Ecouri după alegeri. Ce urmează în Republica Moldova?

Data publicării:
chisinau intrare in oras

Dorin Chirtoacă a sărbătorit cu şampanie victoria de la Primăria Chişinăului. Reprezentantul Partidului Liberal va mai sta patru ani la conducerea capitalei moldovene, după ce a învins-o pe Zinaida Greceanîi, reprezentanta Partidului Socialiştilor.

Am revenit la serviciu, chiar mă bucur, Dumnezeu e deasupra...mă gândeam zilele astea, am făcut atâtea proiecte şi acum să vină alţii să ia smântâna? Doamnei Greceanîi vreau să-i mulţumesc pentru participare...mai rău pentru bărbaţii din Partidul Socialist şi de la Kremlin, care s-au ascuns după fusta ei”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Replicile acide nu au întârziat să apară din tabăra socialiştilor, care i-au acuzat pe liberali că au fraudat alegerile. Liderul partidului a anunţat că va depune mai multe contestaţii şi speră că scrutinul se va repeta.

Eu vreau să transmit un mesaj maidanezului Chirtoacă. Râia liberală, care acum se bucură, se bucură prea devreme. V-aţi unit voi toţi, deştepţilor, şi ce aţi obţinut? Aţi falsificat în câteva secţii de votare şi credeţi că sunteţi eroi?”, a fost atacul verbal lansat de Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, la adresa adversarilor politici.

Echipa lui Igor Dodon a suferit în 2015 o nouă înfrângere la alegerile locale, după cele din 2011. Acum patru ani pentru postul de primar al capitalei moldovene a candidat chiar liderul socialist, dar a pierdut cursa, la o diferență destul de mică de voturi în fața aceluiași Dorin Chirtoacă.

Se vor renumăra voturile pentru Consiliul Municipal Chișinău

Socialiștii, care sunt majoritari în Consiliul Local al Chișinăului, au obținut, de altfel, ca voturile de acum două săptămâni pentru Consiliul Municipal Chișinău să fie renumărate. Decizia a fost luată luni de o instanță judecătorească.

Potrivit rezultatelor preliminare, în Consiliul Municipal Chișinău au intrat șapte formațiuni politice, formarea unei coaliții majoritare de dreapta fiind posibilă la limită.

Cele mai multe mandate ar acumula PSRM (socialiștii lui Dodon) - 19, urmat de PL (partidul lui Chirtoacă) - 17, BPPEM (partidul fostului premier Iurie Leancă) - 6, PN (partidul lui Usatîi) - 3, PCRM (comuniștii) - 3, PLDM (partidul fostului premier Vlad Filat) - 2, PDM (partidul lui Marian Lupu) - 1.

În total, în Consiliul Municipal Chișinău sunt 51 de consilieri. Pentru formarea majorității sunt necesare 26 de mandate.

Termenul de renumărare a voturilor stabilit de instanța de judecată este de 7 zile.

În total, moldovenii au votat duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor locale, pentru alegerea primarilor din 457 de localităţi, acolo unde mandatele nu au fost adjudecate din primul tur de scrutin.

Alegerile locale au avut loc într-un context politic agitat, după demisia premierului Chiril Gaburici şi refuzul acestuia de a asigura interimatul.

De asemenea, are loc o anchetă privind dispariţia unui miliard de dolari din mai multe bănci, iar principalul suspect, Ilan Shor, a fost ales încă din primul tur primar al oraşului Orhei.

Cine a câștigat alegerile locale?

De altfel, partidul controversatului Renato Usatîi, Patria Noastră, și Partidul Democrat, considerat proeuropean, sunt marii câștigători la alegerile locale când vine vorba de numărul de primării câștigate în centre raionale, informează agora.md. Astfel, potrivit rezultatelor finale, Partidul Nostru al lui Renato Ustîi a câștigat 10 primării, PD - 7 primării, PLDM și independenții au câștigat câte 4 primării. Liberalii și comuniștii au câștigat câte 3 primării, iar socialiștii - 2.

Citiți și:

Cine este Renato Usatîi
Ilan Shor și scandalul dispariției unui miliard de dolari
Igor Dodon, noua vedetă a scenei politice din R. Moldova. Le-a adus succesul socialiștilor în numai patru ani

Dacă e vorba de numărul de primari, atunci partidele proeuropene din Republica Moldova au câştigat cele mai multe mandate în urma celui de-al doilea tur al alegerilor locale, desfăşurat duminică şi considerat un test pentru orientarea politică a țării.

