Motivul pentru care românii din Suedia nu vor să iasă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Românii din diaspora au ieșit în număr record la votul pentru alegerile prezidențiale. Peste 670.000 de români au votat în străinătate. Procesul electoral a decurs normal, fără incidente majore și fără să fie nevoiți să aștepte la cozi, spre deosebire de alegerile precedente. O româncă stabilită în Suedia a povestit la Digi24 cum s-a desfășurat procesul electoral în țara sa de adopție. Ea a povestit că mulți dintre românii din Suedia, dezamăgiți de rezultatele primului scrutin, au spus că nu vor să mai voteze în turul al doilea.
Alegeri parlamentare 2024: Vocea românilor întorși acasă în ziua de care depinde soarta țării
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Numărul românilor care se întorc în țară e mai mare decât al celor care pleacă, pentru prima dată de când am aderat la UE
Tatăl băiatului ucis la Roma, primele declarații
Român dat dispărut după ce a fost abandonat în Germania
Români care muncesc în Germania ajung în situații de sclavie modernă
Peste 50% dintre copiii care au părinți plecați în străinătate nu îi vor revedea în această vară
60 de români s-au încăierat la Milano din cauza unui loc de parcare
Suedia se pregătește pentru ce e mai rău
„(Procesul electoral n.r.) a fost o surpriză extrem de plăcută, deoarece ambasada s-a organizat destul de bine, procesul a fost electronic în cea mai mare parte. Votul s-a desfășurat în nu mai mult de 30 de secunde, nu s-au văzut acele cozi, acea suferință, acea teroare de a nu putea vota.
Am vorbit cu mulți conaționali deoarece fac parte și dintr-o platformă de jurnalism cetățenesc, numit rezist TV, deci am avut posibilitatea să fac mai mult interviuri.
Lumea a venit cu foarte mare speranță. Vă dau un exemplu: aici în Suedia, Iohannis a luat 2.000, Barna a luat 1.950, iar Dăncilă a luat 73. După închiderea urnelor în România și exit-pollul, care ne-a arătat rezultatul din țară, ultimii care au votat au fost destul de dezamăgiți. Noi ne îngrijorăm ca nu cumva să renunțe lumea în turul doi, mai ales că avem acum toate condițiile necesare pentru a ne exercita acest drept”, a spus Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia.
Legat de faptul că românii din Suedia nu vor să mai iasă la vot în turul doi, românca a declarat:
„Așa am auzit după interviurile pe care le-am luat după închiderea urnelor în România, cu ultimii care au votat în acea oră, care este diferența de fus orar între România și Suedia. Noi, voluntarii și cei de la ambasadă o să ne implicăm cât putem ca să nu-i lăsăm pe românii noștri să renunțe la această posibilitate, deoarece eforturile care s-au făcut pentru a fluidiza votul în diaspora au fost enorme și trebuie onorate”, a declarat Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia.
Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale 2019 a durat, în premieră, trei zile. Astfel, pentru primul tur al alegerilor, românii din diaspora au putut vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie. Aceeași regulă se aplică și la cel de-al doilea tur, astfel că românii sunt așteptați la vot în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News