Video Banii UE, prinși în plasele de pescuit de la Galați

Sergiu Voicu Data publicării:
mosoare cu ata pe o linie de productie
La Galați, banii europeni au ajutat la dezvoltarea singurei fabrici de plase de pescuit din România Foto: captură video Digi24

În Galați, oraș port la Dunăre, o singură fabrică de plase de pescuit mai este încă în picioare, dar este o afacere care s-a ridicat și cu ajutorul banilor europeni. Mai mult, inițial era doar un magazin cu plase de pescuit, dar treptat s-a transformat într-o fabrică de producție de plase de pescuit. Banii europeni au ajutat la dezvoltarea afacerii, o afacere interesantă pentru România, a cărei poveste o aflăm de la antreprenoare Felicia Munteanu.

Sergiu Voicu: De unde a pornit, care a fost startul companiei?

Felicia Munteanu, antreprenor: Societatea este înființată în 1992 și am început cu activități de comerț a produselor din ață și plase, sfori și frânghii. Ulterior ne-am dezvoltat, în sensul în care în 2008 am început și producția uneltelor de pescuit, acestea fiind cerute pe piață. 

- Când v-a venit ideea să mergeți către banii europeni pentru a vă dezvolta?

- În 2013 a fost primul nostru proiect de a accesa bani europeni. Am depus proiectul și l-am și câștigat. În 2014 proiectul s-a finalizat cu un site de promovare a produselor noastre. Etapa următoare a fost să ne perfecționăm, în sensul în care utilajele noastre să fie mult mai performante și produsele de calitate. În 2018, am accesat următorul fond european și am achiziținat o linie de fabricare a sforilor și frânghiilor.

- E greu să iei bani europeni?

- Nu este greu, trebuie să fii perseverent și să ai puțin curaj.

- Ați pus în balanță, dacă ați fi folosit doar banii proprii pentru investiție versus banii pe care i-ați luat, europeni, în cât timp ați fi făcut investiția asta? Sau dacă ați fi reușit să ajungeți la nivelul acesta?

- Cu siguranță, nu atât de repede. Banii europeni sunt o oportunitate pentru firme. Pentru noi a fost o modalitate de finanțare pentru dezvoltarea afacerii, într-un timp relativ scurt.

- Cea mai mare provocare când vrei să iei bani europeni care este? Ce e cel mai greu să faci?

- Probabil cel mai greu e partea de hârtii, de înțelegere a lor, de documentare și ce mi-a fost mie cel mai greu să înțeleg a fost mecanismul cererilor de finanțare. Și modul în care banii respectivi se iau efectiv.

- Cu ce producție ați început și unde sunteți acum?

- Dacă la început procesam 2-3 tone de materie primă, acum suntem de la 5-7- 10 tone. Vara producem mai mult pentru agricultură, sfoară de balotat, ață pentru palisat la sere, plasă pentru flori, iar în sezonul de pescuit, mai mult plase de pescuit.

- Ce alte produse mai faceți? Știu că faceți inclusiv pentru sport.

- Unul dintre domeniile în care produsele noastre își găsesc utilitatea sunt sport și agrement: plase pentru terenurile sportive, plase pentru porțile de fotbal, handbal, hochei, pentru agrement - hamace și leagăne.

- Vreți să vă extindeți mai mult, să mai luați alți bani europeni pentru a crește afacerea?

- Ne mai interesează banii europeni pentru a ne moderniza linia de fabricare a ațelor. Ațele sunt importante, în sensul în care toată producția se bazează pe produsul inițial, ața.

- Care sunt clienții, pe ce piețe vă duceți?

- Toate firmele românești cumpără de la noi. Suntem o companie cu tradiție în Galați și în țară. Suntem singura fabrică producătoare de plase de pescuit din țară și sperăm să ducem tradiția mai departe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri