O echipă de români și „evangheliști crypto” din România încearcă să revoluționeze piața de cloud computing prin intemediul tehnologiei de blockchain. Proiectul, intitulat „Ethernity CLOUD”, are în spate o echipă de 7 specialiști în business și IT din România și un american care, după ce au analizat actualele soluții cloud computing existente pe piață au observat că integritatea datelor nu este garantată de niciun mare furnizor de servicii.
În prezent, soluţiile actuale de pe piață nu pun accent pe confidenţialitatea, protecţia ori integritatea datelor utilizatorilor. În schimb, cei care utilizează serviciile Ethernity CLOUD au posibilitatea de a dezvolta şi utiliza aplicaţii de cloud computing prin intermediul unui „ecosistem” independent, bazat pe o rețea descentralizată.
Ecosistemul de cloud computing propus de Ethernity CLOUD este un sistem descentralizat bazat pe blockchain, spre deosebire de sistemele de cloud computing obișnuite care stochează datele în „centre de date”.
Sistemul Ethernity CLOUD nu este vulnerabil în fața amenințărilor externe sau interne deoarece pune un mare accent pe confidențialitatea datelor utilizatorilor. Ethernity CLOUD procesează datele utilizatorilor fără să le stocheze în astfel de „data centers”, acestea fiind ținute pe cloud IPFS iar amprenta lor pe blockchain.
De asemenea, Ethernity CLOUD reduce drastic riscurile scurgerilor de date: prin descentralizarea serviciilor de cloud computing, proiectul elimină „riscul din interior” (una dintre cele mai frecvente modalităţi de scurgere a datelor de la furnizorii de cloud computing) și reduce semnificativ costurile de operare ale utilizatorilor.
Ce este tehnologia Blockchain și cum poate fi ea folosită la procesarea în siguranță a datelor. Cum funcționează „ecosistemul” Ethernity CLOUD
În cea mai simplă formă, tehnologia Blockchain poate fi imaginată ca un registru public unde datele/intrările nu pot fi modificate sau șterse ci doar adăugate.
Practic, acest registru „inamovibil”, distribuit pe mii de calculatoare, oferă integritate absolută a datelor fiind transparent și accesibil în permanență.
Odata lansat, ecosistemul atrage utilizatori care sunt dispuși să ofere spre închiriere puterea lor de procesare (hardware) nefolosită, altor utilizatori, în schimbul tokenilor (ETNY).
Confidențialitatea, integritatea și transparența oferite de ecosistem vor atrage noi utilizatori care au nevoie de putere de procesare, care, la rândul ei, poate fi cumpărată cu tokeni (ETNY).
Utilizatorii Ethernity CLOUD pot dezvolta și folosi aplicații de cloud computing prin intermediul ecosistemului descentralizat. În acest mod, ei păstreaza un control complet asupra confidențialității datelor și beneficiază de transparență totală in procesarea datelor.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Protecția proprietății intelectuale – în momentul de față, cercetătorii lucrează în companii multinationale care lucreaza în diverse țări, iar prin ecosistem pot împărtăși datele obținute din studii și cercetări, evitând posibile scurgeri de informații.
Cloud password/data management:
- Medical data processing - păstrează datele medicale confidențiale - Crypto custodian services – poate să stocheze portofele virtuale și informații din domeniul bancar, fără ca acestea să fie supuse scurgerilor de date - Private video decoding/transcoding
Reducerea costurilor: descentralizarea pe blockchain elimină cheltuielile mari aferente tehnologiei curente (datacenters). Exemple: echipe tehnice, AC, echipamente foarte scumpe, chirie etc.
Bonus: Datorită descentralizării oferite de blockchain, tehnologia Ethernity CLOUD este disponibilă constant și nu este vulnerabilă în fața penelor de curent, defecțiunilor tehnice, scurgerilor de date și „amenintarilor din interior” (spre deosebire de centrele de date obișnuite).
Datorită numeroaselor domenii de aplicabilitate și datorită costului extrem de redus față de tehnologia actuală (datacenters), Ethernity CLOUD are un potențial uriaș de a fi implementat și adoptat la nivel global.
Cum poți participa la vânzarea publică de tokeni Ethernity CLOUD
În momentul de față, Ethernity CLOUD este în faza inchipientă (start-up). Cu toate acestea, Ethernity CLOUD a devenit membru al Confidential Computing consortium, alături de alte nume mari din domeniu.
Prin intermediul Public Sale-ului (vânzarea publică, programată în al treilea trimestru al anului 2021), proiectul distribuie tokeni susținătorilor săi, tokeni care sunt necesari pentru utilizarea tehnologiei. În paralel, tehnologia din spatele ecosistemului este dezvoltată de echipa mixtă româno-americană de specialiști.
Interesul pentru proiect s-a concretizat deja prin strângerea unei sume de 150.000 de dolari în cadrul unei vânzări private de tokeni și alți 200.000 de dolari în cadrul unui „presale”. Pre-vânzarea a avut ca scop atragerea unui număr limitat de persoane interesate să susțină proiectul pe termen lung.
Pachetul minim de participare a fost de 5.000 de dolari. Cu toate acestea pachetele disponibile au fost epuizate in doar 25 de ore.
Vânzarea publică („Public sale”) este deschisă tuturor celor interesați să participe în acest proiect și este programată în trimestrul trei al acestui an. Vânzarea va conține mai multe tipuri de pachete, accesibile unui număr cât mai mare de persoane și bugete. Cei interesați se pot înscrie aici.