Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 29 august
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Atentat terorist dejucat de autoritățile ungare în urma unor informații primite de la serviciile SUA
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 12 octombrie
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 16 august
Un tânăr a înjunghiat cel puțin 5 oameni la o moschee din Turcia. A filmat atacul și a postat imaginile pe X
Incendii devastatoare în Turcia și Grecia
1526 - SFÂRȘITUL UNGARIEI
Armata otomană, condusă de Soliman Magnificul, înfrâng decisiv oștirile Ungariei și ale aliaților săi în bătălia de la Mohacs (mohaci). Regele Ungariei și 20.000 de soldați mor în luptă.
Victoria otomană a schimbat istoria în Balcani și în centrul Europei. Ungaria, care a dominat zone secole la rând, dispare și este divizată între otomani și habsburgi.
Înfrângerea de la Mohacs a marcat finalul Ungariei ca țară puternică și independentă în Europa. Bătălia și rezultatul ei sunt și în prezent drame naționale pentru unguri.
1949 - SOVIETE ATOMICE
Acum 74 de ani, Uniunea Sovietică a detonat prima sa bombă atomică. Sovieticii au numit arma "Primul Fulger", în timp ce americanii i-au zis "Joe-1", de la Iosif Stalin.
Era similară, ca aspect, forță și mod de funcționare, cu bomba "Fat Man" folosită de SUA contra Nagasaki. Spioni sovietici furaseră informații despre această bombă.
SUA au aflat din întâmplare că Stalin și-a făcut o bombă nucleară și au anunțat apoi întreaga lume. Așa a început cursa înarmării nucleare din timpul Războiului Rece.
1751 - CEL MAI MARE BUTOI DE VIN
În pivnița castelului Heidelberg din Germania, era terminată construcția unui butoi de vin uriaș. Acesta este și acum cel mai mare din lume. Poate ține 219.000 litri.
Se zice că a fost făcut din lemnul a 130 de stejari. Butoiul a fost umplut doar de trei ori în istorie pentru că are găuri. Bufonul Perkeo este protectorul butoiului.
Recipientul uriaș este o mare atracție turistică pentru Heidelberg. De asemenea, butoiul a apărut și în cărți scrise de, printre alții, Mark Twain și Jules Verne.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News