Live

Subiecte și barem la simularea examenului de Bac 2023, proba de Limba română

Data actualizării: Data publicării:
Bacalaureatul 2023 continuă miercuri cu proba la alegere a profilului şi specializării FOTO: Getty Images

Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a au susţinut, luni, 27 martie, proba scrisă la Limba şi literatura română de la simularea examenului de Bacalaureat 2023, prima probă din cadrul simulării acestui examen național. Subiectele și baremele de corectare au fost publicate pe edu.ro, fiind disponibile și pe publicate pe edu.ro. La profilul umanist, elevii au avut basmul cult în partea dedicată eseului, la punctul al III-lea, și o poezie la cel de-al II-lea punct.

Proba obligatorie a profilului va fi marţi, iar miercuri - proba la alegere a profilului şi specializării. Elevii din partea minorităţilor naţionale susţin pe 30 martie proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Pe 6 aprilie vor fi comunicate rezultatele.

Simularea Bacalaureatului 2023: Subiectele la Limba și literatura română și baremul de corectare

UPDATE: La ora 15:00 au fost publicate subiectele și baremul pe edu.ro:

Subiectele la Limba română, simulare Bac 2023

Subiecte la Limba română - profil real, la simularea examenului de Bacalaureat 2023

Baremul de corectare a Limba română - profil umanist, la simularea examenului de Bacalaureat 2023

Bareme la Limba  română, simulare Bac 2023

Baremul de corectare a Limba română, la simularea examenului de Bacalaureat 2023 Baremul de corectare a Limba română - profil real, la simularea examenului de Bacalaureat 2023

Baremul de corectare a Limba română - profil umanist, la simularea examenului de Bacalaureat 2023

Elevii din clasele terminale de liceu au avut de rezolvat la primul subiect al probei la Limba şi literatura română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat cerinţe pe baza unui fragment din textul "L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu" din volumul "Amintiri despre Liviu Rebreanu" de Vasile Tiţescu.

La subiectul al doilea elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte trei strofe din poezia "Versuri" de Tudor Arghezi, evidenţiind relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice, potrivit site-ului subiecte.edu.ro.

La ultimul subiect, elevii de la profilul uman au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un basm cult studiat.

Elevilor de la profilele real-tehnologic li s-a cerut la ultimul subiect să realizeze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţi de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult studiat.

UPDATE: La Subiectul I elevii au avut un text la prima vedere din Vasile Tițescu, „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”. Subiectul al II-lea a avut în prim plan poezia Versuri a lui Tudor Arghezi. Un text de 50 de cuvinte în care să fie comentată relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Doar 10 puncte a avut acest subiect. Subiectul al III-lea a fost tot unul de „creație“ – elevii au avut de scris un eseu pe tema relației dintre două personaje dintr-un basm cult studiat.

Subiectele la Limba română de la simularea Bacalaureatului 2023, dar și baremul de corectare, vor fi publicate pe edu.ro, după ora 15:00.

Subiectele de la simularea examenelor naţionale sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso, conform Ministerului Educaţiei.

Probele la care se va susţine simularea examenului de Bacalaureat sunt: Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă - pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Accesul elevilor în săli pentru examenul la Limba română la simularea Bacalaureatului 2023 este permis până la ora 8,30, iar probele încep la ora 9,00, moment în care vor fi distribuite subiectele.

Calendarul simulării examenului de Bacalaureat 2023

Simulările la examenul de Bacalaureat se vor desfăşira după următoarul calendar:

  • 27 martie: Limba şi literatura română - probă scrisă;
  • 28 martie: Proba obligatorie a profilului - probă scrisă;
  • 29 martie: Proba la alegere a profilului şi specializării - probă scrisă;
  • 30 martie: Limba şi literatura maternă - probă scrisă;
  • 6 aprilie: comunicarea rezultatelor.

Potrivit Ministerului Educaţiei, simularea are ca obiective familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

"Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi", menţionează Ministerul Educaţiei.

Când încep înscrierile la Bacalaureat 2023

Elevii se pot înscrie la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2023 în perioada 29 mai - 2 iunie.

Examenul de Bacalaureat 2023 începe în 12 iunie, cu evaluarea competențelor, iar în 26 iunie 2023 elevii de clasa a XII-a vor susține prima probă scrisă - cea la Limba și literatura română. În intervalul 26 - 29 iunie 2023 vor avea loc probele scrise la BAC 2023.

Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2023 vor fi afișate în 3 iulie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 7 iulie.

Calendar Bacalaureat 2023

  • 29 mai - 2 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 12 - 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
  • 14 - 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
  • 14 - 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale - proba D
  • 19 - 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C
    Probele scrise:
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) -proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
  • 4 - 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

La Limba română, pentru simularea probelor scrise de la Bacalaureat 2023, în anul școlar 2022-2023, este valabilă programa aprobată prin OMEN nr. 4923/2013. Nu există niciun conținut exceptat.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rezultate simulare BAC 2024. Aproape 40% dintre elevii au luat note sub 5 la Limba română

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere desfiinţarea examenului de Bacalaureat: "Elevii sunt învăţaţi să tocească, nu să şi înţeleagă"

VIDEO Mai ușoare decât problemele Bucureștiului. Nicușor Dan rezolvă subiectele de matematică de la simularea pentru Bacalaureat 2024

Simulare Bacalaureat 2024: 122.372 de elevi au participat la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării

Partenerii noștri