Live

Profit din sănătate și mușchi. Cât poți câștiga dintr-o afacere în fitness?

Sergiu Voicu Data actualizării: Data publicării:

Un business pentru fitness. Mersul la sală se răspândeşte şi în România, iar din acest obicei se formează o piaţă de câteva sute de milioane de euro. Şi pentru această nişă este nevoie de personal calificat, de proceduri şi metode de lucru, iar câţiva antrenori s-au transformat în antreprenori. Sergiu Voicu a vorbit cu unii dintre ei şi le vedem chiar acum povestea.

Hai cu încredere. Foarte bine. Ridicăm genunchii. Şi respiraţia cum se face? Pe efort, dăm aerul afară. Foarte bine!

Peste 60% dintre români nu practică sport, iar 18% fac mişcare foarte rar. Mai puţin de unu din 10 români practică ciclismul, înotul, face un sport frecvent sau merge la sală.

Chiar dacă cifrele sunt în creştere de la an la an, este un drum lung, dar este un potențial fantastic de dezvoltare.

De ce merg oamenii la fitness

Andrei Măceșanu - cursant: La un moment dat, acum vreo trei ani, luasem ceva în greutate. M-am speriat aşa, un pic. Mi se părea că îmbătrânesc prematur la momentul respectiv.

- Te-a speriat puţin situaţia în care ai ajuns şi ai zis hai să fac ceva cu viaţa mea, să merg la sală, să dau kilograme jos...

- Am dat vreo 4-5 kg jos. Nu eram mulţumit. Mă simţeam epuizat. Am cerut câteva sfaturi, colo-colo, la un instructor, doi. Nu aveam buget să îmi permit un instructor de fitness personal şi atunci am îndrăznit cumva hai să mă specializez pentru mine.

Andrei s-a apucat de sport de nevoie. Dar nu s-a rezumat doar la a merge la sală, ci a făcut cursurile de instructor de fitness pentru a înţelege mai bine exerciţiile, dar şi pentru a-i ajuta pe cei din jurul lui.

- Cum a fost experienţa?

- Am învăţat să mă antrenez corect, am învăţat şi parte de nutriţie. Am termiant şi cursul de nutriţie. Mi-am format un stil de viaţa, 3-4 zile pe săptămână sunt la sală, o oră-două.  Am reuşit şi am adus-o şi pe mama la sală. Ea este primul meu elev, de un an de zile.

La sală l-a cunoscut pe Iulian Dinu, cel de la care a învăţat cum să se descurce în această direcţie.

S-a apucat de sport din cauza cartierului

Iulian, cel care deţine şcoala de fitness urmată de Andrei, este exemplul concret de tânăr pentru care sportul este şi pasiune, dar şi afacere.

- Tu te-ai apucat de sport în copilărie, dintr-o nevoie. Ai copilărit într-un cartier cu violenţă mai mare şi aveai nevoie să te protejezi.

Iulian Dinu - antreprenor: Am făcut 4 ani de liceu în Rahova şi am ieşit nepătat.

- În perioada copilăriei tale zona nu era una foarte liniştită.

- Eu făceam sport să mă simt bine şi în acelaşi timp a trebuit să fac sport şi să mă apăr.  Niciodată nu am provocat pe cineva, ci am fost nevoit fie să mă apăr, fie să ripostez.  Sport am făcut de mic. Am făcut kickbox, taekwondo, judo. Am trecut un pic și prin sporturile de echipă, fotbal și baschet. Dar practic, sportul propriu-zis în sala de fitness l-am început undeva în clasa a X-a, mergând cu niște prieteni. Și deja în clasa a XII-a am făcut primul curs de instructor ca să încep practic această meserie.

- De fapt, asta te-a motivat. Pentru că acei prieteni te încurajau să îi ajuți, să îi sprijini, să le dai sfaturi.

Prietenii l-au împins către studii aprofundate în domeniul sportului

- Da, ei m-au încurajat, ei m-au împins de la spate să merg să fac acest lucru tocmai în perpectiva în care să evităm accidentările, să știm concret cum să ne antrenăm, cum să lucrăm și să avem rezultate.

- Ai făcut un curs de fitness la Iași. Tu ești din București. De ce la Iași?

