Live

Cum au creat vikingii primele „căsuțe poștale” din istoria omenirii

Data actualizării: Data publicării:
„Vikingii: ascensiunea și decăderea” va fi difuzat pe National Geographic pe 17 octombrie, de la ora 22.00 Foto: National Geographic/Dash Pictures/Adam Jandrup

De-a lungul istoriei, poveștile atroce despre vikingi evocă imagini de groază, de jafuri și de vărsare de sânge. Dincolo de această violență sordidă se ascunde însă o poveste pe cât de teribilă, pe atât de fascinantă: în realitate, vikingii nu au fost doar niște simpli „sălbatici” ci și întemeietori de drept ai unei veritabile civilizații. Noua serie documentară „Vikingii: ascensiunea și decăderea”, care va avea premiera în România pe National Geographic, în data de 17 octombrie 2022, la ora 22:00, scoate la iveală cele mai noi descoperiri referitoare la acest vast subiect și oferă, în plus, o perspectivă nouă asupra a ceea ce au realizat și lăsat în urmă cei care au rămas cunoscuți - cumva, pe nedrept - doar sub numele de „cei mai temuți războinici din istorie”.

Faptul că expansiunea lor s-a răspândit la fel de repede ca imaginea lor de oameni fioroși și cruzi a făcut ca povestea lor să fie întotdeauna spusă dintr-o perspectivă unilaterală și subiectivă. Abia recent, în urma cercetărilor riguroase și a descoperirilor bioarheologice, adevărul despre cine au fost cu adevărat vikingii începe să iasă la lumină într-un mod obiectiv și nealterat.

Un alt factor care a contribuit la această imagine se datorează faptului că vikingii și-au transmis cultura în principal pe cale orală. Cele mai multe astfel de povestiri le întâlnim acum în cultura islandeză.

Moștenirea vikingă din Insulele Britanice

În unele dintre aceste povestiri aflăm de pildă că, la un moment dat, într-o regiune existau cel puțin 400 de ferme, iar toți proprietarii acestora erau menționați după prenumele lor - iată niște veritabile „cărți poștale” dintr-o perioadă când oamenii în vasta lor majoritatea nu știau să citească, iar hârtia era mai degrabă o curiozitate (vikingii au cucerit Islanda și Marea Britanie între anii 700 și 1.100).

„Putem bănui că acestea sunt amintiri reale ale oamenilor din vremea vikingilor”, susțin cercetătorii moderni.

Seria documentară evocă și acordă o atenție deosebită inclusiv miturilor construite de-a lungul timpului în jurul vikingilor, în încercarea de a le găsi rădăcinile, a separa adevărul de minciună și de a veni cu explicații argumentate științific.

„Vikingii: ascensiunea și decăderea” va fi difuzat pe National Geographic pe 17 octombrie, de la ora 22.00 Foto: National Geographic/Dash Pictures/Adam Jandrup)

Deși este cunoscut că vikingii au jefuit, au prădat și au ucis, nu totul poate fi rezolvat doar prin tăișul sabiei. Acești războinici nordici au încercat - și au reușit - să se integreze pașnic în mediile locale în care au ajuns. Uneori, cu mare succes, cum  a fost cazul Insulelor Britanice. Dovada: chiar și acum limba engleză modernă este plină de cuvinte scandinave aduse cu secole în urmă de coloniștii din estul și mai ales din nord-estul Angliei.

Totodată, ultimele descoperiri arheologice din York au dezvăluit că vikingii duceau o viață „normală” de comercianți: aceștia făceau negoț cu tot felul de obiecte de zi cu zi, precum piepteni din corn de cerb sau pantofi din piele, dar și obiecte exotice orientale, precum articole din mătase, scoici kauri din Oceanul Indian, ori monede de argint din Asia Centrală.

Este adevărat, vikingii au fost războinici feroce, dar au fost în același timp și navigatori experimentați, exploratori neînfricați, meșteșugari talentați și comercianți iscusiți, Această nouă perspectivă asupra vikingilor este atent alcătuită și explicată de producătorii documentarului National Geographic „Vikingii: ascensiunea și decăderea” cu ajutorul experților în istoria vikingilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Brașovul a fost inclus în 25 cele mai bune locuri din lume de vizitat în 2025, de către National Geographic

În timp ce semăna iarbă în curte, un bărbat a găsit „un gunoi” ruginit care s-a dovedit a fi o comoară: Suntem extaziați

Roșii, mere, portocale și ardei iuți cultivați în spațiu. Cum arată „dieta marțiană” a astronauților NASA

NASA lucrează la viitorul avion supersonic „silențios” de pasageri, care va face zgomot cât o „portieră trântită”

Partenerii noștri