Live

Bac 2018 | Rată de promovare 0 la un liceu în care s-au investit 6 milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:

Investiţii de 6 milioane de euro - promovabilitate ZERO la Bacalaureat. Vorbim de un liceu tehnologic din Bihor, unde autorităţile locale şi judeţene au reabilitat întreaga şcoală cu fonduri europene sau din bugetul local. Însă acestea nu s-au regăsit în rezultatele la învăţătură: toţi cei 13 candidaţi au picat anul acesta examenul maturităţii. În schimb, fără investiţii mari, dar cu reguli stricte şi lecţii interactive, un liceu din Oradea a obţinut o promovabilitate de 100%.

Milioanele de euro investite în ultimul deceniu în Liceul Tehnologic din Cadea au transformat complet şcoala: clădirile au fost reabilitate, laboratoarele modernizate şi au fost construite terenuri şi o sală de sport. La acestea s-au adăugat 10 garsoniere pentru profesori. Însă investiţiile nu s-au regăsit şi în rezultatele la învăţătură: niciunul din cei 13 candidaţi nu a promovat în acest an examenul de Bacalaureat.

"Conducerea şcolii dă vina pe concurenţa cu Liceul Teoretic din Săcuieni care anual atrage cei mai buni absolvenţi de clasa a VIII-a, dar şi pe felul în care se desfăşoară examenul de Evaluare Naţională", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

"Şi cei care au 2 sau 3 (note-n.n.) sau doar se prezintă sau nu, se prezintă pot să intre la liceu. Dacă măcar ar fi un plafon de nota 5 ar fi motivaţi să înveţe, dar aşa nu au nici măcar cea mai mică motivaţie", susţine Bela Karancs, directorul Liceului Tehnologic Cadea.

La polul celălalt se află Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" din Oradea, unde toţi cei 109 candidaţi au obţinut medii de trecere la Bacalaureat. Şcoala a beneficiat doar de ajutorul părinţilor care au contribuit la renovarea sălilor de clasă. Aflată în centrul oraşului, liceul nu are nici măcar sală de sport.

"- Investiţii, din păcate, nu foarte mari în ultimii ani, nu-i aşa?
- Nu foarte mari, dar asta nu înseamnă că şcoala ca şi clădire face omul, ci munca şi strădania oamenilor care înobilează această şcoală", explică Rodica Turcaş, directorul adjunct al liceului "Aurel Lazăr" din Oradea.

În schimb, regulile se aplică cu stricteţe, iar dascălii încearcă să facă lecţiile cât mai atractive.

"Nu au voie cu telefoane mobile în timpul orelor şi nici nu le folosesc. Dacă copiază li se dă nota 1, deci aplicăm regulamentul", a precizat Victoria Pop, profesor de biologie.

"Am fost mult mai atentă şi mi s-a părut mult mai interesantă lecţia decât să stau pe telefon", spune Diana Crupca, absolventă a liceului.

La sesiunea din acest an a Bacalaureatului, liceul "Aurel Lazăr" a avut o absolventă care a obţinut media 10. Şi la examenul de Evaluare Naţională şcoala a avut, de asemenea, o promovabilitate de 100%.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Citiţi şi: Cum a ajuns suspendarea președintelui ultima opțiune a lui Dragnea

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Modele de subiecte și bareme de corectare la geografie pentru Bacalaureat 2025. Elevii se pot pregăti pentru examenul din vară

Modele de subiecte și bareme de evaluare la istorie pentru Bacalaureat 2025. Subiecte de pregătire pentru elevi

Modele de subiecte și bareme la matematică pentru Bacalaureat 2025. Variante cu subiecte de pregătire pentru elevi

Modele de subiecte și bareme la limba română pentru Bacalaureat 2025. După ce subiecte se pot ghida elevii

Partenerii noștri