- Am ales la Iași tocmai în perspectiva în care a fost un cantonament undeva între 7 și 10 zile unde am trecut prin toate materiile necesare. Vorbim aici de anatomie, biomecanică, teoria mișcării, antrenament sportiv, dozarea efortului și partea de recuperare. În decursul facultății, în cei 3 ani de facultate, am făcut numeroase cursuri de specializare în domeniul fitness, nutriție, aerobic.

- La un moment dat ai făcut o schimbare și te-ai gândit că poate n-ar fi bine să te duci numai pe sport. Te-ai dus pe management.

Am decis să fac și un master pe managementul sanitar. Ca kinetoterapeut aș putea să lucrez și într-un spital. După acest master practic am decis să deschidem și școala de fitness prin care formăm antrenori personali în toată țara.

Andreea Lazăr - director de vânzări şi profesor: A făcut foarte multe cursuri. Mereu a vrut să înveţe din ce în ce mai mult şi atunci a investit foarte mult în el, a investit în cursuri, traininguri.

Afacere din sport, dezvoltată din fonduri proprii

- Primii bani din viaţa ta?

Iulian Dinu - antreprenor: Primii bani i-am făcut la 18 ani, când am început să antrenez prieteni, cunoscuţi. De aici am văzut că este o meserie frumoasă şi bănoasă şi m-am dezvoltat.

- Ai primit şi susţinere financiară din partea familiei?

- Nu, business-ul l-am dezvoltat pas cu pas pe fonduri proprii.

- Iar cei 50 de mii de euro de la început?

- Din meseria de antrenor personal pe care am desfăşurat-o timp de 6 ani până am dezvoltat şcoala. Am prins şi trenul dezvoltării trendului de antrenor de fitness şi sport şi a fost şi un noroc al meu.

Andreea Lazăr - director de vânzări şi profesor: Prima echipă a fost formată din Iulian şi trei formatori cu care a colaborat.

Răzvan Şindelaru - maestru al sportului, formator: Eu sunt formator la Fitness Education School. Am zis că împreună putem duce standardele fitness-ului un pic mai sus.

Ce înveți la școala de fitness

„Majoritatea dintre voi aţi terminat examenul scris, urmează proba practică. Teoretic sunteţi aproape instructori. Vreau să fiţi instructori buni, nu doar cu numele şi cu diplomă. Diploma este doar o foaie. Ce faci tu cu clientul contează cel mai mult”, le spune Răzvan Șindelaru cursanților.

Marius Petcu - antrenor personal şi tehnician nutriţionist: Am făcut cursul aici, m-am perfecţionat aici. Am făcut cursul de tehnician nutriţionist tot aici, level 2 in fitness tot aici. Practic pot să spun că am terminat toate cursurile.

Şcoala de fitness a crescut rapid şi s-a extins în întreaga ţară.

Iulian Dinu - antreprenor: Am avut cerere. Au început întrebările. „Bună ziua, dar la Oradea când ţineţi curs? La Cluj-Napoca când ţineţi curs? La Timişoara când ajungeţi? La Iaşi când mai veniţi şi pe la noi?”.

- Cursanţi sunt mulţi?

Cătălina Neagu - director marketing şi profesor: În cei cinci ani de zile am format peste 2.500 de instructori de fitness, nutriţionişti şi instructori aerobic. În toate cele 13 oraşe.

- Tu te ocupi de partea de extindere. Ai dus firma mai departe în ţară.

Andreea Lazăr - director de vânzări şi profesor: În afară de Bucureşti am început în Oradea. Deşi pare un oraş depărtat şi mic, este foarte dezvoltat din acest punct de vedere al fitness-ului. După Oradea a urmat Cluj, unde este un centru universitar destul de mare şi sunt foarte mulţi tineri şi piața de desfacere a fost mare pentru noi.  Am continuat cu Braşov, Iaşi şi în momentul de faţă avem şi în Târgu Mureş, Timişoara, Arad, Ploieşti, Sibiu, Hunedoara, Constanţa.

- Unde sunteţi voi în piaţă acum?

Iulian Dinu - antreprenorCa să fiu modest, o să spun locul 2. Dar vreau să ajung locul 1.

