Referendumuri controversate în Găgăuzia. Locuitorii votează pentru o eventuală dobândire a independenţei

Data publicării:
gagauzia

Principala miză a consultării populare va fi statutul republicii care să aibă dreptul de a ieşi din componenţa Republicii Moldova în cazul în care îşi pierde independenţa.

Potrivit politicienilor locali, la decizia de a organiza referendumul au contribuit şi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, despre o eventuală unire a ţării noastre cu Republica Moldova. De altfel, şeful statului a fost ţinta criticilor liderului Republicii separatiste Găgăuzia care consideră că acesta nu susţine statalitatea Republicii Moldova şi ar trebui să fie declarat persona non grata peste Prut.

Traian Băsescu a atras în mai multe rânduri atenţia faţă de riscurile în privinţa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova.

„România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul european. Şi vom face o oferta politică Republicii Moldova”, a declarat Traian Băsescu, preşedintele României.

Chişinăul a respins referendumurile, iar Procuratura Generală a Republicii Moldova a deschis dosare penale pe numele unor oficiali găgăuzi pentru încălcarea Constituţiei.

„Referendumul este unul ilegal, sigur că autoritățile de la Comrat au depăsit limitele competenţelor sale, nu poate să aibă efect un astfel de referendum, pentru că rezultatele lui nu ar putea fi recunoscute”, a declarat Igor Corman, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Găgăuzia are o populație de aproximativ 150.000 de persoane. 80 la sută dintre locuitori sunt găgăuzi, o populaţie de origine turcă, dar de religie ortodoxă. Găgăuzia are guvern propriu, parlament și guvernator. În regiune se vorbesc trei limbi oficiale - în primul rând rusa, găgăuza și, mai puțin, româna. De altfel, în octombrie 2013, legislativul Găgăuziei a decis să interzică pe teritoriul regiunii autonome termenii de „limba română”, „literatura română” şi „istoria română”.

Autonomia Găgăuză a fost consfiinţită în Constituţia Republicii Moldova din iulie 1994 în articolul 111, care prevede şi autonomia Transnistriei. Ulterior, la 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege care conferă un statut autonom special Găgăuziei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...