de mare, a însemnat și probleme în toată Europa Centrală și de Est.”

Alexandru Rotaru: Vom mai avea astfel de episoade?

Roxana Bojariu: În această perioadă e posibil, pentru că avem în continuare suprafețe calde ale Mării Mediterane, ale Mării Negre, chiar și în Atlantic, acolo unde se dezvoltă cicloanele atlantice ce pot și ele să măture continentul, ajungând inclusiv în zona țării noastre. Așa că e foarte posibil, mai ales că în sezonul rece, în mod normal, climatic, vorbim de o frecvență mai mare a cicloanelor generate deasupra Mediteranei, uneori și deasupra Mării Negre, așa că, din păcate, va trebui să ne așteptăm la acest ciclon și mai mult în condițiile încălzirii globale. Fondul acesta pe care se dezvoltă cicloanele înseamnă o cantitate sporită de vapori de apă cu care sunt alimentați aceste cicloane și înseamnă și o cantitate sporită de căldură în sistemul climatic, care generează un contrast mai mare și manifestări mai severe ale episoadelor de vreme de acest tip.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Tusk, la 85 de ani de la invadarea Poloniei, acum inundată: Nu vă speriați dacă trupele germane ajung în orașul vostru

Cel puțin 24 de persoane au murit din cauza inundațiilor din Europa. Șapte persoane au murit din cauza viiturilor în România

Italia, lovită de inundații. „Suntem într-o urgență totală”. Sute de persoane au fost evacuate

Trei coduri galbene de vreme rea pentru estul și sud-estul țării: ploi torențiale și vânt puternic

Partenerii noștri