- În astfel de afaceri echipa este foarte importantă şi ce oameni alegi să fie mai departe traineri, instructori, să fie în faţa clienţilor?

Andreea Lazăr - director de vânzări şi profesor: Avem de la campioni balcanici, campioni mondiali, campioni naţionali. Toţi au performanţe în acest domeniu.

- Ce fel de cursuri ţii tu pentru cei care vin aici?

Răzvan Şindelaru - maestru al sportului, formator: Cursuri de instructor de fitness şi antrenor personal.

- Eşti unul dintre primii instructori de fitness din România

-  Din 97... În 97 am început antrenamentele pentru mine.

- Iar tu ai reuşit să obţii rezultate. Eşti campion...

- Sunt campion naţional la fitness de 10 ori, la culturism clasic o dată şi la perechi o dată. Am reuşit cu perseverenţă să fiu şi campion balcanic de 4 ori la fitness.

Andreea Lazăr - director de vânzări şi profesor: Performanţă pot face mai mulți, dar este mult mai greu să exprimi modul în care ai făcut performanţă şi să-i înveţi pe ceilalţi cum să ajungi la performanţă.

Cum slăbești sănătos

Răzvan Şindelaru - maestru al sportului, formator: Dacă este un tip gras şi îl pun la genuflexiuni cu bara în spate să îşi dezvolte coapsele, în loc să îl pun să facă mult exerciţiu aerob, să dea grăsimea jos, deja am o greşeală.  Dacă este o fată minionă, nu o pun să facă exerciţii cu greutăţi mari, ca să dezvolt formarea masei musculare, ci fac exerciţii aerobe, care să tonifice şi să piardă din ţesutul adipos. Ideea este să slăbim cât mai sănătos.

- Înainte de a lucra aici i-ai fost client lui Iulian.

Cătălina Neagu - director marketing şi profesor: În urmă cu 2 ani de zile am decis că trebuie să fac o schimbare în viaţa mea în privinţa sănătăţii. Ajunsesem la o greutate destul de mare şi deja eram prea obosită şi am decis să fac o schimbare. Am reuşit să slăbesc vreo 30 de kilograme de când fac sport cu Iulian, pentru că mi-a schimbat complet stilul de viaţă. Şi a lucrat foarte mult pe partea de psihologie, de psihic.

Iulian Dinu - antreprenor: De ce este important să faci mişcare ? E important pentru sănătate, pentru creier, să fii relaxat după o zi de muncă. Să combaţi problemele medicale.

Răzvan Şindelaru - maestru al sportului, formatorFiecare persoană se antrenează diferit şi nu văd asta în sălile de fitness. Nu văd antrenamente personalizate, văd antrenamente care se potrivesc aşa în mare tuturor, dar nu sunt personalizate. Şi asta facem noi aici la şcoala de fitness, vrem să învăţăm fiecare cursant să pregătească un client pentru ce are el nevoie, nu pentru cum vrea el să arate şi pentru cum vrea clientul să arate. Noi antrenăm de multe ori o femeie cum vrem noi să arate, lucrăm bicepși şi pectoralii: pentru o femeie este esenţial să aibă abdomenul tonifiat, fesierii.

Cât costă un antrenor personal de fitness?

- Cum arată piața? Văd că e așa, un trend, să ai antrenor personal, să mergi la sală, să se ocupe cineva de tine. Cum arată piața acum în România?

Iulian Dinu - antreprenor: Sunt undeva la 20.000 de antrenori din toată țara. Oamenii vin să facă aceste cursuri și pentru dezvoltare personală, și ca să își găsească un loc de muncă sau lucrau deja ca antrenori și au venit să se certifice, să lucreze într-un cadru organizat. Vin să facă acest curs ca să plece în afară să lucreze pe un vas de croazieră sau să lucreze în săli mari de fitness din afara țării. 

Câştigul unui antrenor personal de fitness ajunge la peste 1.200 de euro lunar. Suma crește odată cu un număr mai mare de clienți. Un antrenor personal poate percepe între 200 şi 800 de lei lunar pentru fiecare client. Este şi motivul pentru care mulţi instructori aleg să profeseze pe cont propriu.

Cât timp e multă mâncare pe piață, fitnessul va lua amploare

- E o afacere de viitor?

