Cât de bună e naționala României? Răspund trei experți

Data actualizării: Data publicării:
Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
trio

Am pus trei întrebări despre echipa națională de fotbal a României unor oameni cu experiență în domeniu:

Gabi Balint: antrenor și fost fotbalist, membru în singura echipă românească care a câștigat Cupa Campionilor Europeni (1986) și Supercupa Europei (1987);

Sorin Cîrțu: antrenor și fost fotbalist, membru în echipa care a câștigat de patru ori Cupa României;

George Dobre: redactor-șef Digi Sport.

1. Cum vi se pare că evoluează Naționala României?

Sorin Cîrțu: Nu am avut mari așteptări de la prestația ei la campionat, dovadă și ceea ce s-a întâmplat ieri. Adică este o echipă capabilă de fluctuații, după ce s-a terminat cu generația de excepție. Uitați-vă la angajamentul, participarea, trăirea din meciul cu echipa din Franța, și apoi la cel de ieri, cu Elveția: sunt două meciuri care caracterizează exact ceea ce înseamnă echipa României.

Gabi Balint: Am avut un meci destul de bun cu Franța, eu mă așteptam să jucăm bine, fiindcă am făcut-o în meciurile amicale cu Spania, cu Italia, am avut o evoluție bună. Poate că nici Franța nu a jucat la valoarea ei în primul meci contra noastră, dar una peste alta am reușit să ne creăm niște ocazii mari de gol cu o echipă foarte bună. În meciul cu Elveția, unde ar fi trebuit să ne impunem jocul, să câștigăm puncte, nu am reușit aproape nimic. Am întâlnit o echipă a Elveției foarte bine organizată, niște jucători foarte buni din punct de vedere tehnic, care ne-au dominat tot meciul. Pe de altă parte, la meciul cu Elveția a fost o atmosferă extraordinară, au fost mulți români care au încurajat echipa din primul până în ultimul minut, i-au aplaudat pe tricolori la sfârșit, chiar dacă nu au reușit un meci foarte bun.

Dacă în jocul cu Franța am pierdut nemeritat, poate cu Elveția am reușit un egal la fel de nemeritat.

Una peste alta concluzia ar fi următoarea: trebuie să fim foarte conștienți de valoarea lotului pe care îl avem, să fim obiectivi, să nu ne mai gândim doar la trecut și să ne așteptăm la rezultate mari. Putem obține astfel de rezultate întâmplător, noi ne comparăm cu Albania, Islanda, la campionatul European. Nu ne mai putem compara cu România care a fost odată, nu mai putem să cerem atât de multe.

Cred că noi aici greșim: avem pretenții foarte mari de la această echipă, vrem să facă ceea ce făcea acum 20 de ani, lucru care nu e posibil, că e altă generație — alt joc și alt nivel. Am scăzut foarte mult. Să ne bucurăm că am venit aici, că putem să îi batem pe albanezi și așa mai departe.

George Dobre: Nu putem judeca "la pachet" evoluțiile naționalei la Euro 2016. Pentru că am văzut două echipe diferite în cele două meciuri disputate de tricolori până acum. O formație extrem de motivată și de concentrată în partida cu Franța și o alta care a arătat multe slăbiciuni în confruntarea cu Elveția. Paradoxal, chiar dacă în partida cu Franța nu am obținut nimic, tricolorii au jucat mai bine contra cocoșilor.

Nu am înțeles de ce selecționerul Iordănescu a făcut atât de multe schimbări în formula de start de la o partidă la alta. Nu am priceput, de exemplu, de ce au lipsit din primul 11 la meciul cu Elveția Stanciu și Florin Andone. Primul a fost la originea tuturor fazelor periculoase în prima partidă, iar al doilea și-a făcut treaba foarte bine contra francezilor. Dincolo de opțiunile lui Iordănescu, în ultimele 20 de minute ale întâlnirii cu Elveția, România a arătat ca o echipă sleită, incapabilă să forțeze victoria.

2. Cum credeți că va evolua echipa națională?

George Dobre: Ne așteaptă un meci care are toate caracteristicile unei finale. Un meci decisiv cu Albania. O partidă de care mă tem. Albania era în urmă cu 10 ani o formație accesibilă. De ceva vreme, cu De Biasi antrenor, s-a transformat. Este bine organizată și agresivă. Și are un potențial important de dezvoltare a jocului. Iar fotbalul a fost nedrept cu Albania la acest turneu final. Merita să aibă în cont cel puțin un punct după primele două jocuri. Însă dacă vom vedea aceeași echipă a României din meciul cu Franța, pentru mine partida reper a tricolorilor din ultimii ani, avem șanse mari să ne calificăm. E genul de partidă care se joacă nu doar cu picioarele și mintea, ci și cu sufletul. Și, aspect extrem de important, pentru prima oară la acest turneu final, vom înfrunta o echipă de același calibru. Franța și Elveția ne sunt superioare la nivelul lotului.

