FOTO: kremlin.ru
Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat, vineri, cu membrii Consiliului rus de Securitate despre înrăutăţirea situaţiei din Moldova. Subiectul a fost considerat de Kremlin la fel de important precum problemele interne și situaţia pieţelor financiare mondiale.
Temele de discuție din Consiliul rus de Securitate au fost anunțate presei de purtătorul de cuvânt Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.
„Pe lângă temele curente de pe agenda socio-economică din Rusia, (membrii Consiliului de Securitate) au discutat în detaliu despre înrăutățirea situației politice din Moldova. În plus, ședința s-a concentrat și pe situația de pe piețele financiare”, a declarat Dmitri Peskov.
Situația din Moldova este menționată și într-un comunicat de presă publicat de Kremlin, care anunță că s-a întrunit, vineri, Consiliul rus de Securitate.
Printre cei care au participat la Consiliu s-au numărat premierul Dmitri Medvedev, președinții celor două camere ale parlamentului rus, Valentina Matvienko, respectiv Serghei Narîșkin, șeful administrației prezidențiale, Serghei Ivanov, secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patrușev, ministrul de interne, Vladimir Kolokolțev,ministrul de externe, Serghei Lavrov, ministrul apărării, Serghei Șoigu, directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, directorul serviciilor de informații externe, Mihail Fradkov.
Și joi, când la Chișinău au izbucnit noi proteste antiguvernamentale, după violențele din ajun, Kremlinul s-a grăbit să reacționeze. Kremlinul a cerut tuturor părților să se rețină de la violențe și să respecte legea. „Kremlinul monitorizează cu atenție evenimentele din Moldova și cere tuturor părților să respecte legea și să nu recurgă la violență”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.
Apelul la reținere și la abținerea de la violențe apare în toate reacțiile venite și din partea Uniunii Europene, a SUA și a Bucureștiului, în condițiile în care o parte dintre manifestanții de la Chișinău sunt susținători a două partide cu orientare prorusă, Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, și Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi. În cealaltă tabără a protestatarilor sunt membri ai societății civile, proeuropeni, chemați de Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA), care vor să-și exprime dezaprobarea față de o clasă politică măcinată de corupție, care a dezamăgit și înșelat așteptările populației.
Urmăriţi în materialul video de mai jos explicaţiile lui Sergiu Panainte, de la German Marshall Fund Bucureşti, despre taberele care protestează la Chișinău și despre „bărbații vânjoși” care pot fi văzuți în mulțime:
Citiți și: