PORTRET. Dorin Chirtoacă - de la „Surprize”, la politicianul consacrat

Data publicării:
dorin chirtoaca - fb

 FOTO: Facebook

Dorin Chirtoacă intră acum în galeria oamenilor politici consacrați de la Chișinău, riscând, în ciuda victoriei sale, să fie asociat unei clase politice de care o bună parte a societății civile spune că s-a săturat, pentru că nu a adus nimic nou și nu a împlinit speranțele și așteptările populației.

Și totuși, locuitorii capitalei Republicii Moldova au rămas consecvenți în opțiunile lor: i-au dat votul lui Chirtoacă în primul rând pentru că el reprezenta alternativa prooccidentală. Niciodată Chișinăul nu a avut un primar promoscovit, or socialista Zinaida Greceanîi, contracandidata sa, era percepută ca o exponentă a acestor forțe.

Ca o coincidență, această opțiune a locuitorilor Chișinăului este exprimată chiar în ziua în care s-au împlinit 75 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei. La 28 iunie 1940, România primea un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care i se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța.  

În iunie 2007, când avea 28 de ani, Dorin Chirtoacă a ajuns primar al Capitalei stabilind un record - niciodată Chişinăul nu mai avusese un primar atât de tânăr și nici vreo altă capitală europeană. Victoria în faţa candidatului Partidului Comuniştilor, Veaceslav Iordan, a fost covîrşitoare - 61,17% din voturi la 38,83% din voturi.

Nu la fel de uşoară şi categorică a fost izbânda electorală din 2011. Practic, victoria împotriva comunistului (pe atunci) Igor Dodon (acum lider al Partidului Socialiștilor) i-a fost adusă abia spre final, printr-o răsturnare spectaculoasă de situaţie, graţie voturilor din suburbiile capitalei. În Chişinău, alegătorii îl votaseră pe Dodon, iar acesta dominase cursa electorală pe întreaga durată a numărării voturilor.

Acum, în 2015, lucrurile par să fi fost relativ mai facile, deși nu au lipsit emoțiile. Primul tur de scrutin îl câștigase cu doar două procente avans față de contracandidata sa, socialista Zinaida Greceanîi, fost premier în timpul mandatului de președinte al lui Vladimir Voronin. Înainte de al doilea tur de scrutin, un sondaj o dădea pe Zinaida Greceanîi câștigătoare a cursei electorale, cu 51 de procente.

În orele care au trecut, duminică, de la închiderea urnelor, până la conturarea rezultatului final, Chirtoacă a avut tot timpul un ușor avans în fața Zinaidei Greceanîi. La un moment dat, aceasta se apropia chiar amenințător, dar în cele din urmă ecartul s-a mărit și actualul edil a obținut în cele din urmă victoria la o diferență categorică, de peste șase procente. Într-o explozie de bucurie, a simțit nevoia să o proclame pe Facebook: „Să fie clar, Dorin primar!”

Sa fie clar, Dorin primar!Felicitari si multumiri tuturor, am castigat!Intr-un ceas bun si cu Doamne ajuta -...

Posted by Dorin Chirtoacă on Sunday, June 28, 2015
De ce a intrat în politică

Chirtoacă spune că unchii săi - Gheorghe, Simion şi Mihai Ghimpu (acesta din urmă, figură consacrată pe scena politică de la Chișinău, a fost aproape un an președinte interimar al Republicii Moldova) - l-au îndemnat să facă politică.

Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă FOTO: Facebook

Din 2005, Dorin Chirtoacă este vicepreşedinte al Partidului Liberal condus de unchiul său, Mihai Ghimpu, iar din 2010 prim-vicepreședinte. „Trebuie să spun că într-adevăr m-au ajutat foarte mult. Întotdeuna în mintea mea este amintirea a tot ce au făcut ei timp de 40 de ani şi dacă nu ar fi fost experienţa dânşilor, mie mi-ar fi fost mult mai complicat sau nu aş fi avut aceeaşi motivaţie”, declara, la un moment dat, Dorin Chirtoacă despre unchii săi, într-un interviu pentru Publika TV.

Dorin Chirtoacă s-a născut la 9 august 1978 la Chişinău şi primii ani din viaţă i-a petrecut la Coloniţa, la bunici. După cursurile gimnaziale urmate la liceul „Gheorghe Asachi”, Dorin Chirtoacă a luat drumul străinătăţii. A făcut liceul în România, la Iași, absolvit în 1997, apoi a mers în Franţa. Este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti şi licenţiat în drept european al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene.

Dar oricât de mult i-ar fi plăcut Dreptul, ceva îl împingea sub lumina reflectoarelor. Primul pas l-a făcut la emisiunea „Surprize, surprize” a Andreei Marin, de la TVR.

Dorul de casă a învins în cele din urmă dragostea pentru televiziune şi în 2005 s-a întors la Chişinău, cu gânduri mari, pe care şi le-a împlinit în 2007, când a ajuns primar al Capitalei.

Nu se poate lăuda cu cine ştie ce avere. Potrivit veniturilor declarate în martie anul acesta, în perioada în care s-a aflat la şefia Primăriei, singurii bani câştigaţi au fost cei din salariul de primar. Chirtoacă mai are în proprietate o treime dintr-o casă și un teren intravilan moștenite în comuna Coloniţa și un apartament de 90 de metri pătrați cumpărat în 2013. Are la dispoziție două automobile, un Opel Astra din 1993, proprietate personală, și un BMW din 1997, pentru care are drept de folosință din 2012. Dar are și datorii primarul Chișinăului. În 2013 a luat un împrumut de 315.000 lei moldovenești, scadent în 2033, cu o rată a dobânzii de 10 la sută.

De când a intrat în politică, Dorin Chirtoacă nu a fost ocolit de atacuri din partea adversarilor. În primul rând, despre el se spune că îşi datorează cariera unchiului său, fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu, care nu ratează nicio ocazie ca să-şi promoveze nepotul. Apoi, lui Dorin Chirtoacă i s-a reproșat apropierea de fostul președinte Traian Băsescu. Este nașul de botez al nepoatei acestuia, Sofia Anais, fiica Elenei Băsescu. 

În calitate de primar, Chirtoacă a fost acuzat că ar fi avantajat agenţia de publicitate Aldora Art, al cărei proprietar este fratele său, Lucian Chirtoacă, sau alți agenți economici apropiați liberalilor. Nu i-au lipsit, în timpul celor opt ani de mandat, atacurile politice și nici dificultățile de a-și pune programul în practică. A reușit, totuși, o echilibrare a finanțelor Primăriei în primul mandat și a început o modernizare a Capitalei, inclusiv prin înnoirea parcului de troleibuze.

Nici în noul mandat primarului Chirtoacă nu-i va fi uşor să-şi pună în aplicare promisiunile. Deocamdată, are un Consiliu Municipal ostil, dominat de socialiști.

La 10 septembrie 2013 Dorin Chirtoacă a fost decorat de către Casa Regală a României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, iar în martie 2014 președintele Traian Băsescu i-a acordat Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Ofițer. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...