Live

Ministrul Educaţiei vrea bacalaureat diferenţiat

Data actualizării: Data publicării:

Vacanţă de iarnă de două săptămâni, în loc de trei, o nouă programare a tezelor și un bacalaureat diferențiat. Este o parte a reformei pe care o propune ministrul Educaţiei. Modificările ar trebui să se regăsească într-o nouă lege, pe care PSD a promis-o încă din campania electorală.

Semestrul I s-ar putea încheia în decembrie odată cu începerea vacanței de iarnă, iar vacanța intersemestrială, din februarie, ar urma să dispară. Este propunerea ministrului Educatiei. Elevii s-ar întoarce astfel, în luna ianuarie, la şcoală direct în semestrul 2. Ar avea vacanţa de primăvară de 2 săptămâni şi vacanţa de vară, care începe în iunie.

Anne Marie Arcidiacono - preşedinte asociaţia Elevilor Bucureşti: Suntem de acord cu renunțarea la vacanța intersemestrială, cea de la începutul lunii februarie, dar nu suntem de acord cu scăderea vacanței de iarnă.

De la catedră, scurtarea vacanțelor nu pare o problemă. Cu toate astea profesorii cred că semestrul II devine prea lung.

Daniela Voinea - director Şcoala Sf Voievozi: Mi se pare totuşi foarte mare perioada de la ianuarie 10, 11, 12 cât o fi ianuarie până undeva în aprilie, poate chiar mai când va fi acea vacanţă de Paşti. Copilaşii au nevoie de recreere.

În 2019, liceenii își vor da Bacalaureatul începând cu 3 iunie, iar elevii de la clasa a VIII-a vor trece prin Evaluarea Națională începând cu 18 iunie. Ministrul Educației vrea ca examenele să fie organizate mai devreme și vrea un Bacalaureat diferențiat. Dar liceenii care aleg o meserie, nu vor putea mai târziu, cu aceeași diplomă, să se înscrie la facultate. Președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților are rezerve că propunerea ministrului ar fi cea mai bună soluție pentru absolvenții liceelor tehnologice.

Camelia Gavrilă, deputat PSD: Paradoxul este că și angajatorii își doresc sau solicită la momentul preluării absolvenților de liceu tehnologic o diplomă de bacalaureat, chiar dacă există și acel certificat de competențe.

În prezent, elevii din clasele I - III nu pot fi lăsaţi repetenţi. Ministrul vrea schimbarea acestui lucru.

Camelia Gavrilă, deputat PSD: Cred că repetenţia este şi frustrantă, pe lângă faptul că e cam repede să iei o măsură atât de dură. Vacanţele sunt extrem de bine dozate, deci şi în acest punct de vedere trebuie reflectat.

-Din moment ce autoritățile decid să se închidă școlile consider că ar fi necesar să lase o zi liberă cel puțin unui părinte ca să aibă cu cine să îi lase pe cei mici.

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop susține că mai multe propuneri făcute de Ecaterina Andronescu vor fi discutate chiar în prima în ședința parlamentarilor PSD.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Modele de subiecte și bareme de corectare la geografie pentru Bacalaureat 2025. Elevii se pot pregăti pentru examenul din vară

Modele de subiecte și bareme de evaluare la istorie pentru Bacalaureat 2025. Subiecte de pregătire pentru elevi

Modele de subiecte și bareme la matematică pentru Bacalaureat 2025. Variante cu subiecte de pregătire pentru elevi

Modele de subiecte și bareme la limba română pentru Bacalaureat 2025. După ce subiecte se pot ghida elevii

Partenerii noștri