Gabi Balint: Ce se va întâmpla, nu știu, am văzut că Iordănescu a făcut de la primul meci patru schimbări, nu știu la ce să mă aștept acum. În meciul cu Albania, cred că ar trebui să li se dea drumul și lui Sânmărtean, Stanciu. La meciul cu Albania nu ne mai putem permite decât victoria, nu mai contează un meci bun, dacă nu câștigăm. Acum punctele sunt foarte importante, dacă vrem să ne calificăm mai departe. Sunt echipe mari la campionat, care își vor “depune candidatura” pentru titlul european, dar nu noi.

Sorin Cîrțu: S-ar putea să câștigăm cu Albania, deși, după cum am văzut, va fi o partidă foarte grea — e un adversar dificil pentru că albanezii, spre deosebire de noi, la fel cum au jucat la meciul în care s-au calificat, au jucat și aseară la meciul cu Franța. E greu de jucat contra lor, nu înseamnă că nu poți să îi bați. Am văzut că au o unitate de grup deosebită și un spirit de luptă caracteristic pt încăpățânarea lor ca popor. Din păcate e greu să te pronuunți dacă România se califică sau nu.

Suntem capabili să facem un meci mai bun, unul mai slab. Nici cei care nu au jucat nu ar fi fost capabili de mai mult, nu poți să te aștepți de la ei la nu știu ce execuții, prestații sau decizii stil Payet, la noi nu există așa ceva. La nivelul ăsta, fotbalul e decis de calitatea celor care joacă. Eu, de când a început campionatul nu mă aștept la rezultate deosebite sau mari surprize, pentru mine este în nota ei obișnuită, la ceea ce a arătat și în preliminarii.

3. Ce lipsește echipei României și cum ar putea fi îmbunătățită prestația?

Gabi Balint: Nouă ne-ar trebui multe lucruri, în primul rând o mai bună organizare a campionatului, unde sunt multe echipe care dau faliment, care se retrag, sunt jucători neplătiți, nu mai creștem jucători tineri. E nevoie de ani de zile să putem reveni. Și din partea ligii de fotbal și din partea politicului — altfel, poate o să ajungă din nou la nivel amator, cum era odată, înainte de ‘90.

Sorin Cîrțu: Trebuie să nu mai așteptăm adversarul și să replicăm apoi, trebuie să fim noi cei care pun probleme și la asta se așteptau pentru partida cu Elveția, pentru că trei puncte ne erau vitale. În momentul în care începi o competiție cu o înfrângere, în următorul meci ar trebui să faci (puncte). Având în vedere că te poți califica cu locul trei, e bun și un punct.

George Dobre: Când analizăm echipa României trebuie să ținem cont de multe aspecte. Unele dintre ele nu au neapărat legătură cu selecția pentru acest turneu final sau cu alegerea titularilor de către Iordănescu. Subiectul este unul vast. Trebuie să înțelegem că nivelul jucătorilor români nu mai este cel din urma cu 10, 15 sau 20 de ani. Baza de selecție este una extrem de redusă. Fotbalul românesc are multe probleme, iar unele dintre ele nu pot fi rezolvate peste noapte. Avem nevoie de cluburi mai bine organizate și mai puternice. E nevoie de strategii pe termen lung, de investiții în centrele de copii și juniori, dar și în infrastructură. Altfel, ne mai putem bucura de calificări și de eventuale succese, dar acestea vor fi rare și întâmplătoare.

 

Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea pe Facebook

 

 
Partenerii noștri
Playtech
Trump spune că va redenumi Golful Mexic în „Golful Americii” și nu exclude utilizarea forței militare pentru...
Digi FM
Nicolas Cage și tânăra lui soție, eleganți la gala Globurilor de Aur. Actorul împlinește astăzi 61 de ani
Pro FM
Adevărul despre „despărțirea de un an” a lui Jay-Z și Beyonce. S-a zvonit că rapperul s-a întâlnit pentru...
Film Now
Jeremy Strong, viral pe rețelele sociale cu ținuta de la Globurile de Aur. Anne Hathaway: Scumpule, nu sunt...
Adevarul
Un fost membru POT acuză partidul că îi fură banii de pe card. „M-au scos de pe grup, dar banii mi se iau în...
Newsweek
Pensiile pe ianuarie se distribuie de mâine. În ce zi primesc pensionarii banii? Val de vești rele
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez sunt oficial divorţaţi. La ce înțelegere au ajuns cu privire la averea lor
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Cel mai puternic protector al Pamelei Anderson. Fiul ei, despre misiunea de a o ajuta să-și reinventeze...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...