Rareș Bogdan: Iohannis a spus stop practicilor care aproape au făcut România să cadă de pe hartă
Întrebare: Unul dintre mesajele pe care le transmiteți mereu cetățenilor este legat de întoarcerea acasă a românilor din Diaspora. De ce insistați pe acest aspect?
Rareș Bogdan: Insist pentru că România traversează cel mai cumplit fenomen, o adevărată iarnă demografică. Cu 5 milioane de cetățeni care și-au luat patrii de împrumut și vorbesc de populația activă, dornică să arate că este capabilă, că poate clădi, descoperi, participa, o națiune nu se poate ridica. Suntem ca un organism cu un braț paralizat.
Întrebare: Care sunt șansele ca românii să se întoarcă acasă? De ce ar face-o?
Rareș Bogdan: Românii din Diaspora vor ca motivele care i-au alungat din țară să dispară. 90% dintre ei doresc să revină acasă. Dar nu o vor face în orice condiții. Nu vor să primească pomană, promisiuni false, să fie tratați ca și când nu i-ar duce mintea. Ei vor semne că viața se poate îmbunătăți. Vor să vadă că se adoptă legi sănătoase pentru cei care vor să-și deschidă o firmă, că sistemul fiscal nu se schimbă de la o lună la alta, că nu-i calcă Fiscul să-i preseze să cotizeze la partid, că pot face un plan de afaceri pe mai mult de 6 luni, că sunt încurajați să producă. Vor să ia credite cu dobândă ca în Italia sau Belgia, nu cu dobândă care arată un risc enorm de țară. Pe urmă, vor certitudinea că au la dispoziție servicii medicale de calitate, spitale curate, civilizate, unde nu sunt tratați ca niște milogi, vor ca la școală copiii lor să învețe să gândească, să aibă inițiativă, nu să devină mașini de memorat formule și date istorice. Nu în ultimul rând, vor ca drepturile lor să fie respectate. Vor ca poliția să apere cetățeanul, nu să-l ajute să moară, ca în cazul dramatic din Caracal. Să fie în slujba cetățeanului. Mai vor ca averile dobândite ilegal să fie confiscate, mai vor ca hoții să plătească, nu să-și dea o lege prin care să fie iertați. Mai vor să existe promovare pe criterii de competență, nu pe pile și relații. Mai vor autostrăzi, nu o țară cu infrastructură mai slabă ca în Ghana! În concluzie, vor garanția că România este o țară europeană și faptic, nu doar cu numele.
Întrebare: La câte sunt de făcut, va dura mult până să se întoarcă românii acasă. Pe o scară de la 1 la 10, cât de realist sunteți?
Rareș Bogdan: Sunt un realist de nota 10. Toate acestea sunt posibile. Un bloc este ridicat în 6 luni, dacă vrea antreprenorul. Deci de aici pornim, de la voința politică. Primul pas este să dorești. Nu există „nu pot", există doar „nu vreau". În cazul PSD, au făcut doar pentru ei. PSD a guvernat exclusiv pentru interesele unui grup de hoți. Și știți unde e locul lor, nu? Nu în Guvern, nu în Parlament!
Întrebare: Pe ce vă bazați în declararea atitudinii dumneavoastră de realist?
Rareș Bogdan: Mă bazez pe faptul că atât președintele Klaus Iohannis, cât și Partidul Național Liberal își doresc să nu mai existe complicitățile, compromisurile care au distrus România. La ce credeți că se referea domnul Iohannis când a spus acel „stop și de la capăt"? Exact la asta! Gata cu practicile care aproape au făcut România să cadă de pe hartă! Noi nu vom distruge țara, de asta s-a ocupat PSD. Dar o putem salva. Neimplicarea înseamnă ruină.
Întrebare: Asta așteaptă românii din Diaspora de la președintele Iohannis, dorința de a face bine?
Rareș Bogdan: Președintele Iohannis poate arăta fapte. Nu e felul șefului statului să se laude, dar faptele există. Când va avea un guvern cu care va putea colabora, care nu-l va pune în situația de a stinge incendiile din Justiție, faptele vor fi și mai evidente. Ne cere mereu competență, mizează pe forța tinerilor și experiența unor maturi care nu se laudă, ci fac, au ce arăta în urma lor. Ne cere strategii, proiecte. Domnul Iohannis chiar s-a implicat, riscându-și mandatul, deși sunt unii politicieni care pretind altceva. E doar politicianism. Țineți minte povestea cu „sunt doi elefanți încăpere"? Țineți minte că de fiecare dată a ieșit public să arate că bugetele prezentate de PSD sunt fanteziste, fără suport real? Iar evenimentele ulterioare au demonstrat că nu s-a înșelat. Amintiți-vă de câte ori a cerut să nu mai fie trimiși incompetenți în funcții de conducere! Și s-a bazat pe cele mai bune analize. Șefii departamentelor din Administrația Prezidențială au analizat mereu politicile publice, sustenabilitatea proiectelor, absorbția de bani europeni, au pus mereu degetul pe rană. Dar președintele nu este premier. A respectat limita constituțională, a luptat în cadrul legal. Nu asta ne doream, un președinte-luptător care respectă legea, un președinte decent, cu obraz, un european? Cei care afirmă că președintele putea năvăli în Guvern, să semneze acte normative, să demită premieri, să numească șefii unor instituții subordonate Executivului, să elimine clanurile interlope manipulează electoratul.
Întrebare: Soluția este, deci, altă guvernare?
Rareș Bogdan: Soluția este o guvernare responsabilă, care dorește să urce România în ultimul tren. Nu o guvernare care s-a gândit numai la binele infractorilor, nu și cel al învățătorilor. Președintele și premierul trebuie să colaboreze. Nu să vină premierul cu acte normative făcute pentru binele unui clan politico-interlop și să uite că mai există și milioane de români care vor normalitate. Ce au făcut guvernele PSD nu reprezintă normalitatea. Iar când va exista o bază de raportare, când va exista termen de comparație, se va vedea că nu am visat. Dacă nu aș fi convins de spusele mele aș tăcea, căci mi-ar fi rușine să ies pe stradă. Dovada, din fericire, există: orașele și județele administrate de liberali, comunități ridicate cu bani europeni. Asta așteaptă românii din diaspora să vadă: că nu sunt excepții. Condiția este o administrare profesionistă, care nu alungă banii europeni, ci îi pun la treabă. Pas cu pas!
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News