Exclusiv Avertismentul unui climatolog: Până în 2050, în zone din Spania și Franța nu se va mai putea face agricultură
Climatologul Roxana Bojariu a declarat, la Interviurile Digi24, că până în anul 2050, în zone din Spania și sudul Franței nu se va mai putea face agricultură, „dacă vom continua cu emisiile cum sunt acum”, care reprezintă principalul motor al încălzirii globale. Declarația vine în contextul în care fiecare dintre ultimele 10 luni a doborât recordul pentru cea mai caldă lună înregistrată vreodată.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Recoltă record la cartoful dulce, cultivat în sudul României
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Seceta a afectat producția de castane românești
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Secetă și inundații în România. Când vor ajunge debitele râurilor aproape de valori normale
Seceta face prăpăd în mai multe zone din țară
Insulele grecești, lovite de o nouă criză
Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”
Întrebată dacă încălzirea globală va afecta culturile cultivate, Roxana Bojariu a răspuns: „Sigur că da. Nu că va impacta, e o metodă prin care trebuie să gestionăm schimbarea climatică. Nu vom mai putea folosi nici tehnologiile de acum. Se modifică calendarul agricol, pentru că toamna nu mai e ce a fost acum mai multe decenii, primăvara nici ea nu mai e ce a fost, la fel și iarna și vara. Pe de altă parte, avem nevoie de soiuri mult mai rezistente la secetă vara, avem nevoie de acele culturi care să reziste noilor aduse de schimbarea climei. Trebuie să gândim aceste transformări, ca să putem să ne dezvoltăm agricultura. Vă spun un lucru pentru România. Și în România există tendința de aridizare, dar nu cu aceeași intensitate ca în sudul Europei, zone din Spania, din sudul Franței, acolo unde la orizontul anului 2050, dacă vom continua cu emisiile cum sunt acum, nu se va mai putea face agricultură, orice tehnologie ai avea. În timp ce în România, chiar dacă scade cantitatea de precipitații vara, nu scade atât de mult ca în acele zone”.
Fiecare dintre ultimele 10 luni a doborât recordul pentru cea mai caldă lună înregistrată vreodată, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenți, a precizat Copernicus Climate Change Service (C3S) al UE într-un buletin lunar.
„Tendința pe termen lung cu recorduri excepționale este cea care ne îngrijorează foarte mult”, a declarat pentru Reuters directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess. „Văzând astfel de recorduri - lună de lună - ne arată cu adevărat că clima noastră se schimbă, se schimbă rapid”, a adăugat ea.
Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham de la Imperial College din Londra, atrage atenția că „principalul motor al încălzirii este reprezentat de emisiile de combustibili fosili”.
Incapacitatea de a reduce aceste emisii va continua să conducă la încălzirea planetei, ceea ce va duce la secete mai intense, incendii, canicule și ploi abundente, a mai spus Otto.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News