Hillary Clinton, desemnată oficial candidatul democraților pentru Președinția SUA. Încă un sondaj îl indică pe Donald Trump favorit în cursa pentru Casa Albă

Data publicării:
CLINTON KAINE GettyImages-579374898

 ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Hillary Clinton intră în istoria politică a Statelor Unite, fiind prima femeie candidată la Casa Albă din partea unui mare partid, iar dacă va reuși să-l învingă pe Donald Trump, va deveni prima femeie președinte din istoria SUA, după ce, în 2008, actualul președinte democrat Barack Obama scria, la rândul său, istorie, devenind primul politician de culoare care ajunge să conducă țara.

Hillary Clinton a mai încercat să obţină nominalizarea în 2008, dar alegerile primare de atunci au fost câştigate de Barack Obama, care a şi devenit preşedinte.

La Convenția democrată de la Philadelphia, fostul președinte american, Bill Clinton, a vorbit marți delegaților despre momentul în care și-a cunoscut soția:

În primăvara anului 1971, am întâlnit o fată. Prima oară când am văzut-o, eram, destul de tipic, la un curs de politologie şi drepturi civile. Avea părul lung şi blond, nişte ochelari mari şi nu era machiată. Emana o forţă şi stăpânire de sine care mi s-a părut magnetică. După curs, m-am luat după ea, intenţionând să mă prezint. Eram destul de aproape să o ating pe umăr, dar n-am putut. Am mai văzut-o de câteva ori în zilele următoare, dar tot n-am vorbit cu ea. Apoi, într-o seară, eram la biblioteca de drept, de vorbă cu un coleg. Atunci am văzut-o din nou, în celălalt capăt al sălii. Pentru prima oară, se uita ea la mine. A traversat toată biblioteca, a venit la mine şi mi-a spus: „Dacă ai de gând să te mai uiţi fix la mine... iar acum mă uit şi eu, măcar să ne ştim numele. Eu sunt Hillary Rodham, tu cine eşti?”

Conform rezultatelor de la alegerile primare din partid, fosta șefă a diplomației americane a obținut sprijinul majorității delegaților, depășind pragul de 2.382 de voturi necesare pentru a primi învestitura. Într-o atmosferă mult mai consensuală decât în ajun, când numeroși delegați pro-Bernie Sanders și-au manifestat nemulțumirea, statul Dakota de Sud i-a adus simbolic voturile necesare în momentul-cheie al serii, notează Agerpres.

Delegații care l-au susținut pe Bernie Sanders au contestat însa victoria lui Hillary Clinton: „A fost o selecţie. A fost o selecţie intenţionată, nu o alegere! Vreau să se numere toate voturile. Vreau să se investigheze ce a făcut Convenţia. Vreau să se investigheze scurgerile de e-mailuri. Vreau să nu mai asculte de superdelegaţi şi să aleagă pentru ei.
 
Cel mai supărat dintre susţinătorii lui Bernie Sanders a fost fără îndoială fratele său. La rândul său elector democrat, Larry Sanders a votat cu lacrimi în ochi.

(Parinţii noştri, n.r.) nu au avut o viaţă uşoară. Au murit de tineri, dar ar fi extrem de mândri de fiul lor şi de realizările sale. L-au iubit”, a spus Larry Sanders. 

Hillary Clinton va accepta oficial nominalizarea joi seară, la închiderea Convenției democrate, după care a doua zi va porni din nou în campanie împreună cu vicepreședintele său desemnat, senatorul Tim Kaine. Ea mai are câteva luni la dispoziție pentru a-i convinge pe americani să o voteze. Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc la 8 noiembrie.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos dat publicității marți, candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, o devansa pe adversara sa democrată, Hillary Clinton, cu două puncte. Este pentru prima dată de la începutul lunii mai când omul de afaceri american se află în frunte în anchetele realizate de Reuters/Ipsos. Și un sondaj CNN indica, înainte de a începe Convenția democraților, că Donald Trump face un salt uriaș și reușește pentru prima dată să o devanseze pe Hillary Clinton cu trei puncte procentuale. Candidatul republican era cotat cu 48 la sută din intențiile de vot, în timp ce Hillary Clinton cu 45 la sută.

Convenția democrată are loc pe fondul unui scandal legat de scurgerea în presă a unor e-mailuri interne ale Partidului Democrat, care arătau că Hillary Clinton era privilegiată de conducere în detrimentul lui Bernie Sanders. Consilierii lui Hillary Clinton au pus dezvăluirile pe seama hackerilor ruşi care ar acţiona astfel pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câştige alegerile din noiembrie. FBI a anunţat că anchetează cazul de piraterie informatică.

Donald Trump a obținut săptămâna trecută învestitura republicanilor în cursa pentru Casa Albă, iar analiștii spun că e firesc după un astfel de moment ca respectivul candidat nominalizat să urce în sondaje.

Rezultatele sondajului Reuters/Ipsos

Sondajul Reuters este realizat între 22 și 26 iulie, iar rezultatele lui arată că Donald Trump este creditat cu 39% din intențiile de vot față de 37% pentru fosta primă-doamnă. Restul de 24% au spus că nu sprijină vreunul dintre candidați. Marja de eroare a sondajului este de patru puncte, scrie Agerpres.

Vineri, Hillary Clinton mai avea un avans de trei puncte asupra adversarului său.

În această serie de sondaje Reuters/Ipsos, ea și-a păstrat un serios avans asupra lui Donald Trump în cea mai mare parte a cursei pentru prezidențialele din 2016. La începutul lunii mai, omul de afaceri s-a ridicat pentru scurt timp la același nivel cu ea în momentul în care adversarii lui din alegerile primare republicane se retrăgeau unul după altul.

De această dată, ancheta a fost efectuată în timp ce Donald Trump a fost desemnat oficial candidat de către Convenția republicană reunită la Cleveland, iar deschiderea Convenției naționale democrate, la Philadelphia, avea loc într-o atmosferă tensionată, odată cu demisia președintei partidului.

În ultima campanie prezidențială, cea din 2012, candidatul republican Mitt Romney a progresat cu cinci puncte după Convenția republicană, până a făcut scor egal în sondaje cu președintele Barack Obama. După Convenția democrată, Barack Obama a avansat cu câteva procente și a condus cursa până la final.

Hillary Clinton va accepta oficial nominalizarea mâine searã la închiderea Convenției democrate. Drumul spre Casa Albã se anunțã însã unul complicat. Un al doilea sondaj de opinie îl dã învingãtor pe Donald Trump în cursa pentru funcția de președinte. Candidatul democrat este creditat cu 39% din intențiile de vot față de 37% pentru fosta Primã Doamnã. Restul de 24% au spus cã nu sprijinã vreunul dintre candidați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...