VIDEO EXCLUSIV. Primele tabere pentru refugiaţi din România
ACTUALIZARE 15.00. Localitatea Lunga, judeţul Timiş, un kilometru distanţă până la graniţa cu Serbia, ora 7 dimineaţa. Jandarmul din imagine aduce la cunoştinţă echipei Digi24 faptul că terenul de sport a fost transformat într-un punct strategic şi nu permite jurnaliștilor să meargă mai departe în ceea ce pare a fi o tabără improvizată peste noapte. Timp de patru ore, autorităţile au refuzat să facă precizări în legătură cu imaginile surprinse de echipa Digi24.
În zonă a fost agitaţie toată noaptea. Până la primele ore ale dimineţii jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri au ridicat aproximativ 50 de corturi. Zgomotul motoarelor de la maşinile speciale ale Ministerului de Interne, care au adus materiale de construcţii în zonă şi lumina de la lămpile montate pentru o mai bună coordonare a lucrărilor i-au alertat pe localnici. Din grădini, se puteau vedea corturile instalate.
„Nu am o părere bună.
De ce?
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Ne e frică că vin peste noi, cine ştie, ne distruge ce avem pe lângă casă, intră peste noi în casă. Ne e frică”, spun localnicii.
Abia în jurul orei 12.30 Ministerul de Interne a trimis prima comunicare oficială despre tabăra de refugiaţi instalată langă localitatea Lunga, din judeţul Timiş.
„Printre activităţile desfăşurate în cadrul acestui exerciţiu de testare a capacităţilor operaţionale este inclusă şi organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o formă de protecţie în România”, se arată în comunicatul Ministerului de Interne.
Oficialii Ministerului de Interne au făcut precizări şi cu privire la desfăşurarea de forţe din perioada următoare, care include şi o a doua tabără, în zona Stamora Moraviţa.
„În aceste tabere sunt verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi a procedurilor care se aplică în astfel de situaţii”, a mai precizat Ministerul de Interne.
Autorităţile au prezentat şi imagini de la o şedinţă de comandă condusă de ministrul de interne, la care au participat şefii poliţiei de frontieră, jandarmeriei şi pompierilor. În acelaşi timp, au fost difuzate imagini de la întâlnirea din august a comitetului extraordinar pentru situaţii de urgenţă din care fac parte toate ministere din zona securităţii naţionale, şefii parchetelor şi ai servicilor secrete.
Potrivit unor surse, la mobilizarea de la graniţa cu Serbia participă aproape 1.000 de angajaţi ai MAI.
ACTUALIZARE 13.45: O a doua tabără urmează să fie ridicată în zona Stamora Moraviţa. Primarul din Moraviţa, de care aparţine Stamora Moraviţa, a spus că primăria a pus la dispoziţia MAI păşunea comunală. Terenul are o suprafaţă de aproximativ opt hectare.
Forţele MAI au ajuns deja la Stamora Moraviţa şi au instalat primele corturi. Primarul a ţinut să precizeze că este vorba doar despre o simulare pentru a vedea dacă autorităţile din zonă pot face faţă unui eventual val de migranţi care ar putea ajunge în România.
ACTUALIZARE 13.20: MAI a dat publicităţii primele imagini de la Comitetul extraordinar pentru situaţii de urgenţă pe tema refugiaţilor.
Şedinţa a fost condusă de ministrul de Interne, însă au participat şi ministrul de Externe şi ministrul de Finanţe, dar şi reprezentanţi din partea tuturor instituţiilor care fac parte din Comitetul extraordinar şi reprezentanţi ai structurilor din MAI. La şedinţă au fost reprezentaţi şi Parchetul General, Serviciile Secrete şi ANAF.
Ministerul de Interne a dat publicităţii şi o serie de imagini de la o întâlnire recentă, din luna august, în care a fost discutată pentru prima oară problema refugiaţilor.
Ea a fost urmată de o şedinţă a Comitetului operativ din cadrul MAI, care a avut loc în urmă cu câteva zile. În această şedinţă s-a stabilit efectuarea de exerciţii în judeţul Timiş.
(Imagini de la Comitetul extraordinar pentru situaţii de urgenţă pe tema refugiaţilor. Sursa: MAI)
Comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Interne:
"Sub coordonarea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc analiza mediului de securitate din regiune, raportat la fluxul migraţionist şi evaluarea de etapă a exerciţiului care a început sâmbătă, 19 septembrie a.c., la frontiera cu Serbia.
Vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat importanţa desfăşurării acestei aplicaţii de la frontiera cu Serbia în condiţiile în care toate statele din vecinătate au luat măsuri suplimentare de întărire a securităţii la frontieră.
„Chiar dacă România nu se confruntă cu o presiune migraţionistă, aceste acţiuni sunt necesare pentru testarea capacităţilor noastre de reacţie la dinamica din regiune” a susţinut viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.
Printre activităţile desfăşurate în cadrul acestui exerciţiu de testare a capacităţilor operaţionale este inclusă şi organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o formă de protecţie în România.