Răzvan Şindelaru - maestru al sportului, formator:  Cât timp este foarte multă mâncare pe piaţă, fitnessul va lua amploare.

Piaţa de fitness a urcat de la 250 de milioane de euro, la nivel naţional, în 2015, la peste 400 de milioane în 2019.

Andreea Lazăr - director de vânzări şi profesor: Un antrenor personal nu este doar un antrenor personal, el se poate angaja la o sală şi atunci se numeşte angajat sau poate lucra pe cont propriu şi atunci se numeşte antreprenor. Şi de aici au pornit şi întrebările, cum pot să fac asta, cum pot să ajung să fac bani, cum pot să ajung să îmi fac o echipă, să îmi deschid o sală.

- Şi de aici a venit ideea? Ce ar fi să ne facem noi o şcoală de business?

- Exact.

Ce înveți la școala de business?

Iulian a simţit din nou nevoia din piaţă. Aşa a pus pe picioare şi o şcoală de business.

- Şcoala de business. Cum se traduce ea în cursurile pe care le faceţi? Ce fel de cursuri faceţi ?

Andreea Lazăr - director de vânzări şi profesor: Noi facem cursuri pentru oamenii cu experienţă între 1 şi 3 ani.

Iar printre cursanţi sunt în special clienţii de la Fitness care fie vor să pornească o afacere în domeniu, fie încearcă antreprenoriatul pe noi nişe.

- Ai ajuns antreprenor. În ultima perioadă ai pornit şi o afacere, o afacere de familie pe care vrei să o extinzi, şi te-ai gândi să vii la cursuri de antreprenoriat. De ce ai nevoie de cursrui de antreprenoriat?

Andrei Măceșanu - cursant: „Tot timpul avem de învăţat. Am început ca toţi oamenii, angajat. Nu m-am simţit ok în postura... Poate nu am avut eu noroc. M-am simţit exploatat, nu eram mulţumit de salariu, de program. Uşor, uşor crescând frustrarea asta, am zis trebuie să fac ceva, astfel încâ să îmi depăşesc condiţia. Să am programul meu, să fac banii mei”.

A început o afacere cu fructe şi păsări, pe care vrea să o dezvolte pentru a intra cu produsele mai puternic pe piaţă.

Cătălina Neagu - director marketing şi profesor: Ai nevoie de nişte cunoştinţe pentru a te dezvolta.  Să ştii să te promovezi, să ştii să îţi alegi clienţii, să te poziţionezi pe piaţă, să ştii să îţi arăţi valorile.

Iulian Dinu - antreprenor: Tu ca antreprenor răspunzi pentru angajaţii, colaboratorii tăi şi de proiectele tale, răspunzi şi cu bani, şi cu timp, cu idei şi nopţi nedormite.

- Ce fel de cursuri faceţi voi? 

Cătălina Neagu - director marketing şi profesor: Avem cursuri de antreprenoriat, de coaching.

Andreea Lazăr - director de vânzări şi profesor: Avem şi cursuri de marketing manager şi cursuri de marketing online, pentru că aşa cum ştim cu toţii, promovarea în mediul online în momentul de faţă este cea mai importantă. Şi aduce cei mai mulţi clienţi. Şi mai avem şi cursuri de PR, pentru că imaginea este foarte importantă. Şi avem şi workshopuri de cum să îţi îmbunătăţeşti reclama online.

Andrei Măceșanu - cursant: Asta vreau să învăţ. Cum să fac să atrag oamenii şi cum să fac ca oamenii să lcureze de plăcere, să nu se simtă exploatați.

Reporter: Sergiu Voicu

Montaj: Mădălin Manole

Operatori: S. Oţelea, C. Ristea, C. Petrache

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu: Ştiu ce înseamnă nopţi nedormite gândindu-te cum să plăteşti creditul, să dai şi salariile la timp

Mașini reparate cu bani de la Bruxelles. Proprietar de service auto: „Poate vă pare mai degrabă un puzzle”

Banii UE, prinși în plasele de pescuit de la Galați

(P) „Putem vorbi despre Domnul nostru din cloud?” Cum încearcă evangheliștii IT români de la Ethernity CLOUD să revoluționeze industria

Partenerii noștri