Foto: Mediafax
„Comisia Europeană regretă că iniţiativa pentru introducerea cotelor privind imigraţia a trecut prin acest vot. Aceasta contravine principiului libertăţii de circulaţie a persoanelor între UE şi Elveţia”, se arată într-un comunicat al Executivului european.
„Uniunea va examina implicaţiile acestei iniţiative asupra tuturor relaţiilor dintre UE şi Elveţia. În acest context, poziţia Consiliului federal privind rezultatul va fi luată în considerare”, conchide comunicatul, potrivit Mediafax.
Elveţienii au aprobat cu 50,3 la sută o limitare a imigraţiei, la referendumul de duminică.
„Acordul privind libera circulaţie a persoanelor cu UE va fi pus în discuţie”, a declarat Didier Burkhalter, ministrul elveţian de Externe şi preşedintele actual al Confederaţiei elveţiene.
Acest acord, semnat în 1999 şi pus în aplicare în 2002, s-a tradus printr-o imigraţie masivă a europenilor în Elveţia.
Dar punerea lui în discuţie s-ar putea să se extindă şi la numeroase alte acorduri semnate între Elveţia şi UE, privind agricultura şi transporturile sau cercetarea.
Germanii și italienii, cei mai afectați
Guvernul elveţian a anunţat că textul documentului aprobat prin referendum va intra în Constituţie în următorii trei ani. Elveţia va gestiona, astfel, unilateral şi autonom problema imigraţiei.
Numărul de permise ce va fi acordat străinilor care vor să stea în Ţara Cantoanelor va fi limitat, în funcţie de nevoiele economice şi sociale ale statului.
Pentru a obţine un astfel de permis, străinii trebuie să fie solicitaţi de un angajator elveţian, să demonstreze că se pot integra în societate şi să aibă o sursă de venit pentru a se întreţine.
Germanii şi italienii vor fi cei mai afectaţi de noile măsuri. Ei sunt un fel de navetiştii de graniţă şi au, în Elveţia, locuri de muncă bine plătite. Aproximativ 500.000 de mii de nemţi şi italieni muncesc, în prezent, în Ţara Cantoanelor.
În prezent, străinii reprezintă 23 la sută din populaţia de aproximativ opt milioane a Elveţiei. Este cea mai mare proporţie de străini într-o ţară europeană, după Luxemburg.