ACTUALIZARE 20.23. Protestatarii încep să plece, dar anunță că mâine vor reveni în fața Parlamentului.
ACTUALIZARE 18.58. Protestele din centrul capitalei Republicii Moldova continuă şi la această oră. În Piața Marii Adunări Naționale se află mii de manifestanţi care continuă să protesteze faţă de abuzurile actualei guvernări. Manifestanţii scandează „Jos mafia!”, „Unire!” şi „Alegeri anticipate!”, informează jurnal.md.
ACTUALIZARE 18.00. Liderii protestatarilor, Andrei Năstase, Igor Dodon și Renato Usatîi, i-au cerut președintelui Parlamentului, Andrian Candu, să fie anulat votul de ieri din Legislativ pentru Guvernul Filip, informează unimedia.md. Cererea urmează să fie examinată de Andrian Candu până mâine la ora 13:00, când va veni cu un răspuns. „Noi i-am înaintat domnului Candu solicitarea noastră. Procedura este smplă. Să fie organizată o ședință a Parlamentului pentru a fi anulat votul de ieri pentru Guvernul Filip. Până pe 30 iarnuarie trebuie să fie dizolvat Parlamentul”, a declarat Igor Dodon.
Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, printre protestatari / FOTO: Agerpres
Clădirea Legislativului era înconjurată de sute de forţe de ordine. Spre deosebire de incidentele din noaptea trecută, de data asta nimeni n-a îndrăznit să forţeze cordonul de securitate. Aşa că manifestanţii, în frunte cu cei trei lideri ai mişcării - preşedintele Partidului Socialiştilor, cel al formaţiunii Partidul Nostru şi şeful Platformei Demnitate şi Adevăr - au pornit înapoi spre piaţa centrală din Chişinău. De aici au plecat în marş spre una dintre companiile omului de afaceri Vlad Plahotniuc.
Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova: „Noi trebuie să fim sute de mii pentru ca această guvernare oligarhică să cedeze. Dacă nu venim, toţi o să-şi bată joc de noi mai departe. Trebuie să fim împreună pentru a salva Moldova”.
În tot acest timp, la Guvern, premierul Pavel Filip îşi începea oficial mandatul cu o reuniune pe tema protestelor de miercuri seară de la Parlament. El i-a convocat la discuţii pe ministrul de Interne, pe directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi pe procurorul general care i-au prezentat o evaluare a situaţiei şi demersurile făcute pentru pedepsirea celor care au intrat cu forţa în clădirea Legislativului.
De la Bucureşti, preşedintele României a salutat instalarea noului Guvern de la Chişinău.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „România este decisă să rămână un susţinător ferm al aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. Susţinerea activă a parcursului european al Republicii Moldova depinde însă de voinţa politică a autorităților de la Chişinău”. Doresc noului Guvern moldovean mult succes în aceste demersuri!”.
Şi Rusia urmăreşte cu multă atenţie evoluţia situaţiei de la Chişinău. „Kremlinul cheamă toate părţile să respecte legea, să fie calme, şi speră că toate forţele implicate se vor abţine de la acţiuni cu caracter violent", a transmis purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.