Klaus Iohannis: Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit. Șeful statului a adăugat că aceste alegeri trebuie să aibă loc la termen, fiind fundamentale pentru modul în care se va gestiona pandemia și perioada post-pandemie.
"Mâine va fi ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile parlamentare. Aceasta înseamnă că intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul care va avea loc pe 6 decembrie, dată care a fost stabilită deja de câteva luni.
Vreau să fie de la bun început clar pentru toată lumea, pentru că am observat că unii politicieni propagă cu insistență ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor, în ciuda situației epidemiologice actuale, și că acestea se pot amâna. Nimic mai fals! Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică validă, care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ și legitimat prin votul cetățenilor. Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit și cu mai multe șanse peste câteva luni".
Alegerile trebuie să aibă loc la termen, a subliniat șeful statului. "Este absolut fundamental pentru modul în care vom gestiona la începutul anului viitor pandemia, dar și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție, să avem o nouă majoritate parlamentară solidă și un Guvern susținut de această majoritate în implementarea tuturor reformelor absolut necesare dezvoltării României.
Actuala majoritate pesedistă este una ilegitimă, care nu mai reflectă de o bună bucată de timp voința reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică și nereprezentativă din martie, de când ne confruntăm cu această epidemie? A pus umărul la rezolvarea acestei crize sanitare, așa cum ar fi fost firesc? Nu, dimpotrivă! Actuala majoritate a întârziat și chiar a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani.
După cum ne-a obișnuit în ultimii 30 de ani, PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic.
Trebuie să fim cu toții onești față de cetățeni și să spunem lucrurilor pe nume, cu maximă transparență. Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit nici în ianuarie, nici în februarie sau martie anul viitor, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor. Mecanismele democratice ale funcționării unui stat nu trebuie blocate. Un lucru este cert - mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu mai pot vota decât legi simple, nu și legi organice, care sunt extrem de importante. Vă dați seama că ar fi catastrofal pentru România, într-o perioadă care se anunță a fi foarte grea, să nu avem un Parlament funcțional.
Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară, tocmai pentru că traversăm o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social, trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un Legislativ cu puteri depline.
În urmă cu aproximativ o lună, s-a desfășurat pentru prima dată în țara noastră un scrutin electoral în condițiile fără precedent provocate de pandemie. Mă refer, desigur, la alegerile locale. A fost o premieră nedorită de nimeni, un proces care a avut loc în condiții de siguranță sanitară sporite. Autoritățile au organizat foarte bine ziua votului, fiind luate toate măsurile pentru reducerea la minimum a pericolului de infectare cu noul coronavirus. Avem așadar experiența acestui scrutin, care ne permite să corectăm erorile inerente și să îmbunătățim organizarea votului pentru alegerile parlamentare.
Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb campania electorală care îl precede implică o atenție sporită, multă prudență și necesitatea respectării stricte a tuturor regulilor de desfășurare. Au fost stabilite deja o serie de reglementări mai stricte pentru campania electorală, gândite tocmai pentru a limita semnificativ expunerea participanților riscului contaminării.
Spre deosebire de anii trecuți, astăzi avem marele avantaj că trăim într-o eră digitală, fapt care permite partidelor și candidaților să își promoveze proiectele în mediul online, precum și prin intermediul dumneavoastră, al presei scrise, radio și TV. În mod firesc, sunt preferabile și mult mai sigure pentru toți evenimentele de campanie organizate în spațiul virtual, decât cele clasice. Le recomand așadar candidaților să se orienteze mai degrabă spre aceste canale alternative, în locul clasicelor metode din ușă", a declarat Klaus Iohannis.
Editor : Iulia Iancu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News