Live

Guvernul caută să reducă urgent deficitul: Celor care își achită restanțele până pe 25 noiembrie le sunt anulate 30% din datorii

Data actualizării: Data publicării:
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul caută măsuri urgente care să reducă gaura de la bugetul de stat, așa că își îndreaptă atenția către datornici. Vrea sancțiuni mai mari cu 50% pentru cei care întârzie să își plătească taxele, potrivit ordonanței pe care o pregătește Ministerul de Finanțe. În schimb, cei care își achită dările ar putea fi recompensați. Firmele vor putea primi bonificații în valoare de 3% din impozitul pe profit datorat iar dacă își achită restanțele până la data de 25 noiembrie a acestui an, persoanele juridice vor beneficia de amnistie pentru penalități, dobânzi iar persoanelor fizice, pe lângă această amnistie, li se vor anula 30% din datorii.

Andreea Ghiorghe, jurnalist Digi24: Pe lângă măsurile timide de reducere a cheltuielilor din instituții despre care am tot vorbit, Guvernul se uită la colectarea banilor din taxe și impozite.

Cea mai nouă măsură este cea că Fiscul va putea reține până la 50% mai mulți bani pentru neplata taxelor. Aceasta s-ar aplica de la 1 ianuarie anul viitor și practic crește nivelul penalităților pentru cei care întârzie cu aceste plăți, de la 0,01% la 0,015% pentru fiecare zi de întârziere.

În schimb, sunt oferite facilități pentru bun-platnici. Firmele vor putea primi bonificații în valoare de 3% din impozitul pe profit datorat pe care să le folosească pentru următorii 3 ani, din 2025 și până în 2028 pentru plata datoriilor la stat. Acestea vor scădea cu 3%.

Executivul, de asemenea, ia în calcul și alte măsuri. Din informațiile obținute de Digi24, se vorbește și despre beneficii, inclusiv pentru datornici, ca să-i determine pe aceștia să-și plătească taxele. Dacă își achită restanțele până la data de 25 noiembrie a acestui an, persoanele juridice vor beneficia de o amnistie de 100% pentru penalități, dobânzi iar persoanelor fizice, pe lângă această amnistie, li se vor anula 30% din datorii.

Aceste măsuri despre care am vorbit au fost pe masa ședinței de Coaliție de ieri și ar urma să fie adoptate săptămâna viitoare într-o ședință de Guvern.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mînzatu, comisar european: Portofoliul social include 20% din bugetul UE. Era timpul ca România să aibă o astfel de influență

Ciolacu, despre portofoliul de comisar european obținut de România: E unul major pentru că va administra o cincime din bugetul UE

Ce ajutoare vor primi românii afectați de inundații: 10.000 de lei de gospodărie. Bani suplimentari pentru familiile morților

Ciolacu explică de ce nu au fost luate măsuri preventive în Galați. Premierul anunță o ședință de Guvern luni

Partenerii noștri