Rezultatele preliminare ale turului doi arată că cele mai multe mandate de primari au fost câştigate de Partidul Democrat din Moldova (PDM). Astfel, din numărul total de localităţi unde s-a dat lupta pentru primării, PDM a câştigat în 140. Pe locul doi se clasează Partidul Liberal Democrat (PLDM), care a câştigat în alte 104 primării, iar pe locul trei sunt comuniştii (PCRM) care vor avea încă 46 de primari, potrivit site-ului Unimedia.info, citat de Mediafax.

Clasamentul neoficial este continuat de reprezentanţii Partidului Nostru cu 41 de primari, urmaţi de liberali (PL) cu 39 de primari, inclusiv în capitala Chişinău. Candidaţii independenţi au câştigat în 34 de circumscripţii, Partidul Socialiştilor (PSRM) are 29 de primării, în timp ce Blocul Electoral al lui Iurie Leancă are 20 de primari. PNL va avea doi edili, în timp ce blocul Casa Noastră Moldova are un primar, la fel ca şi Partidul Popular.

Astfel, partidele proeuropene (PDM, PLDM şi PL) vor avea în total 283 de primari, din cele 457 de mandate disputate în cel de-al doilea tur de scrutin. 

Ce urmează în politica de la Chișinău?

FOTO: Facebook

Principala provocare după aceste alegeri locale va fi formarea unei coaliții guvernamentale.

Președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a susținut luni o conferință de presă în care a subliniat că formațiunea sa a obținut cel mai bun rezultat în alegerile locale. Potrivit lui, acum partidele proeuropene trebuie să se concentreze pe formarea cât mai rapidă a unei majorități parlamentare și învestirea unui nou guvern.  

Întrebarea este dacă vor reuși să-și lărgească alianța proeuropeană cu alte formațiuni politice. Partidul Liberal din care face parte Dorin Chirtoacă nu a mai făcut parte din coaliția guvernamentală rezultată după alegerile legislative din noiembrie anul trecut. De asemenea, între timp, fostul premier Iurie Leancă și-a fondat propria formațiune prooccidentală.

Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, reales pentru al treilea mandat de primar al Chişinăului,  a declarat, la RFI România, că negocierile pentru formarea unei eventuale noi coaliţii de guvernare trebuie să fie echitabile, nu ca la piaţă.

„Partidul Liberal nu a plecat de la guvernare, Partidul Liberal a fost plecat de la guvernare, respectiv acum cei care ne-au exclus şi au preferat să facă alianţe cu comuniştii, după ce au suferit un eşec de proporţii, au posibilitatea să repare într-un fel lucrurile, prin acceptarea propunerii pe care ne-a făcut-o Uniunea Europeană în ceea ce priveşte modelul de formare a viitoarei guvernări. A fost un consens atins de şase formaţiuni politice: trei din Republica Moldova, trei din UE, familiile politice din care facem parte, popularii europeni, socialiştii şi respectiv liberal-democraţii europeni. În mod normal, acea formulă de guvernare ar trebui să stea la baza unei viitoare majorităţi parlamentare şi unui Guvern proeuropean. Obligatoriu cu reforma pe justiţie, procurorul independent, adică aproximativ aceleaşi lucruri care au avut loc şi au loc şi în România în ultimii zece ani", a declarat Chirtoacă, luni, la RFI.

În opinia acestuia, vor exista, cu siguranță, negocieri.

Se va pune la propriu, la modul cel mai serios, problema cum să fie depăşită chestiunea, pentru că suntem conştienţi, orice alt scenariu, alegeri anticipate, ar însemna să fie predată practic Republicii Moldova stângii politice, aservite puternic Kremlinului”, a avertizat Chirtoacă.

El mai spune că discuţiile privind formarea unei noi coaliţii de guvernare trebuie să fie echitabile: „Noi considerăm că trebuie să avem pe masă regulile de joc din UE în ceea ce priveşte formarea unei coaliţii, obiectivele de guvernare scrise în detaliu, regulile de funcţionare ale coaliţiei, neadmiterea altor majorităţi, votatul la comun cu comuniştii, cu socialiştii sau cu alţii, atunci când nu-ţi convine poziţia membrilor alianţei, deci să nu se schimbe majorităţile niciodată şi să avem un algoritm de repartizare a portofoliilor, pe baza unei reguli clare, egale pentru toată lumea, nu ca la piaţă, cineva ia merele mari, altcineva ia merele mici, iar la urmă cuiva îi rămân doar cojile, frunzele sau gunoaiele”, a punctat liderul liberal.

Citiți și:

Traian Băsescu, mesaj pe Facebook: Lovitură grea pentru susținătorii Moscovei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...