Avarie la o centrală nucleară din Ucraina. Ce măsuri au luat autoritățile române

Data publicării:
centrala de la zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporijia, Ucraina, este situată pe fluviul Nipru FOTO: Wikipedia.org

Ministrul ucrainean al Energiei a dat asigurări că nu există nicio ameninţare la adresa siguranţei populaţiei şi exclude orice pericol ca materii radioactive să ajungă în atmosferă. Autorităţile ucrainene nu au precizat însă ce anume s-a întâmplat şi care este cauza avariei, dar au promis că, până vineri, situaţia va reveni la normal. De altfel, administratorii centralei spun că pagubele au fost minore, iar reactorul la care a intervenit avaria nu a fost afectat.

Cu toate acestea, autoritățile române au reacționat cu precauție și miercuri după-amiază a avut loc o reuniune a Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență, informează un comunicat al Ministerului Mediului. Acest comitet se întrunește pentru a analiza situații generate de poluări ale aerului și solului în cazul unor accidente industriale (inclusiv cele cu impact transfrontier).

Comitetul a fost coordonat de ministrul Attila Korodi, în calitate de președinte, și a avut în vedere analiza tuturor informațiilor referitoare la accidentul produs la centrala nucleară Zaporijia, Ucraina, în data de 28 noiembrie 2014, se arată în comunicat.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a generat un model numeric de dispersie, rezultând că traiectoria posibilului nor de poluant radioactiv s-ar menține, în următoarele 48 de ore, la nord de granița României, precizează comunicatul. 

La nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), conform datelor de monitorizare permanentă din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu.

„Din momentul în care au apărut primele informații, MMSC (Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice - n.r.) a transmis scrisori prin care am solicitat informații cu privire la acest eveniment, atât Ambasadei Ucrainei în România, Ambasadei României în Ucraina, precum şi Ministerului Mediului din Ucraina. Chiar dacă toate datele indică faptul că nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atenție situația, pentru a fi siguri că nu există motive de îngrijorare”, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

Măsurile care s-au luat în scop preventiv, de către Laboratorul Național de Referință Radioactivitate din cadrul ANPM, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), au vizat:

1. Intensificarea analizelor gama spectrometrice pentru probele de aerosoli atmosferici și depuneri atmosferice;

2. Notificarea agențiilor teritoriale în scopul asigurării unui răspuns prompt în cazul în care sunt identificate creșteri ale valorilor radioactivității în factorii de mediu;

3. Asigurarea raportării orare de date de debit de doză gama provenite de la sistemul de stații automate, atât către MMSC, CNCAN, IGSU-MAI și MapN, cât și către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP.

În cadrul Comitetului s-a decis ca:

1. MMSC va colecta și va analiza în continuare datele legate de subiect și va menține contactul permanent cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu;

2. ANM va monitoriza, în continuare, circulația atmosferică în zona de interes și rulează modelul de dispersie a poluantului;

3. ANPM continuă monitorizarea radioactivității factorilor de mediu, atât automat, cât și manual și va notifica orice modificări survenite. Datele provenite din reţea sunt puse permanent la dispoziția publicului, pe platforma EURDEP.

4. Orice modificare a situației va conduce la convocarea Comitetului şi anunțarea instituțiilor statului cu responsabilități.

Centrala nuclear-electrică de la Zaporijia se află la o distanță de aproximativ 500 km față de teritoriul României și este una din principalele centrale din lume, ca mărime.

Pe scara urgențelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul de săptămâna trecută de la Zaporijia a fost clasificat la scara 0 (eveniment neradiologic). Scara 7 este asimilată accidentelor de la Cernobîl și Fukushima, precizează Ministerul Mediului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Fotografie articol RM_main photo
A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...