O astfel de tabără este amplasată în apropierea localităţii Lunga, iar o alta urmează să fie amplasată în zona Stamora Moraviţa. În aceste tabere sunt verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi a procedurilor care se aplică în astfel de situaţii.
Totodată, forțele Ministerului Afacerilor Interne - polițiști de frontieră, reprezentanți ai structurilor de imigrări, jandarmi, polițiști și pompieri desfășoară şi alte misiuni specifice, în scopul dezvoltării unui răspuns integrat la provocările actualului mediu de securitate.
Activităţile care se derulează la frontiera cu Serbia sunt măsuri cu caracter preventiv şi sunt desfăşurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne".
(Imagini filmate cu un elicopter al MAI cu tabăra pentru refugiaţi ridicată în Timiş)
Actualizare 12.00:
Corturile filmate de Digi24 în această dimineaţă reprezintă o parte a exerciţiului desfăşurat de instituţiile subordonate de Ministerul Afacerilor Interne, conform unor surse MAI.
Potrivit aceloraşi surse, a fost testată capacitatea României de a se mobiliza într-un timp cât mai scurt pentru primirea unui val de refugiaţi care ar intra în România pe la graniţa cu Serbia.
MAI a testat, de asemenea, viteza de reacţie a autorităţilor centrale şi locale în cazul unui asemenea scenariu.
În localitatea Lunga, aflată la 60 de kilometri distanţă de Timişoara, se află aproximativ 50 de corturi de armată, care sunt păzite de jandarmi.
Poliţiştii de frontieră şi jandarmii fac exerciţii la graniţa cu Serbia, în judeţul Timiş. Mobilizarea are ca scop testarea capacităţii de intervenţie a forţelor Ministerului de Interne în cazul în care refugiaţii blocaţi în Serbia, la graniţa cu Ungaria, şi-ar schimba ruta şi ar încerca să treacă prin România.
Amplasarea corturilor arată faptul că autorităţile din România se pregătesc pentru refugiaţi pe teritoriul ţării. Autorităţile nu vor să spună câţi imigranţi se aşteaptă să ajungă în România şi când au putea ajunge aceştia.
Şi la Beba Veche, localitate aflată la graniţa dintre Serbia şi Ungaria, sunt pregătiri intense. Aici nu s-a ridicat încă o tabără, dar au fost aduse forţe suplimentare de poliţie de frontieră.
Potrivit locuitorilor din zonă, în ultima perioadă, poliţiştii de frontieră ar fi prins mai multe persoane care ar fi intrat ilegal în România. Printre aceste persoane s-ar afla şi refugiaţi.
Localnicii spun că instalarea corturilor a început sâmbătă după amiază.
“Ieri după-amiază, au venit de la Bucureşti cu elicopterul şi au vorbit cu şeful de sector Bunaciu Mircea ca să se apuce să niveleze aici şi să instaleze corturile. Şi azi-noapte au lucrat, până pe la 4.00 dimineaţa. Au avut lumini, generatoare, au lucrat băieţii. Au fost de la ISU, pompierii, jandarmii”, a spus un localnic.
Întrebat dacă autorităţile le-au spus localnicilor pentru ce sunt corturile, bărbatul a răspuns: „Pentru refugiaţi, în caz dacă apar refugiaţi să îi bage aici. Îi aşteaptă”.
„Nu am o părere bună. Ne e frică că vin peste noi, cine ştie, ne distrug ce avem pe lângă casă, intră peste noi în casă. Ne e frică. Ne gândim la rău, nu la bine”, a mărturisit o femeie din localitatea Lunga.
Specialist: Cred că România a avut suficient timp să pregătească gestionarea acestei crize într-un mod raţional
„Din punctul meu de vedere, imaginile arată faptul că România a înţeles ceva în această lună în care Europa s-a bâlbâit – mă refer în special la flancul sudic – şi poate vom vedea o gestionare a crizei refugiaţilor şi a migranţilor ceva mai bine pregătiţi”, a spus la Digi24 Miroslav Taşcu Stavre, expert în relaţii internaţionale.
„Cred că România a avut suficient timp să pregătească gestionarea acestei crize într-un mod raţional, pentru că la graniţa Ungariei cu Serbia, la graniţa Ungariei cu Croaţia, la graniţa Macedoniei cu Serbia am văzut mai degrabă autorităţi luate prin surprindere. Ştim deja că, de câteva zile, Guvernul României a aprobat o strategie privind migraţia, ştim că în Parlamentul României s-a constituit o comisie pe acest subiect”, a mai spus Miroslav Taşcu Stavre.
"România a fost ferită pentru că nu este pe un culoar, nu e cea mai scurtă rută, dar e bine şi salut ceea ce fac autorităţile române pregătind o eventuală mişcare a fluxului de migranţi în condiţiile în care graniţă după graniţă se închid. E probabil deja ca fluxul să se îndrepte spre România", a mai spus expertul în relaţii internaţionale.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News