Două elicoptere ale armatei ucrainene au fost doborâte la Slaviansk de militanţii proruşi, după ce Kievul a lansat o operaţiune de amploare, pentru a relua controlul asupra oraşului.
ACTUALIZARE 14.15. Rusia a denunţat lansarea unei operaţiuni militare împotriva insurgenţilor proruşi din oraşul Slaviansk, apreciind că această decizie duce Ucraina spre „catastrofă”.
Preşedinţia rusă a calificat drept 2raid de represalii” operaţiunea lansată de armata ucraineană în oraşul Slaviansk, afirmând că aceasta prejudiciază Acordul de la Geneva.
ACTUALIZARE 12.36. Trenurile din Donețk au fost oprite de separatiști. Aceștia au preluat controlul asupra Centrului de control al liniilor feroviare.
ACTUALIZARE 11.15. Ministerul ucrainean de Interne a confirmat inclusiv moartea celor doi piloţi, fără să ofere mai multe detalii. Unul dintre piloţi apare însă într-o înregistrare video care îl arată rănit şi capturat de separatişti. Imaginile sugerează că ofiţerul ucrainean ar fi fost executat de proruşi, după ce a căzut în mâinile lor.
Înregistrarea nu a fost însă confirmată până acum oficial.
ACTUALIZARE 9.28. Guvernul de la Kiev confirmă că un elicopter al armatei ucrainene a fost doborât la Slaviansk. Pilotul și-a pierdut viața.
„Un pilot a murit şi sunt şi răniţi”, scrie pe pagina sa de Facebook ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, care susţine că se află la faţa locului cu ministrul Apărării.
„Faza activă” a operaţiunii a fost lansată la ora 04.30 dimineaţa la Slaviansk şi Kramatorsk, a adăugat el. Serviciile de securitate SBU au confirmat, la rândul într-un comunicat că un „elicopter a fost doborât, ceea ce demonstrează (prezenţa) unor specialişti militari străini”.
Proruşii au întărit punctele de control de la intrarea în Slaviansk şi au dat foc la pneuri pentru a împiedica orice înaintare a forţelor armate.
Separatiştii vorbesc chiar de cel puţin trei elicoptere doborâte şi de mai multe victime în rândul armatei ucrainene.
De partea lor, oficialii de la Kiev spun că armata a capturat cel puţin 10 puncte de control din mâinile proruşilor şi că operaţiunile se vor extinde şi în Kramatorsk, oraş aflat nu departe de Slaviansk.
Operaţiunea militară vine după ce ieri, cel puţin zece oameni au fost răniţi la Doneţk, unde sute de activişti proruşi au atacat şi au ocupat sediul Parchetului regional.
_______________________________________________________________________________________
Potrivit Agenţiei France Press, care citează surse locale, un elicopter al armatei ar fi fost doborât de proruşi, iar un pilot ar fi fost omorât şi un altul luat prizonier.
Martorii spun că la marginea oraşului s-au auzit mai multe focuri de armă precum şi câteva explozii. Ca reacţie la tensiunile din est, autorităţile de la Kiev au reintrodus serviciul militar obligatoriu.
Cel puţin zece oameni au fost răniţi ieri, la Doneţk, unde sute de activişti proruşi au atacat şi au ocupat sediul Parchetului regional.
Primarul autoproclamat al Slaviansk, liderul separatist Viaceslav Ponomarev, a avertizat de mai ulte zile asupra unui atac ucrainean.
Rebelii pe care îi conduce aici deţin de o săptămână o echipă formată din 11 observatori ai OSCE, şapte străini şi patru ucraineni. Negocierile pentru eliberarea lor sunt în impas.
Slaviansk face parte din cele 12 oraşe din estul ucrainean aflate sub controlul separatiştilor proruşi. Kievul acuză Rusia, care a anexat deja Crimeea în martie, că dirijează ostitilităţile, ceea ce Moscova dezminte.
Situaţia din Ucraina şi soarta observatorilor OSCE vor figura vineri în centrul întâlnirii dintre preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi cancelarul german, Angela Merkel, care vor avea prima întâlnire bilaterală de la începutul crizei ucrainene.
La Berna, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier se va întâlni cu omologul său elveţian Didier Burkhalter, actualul preşedinte al Organizaţiei pentru cooperare şi securitate în Europa.
Angela Merkel i-a cerut joi preşedintelui rus Vladimir Putin să îşi „folosească influenţa” în dosarul observatorilor reţinuţi, în timp ce negocierile par să tergiverseze de mai multe zile.
În cursul unei conversaţii telefonice, cei doi lideri au insistat asupra „importanţei medierii” OSCE în Ucraina.
Considerând că integritatea teritorială a Ucrainei este ameninţată, preşedintele interimare Oleksandr Turcinov a reintrodus joi încorporarea obligatorie în armată, în faţa deteriorării situaţiei în est.