DIN|Interior. Farmaciile online, afaceri în ilegalitate
În anul 2005, cu mult înainte de integrarea în Uniunea Europeană, a apărut pe piaţa din România o afacere care avea să prindă foarte bine: comerţul online cu medicamente. În cei aproape zece ani care s-au scurs de atunci, nicio autoritate nu a sesizat ceva foarte grav: vânzarea de medicamente pe internet este ilegală.
„Conform studiilor internaţionale la care am avut acces se evidenţiază faptul că una din porţile de intrare pentru medicamentele contrafăcute este comerţul online cu medicamente”, explică Dumitru Zamfir, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
„Riscurile sunt foarte mari şi din punct de vedere al sănătăţii pentru că de-a lungul timpului au fost depistate şi medicamente care nu conţineau substanţele active sau conţineau alte substanţe care pot, în anumite situaţii pot fi nocive sănătăţii şi atunci sunt ambele paliere: şi al celor care obţin nişte câştiguri ilicite şi destul de mari şi al cetăţeanului care ar trebui să conştienitzeze unor riscuri destul de mari cumpărând produse de la astfel de vânzători”, spune Aurel Dobre, comisar-şef la Direcţia de Investigare a Fraudelor din IGP.
„Înghit un medicament despre care nu ştiu că are într-adevăr cantitatea de substanţă activă pe care o declară. S-ar putea să fie numai excipienţi ajutători care dau forma de comprimat, de capsulă şi risc să îmi întrerup un tratament care până atunci a fost corect. Ne bucurăm că am cumpărat un medicament cu un preţ mai mic ceea ce pare a fi sau ceea ce se declara a fi”, explică Dumitru Lupuleasa, președinte al Colegiului Farmaciștilor din România.
Când intervine poliția
Ministerul Sănătăţii ar trebui să intervină şi să aplice legea. Deşi timp de o lună, echipa Digi24 a încercat să obţină un punct de vedere, nu a primit niciun răspuns.
Mai multe acţiuni ale Poliţiei Române, ale Direcţiei de Investigare a Fraudelor, au scos la iveală şi au închis câteva site-uri ce comercializau medicamente contrafăcute intrate în ţară pe filieră asiatică. Poliţia însă intervine doar în cazul în care apar dovezi solide de falsificare.
„Avem câteva mostre de medicamente contrafăcute identificate și disponibilizate cu ocazia uneia dintre ultimele operaţiuni. Este un caz care a avut la bază informaţii obţinute de ofiţerii noştri vizavi de cinci site-uri sau anunţuri prin intermediul cărora se comercializau medicamente”, spune Aurel Dobre, comisar-şef la Direcţia de Investigare a Fraudelor din IGP.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Într-un singur an, o farmacie online poate să ruleze în jur de 100.000 de euro cu o investiţie minimă: un server, un sediu şi ceva taxe poştale. Vând medicamente fără condiţii speciale sau o autorizaţie din partea instituţiilor abilitate.
„Foarte puţine sunt medicamente în adevăratul sens al cuvântului. Avem câteva OTC-uri, câteva geluri, medicamente antiinflamatoare, pentru răceală şi gripă dar care, sincer, nici nu prea merg pentru că se găsesc în toate farmaciile, sunt oarecum banale”, explică Raluca Crișan, farmacist online.
„Medicamente OTC au statut de medicament, sunt înregistrate la Agenţia Medicamentului, există autorizaţie de punere pe piaţă care conferă dreptul producătorului de comercializare în ţara respectivă . Ele pot fi eliberate fără prescripţie medicală. Aspirină, paracetamol, antinevralgic, ibuprofen, codaminul, cele care nu înseamnă prescripţie medicală”, spune Dumitru Lupuleasa.
„Publicul nostru este alcătuit din persoane care nu au timp şi asta ar fi mămicile, proaspetele mămici şi eventual oamenii foarte ocupaţi cu jobul. Multe dintre comenzile noastre sunt făcute în timpul nopţii sau în timpul săptămânii, în orele de muncă, de la calculatoare”, detaliază reprezentanții unei farmacii online.
Avantaje și dezavantaje
La o primă vedere, toată lumea are de câştigat: o persoană care locuieşte departe de orice farmacie, primeşte medicamentul de care are nevoie cu un minimum de efort şi cheltuială. Dar ce fel de pastile cumpără, dacă sunt autentice şi vindecătoare, nu are cum să ştie.
„O farmacie online din Anglia: pacientul se poate adresa acestei farmacii pentru eliberare numai pe un număr limitat de medicamente pentru care există un medic care îşi asumă responsabilitatea prin semnătură Electronică. Pacientul, înainte de a primi acest medicament completează nişte fişe care pot fi de una, două, trei până la cinci pagini în care sunt consemnate istoricul bolii, interacţiuni medicamentoase, dacă are alergie, dacă a mai luat medicamentul acesta şi când şi abia după ce completează aceste fişe primeşte acceptul de eliberare a medicamentului”, explică Dimitru Lupuleasa.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra riscurilor la care se expun consumatorii atunci când cumpără medicamente de pe internet. Interpolul organizează periodic acţiuni de identificare şi de confiscare a pastilelor contrafacute. Practic, în fiecare an, un procent din remediile vândute la nivel mondial sunt false. Internetul oferă cea mai simplă metodă ca acestea să ajungă la populaţie.
„Piaţa medicamentelor contrafîcute este în continuă expansiune, chiar şi în ţările din Europa. Nu mai vorbesc despre ţările din Asia, din Africa unde procentele sunt alarmante, 40-50%”, afirmă Dumitru Lupuleasa.
Cele mai căutate pilule sunt cele pentru potenţă, antibioticele şi analgezicelele. Analizele comandate de producător şi realizate în laboratoare din străinătate au arătat adevăratele pericole care se ascund într-o pastilă măruntă.
Legea farmaciilor din 2009 spune foarte clar că medicamentele pot fi vândute numai in farmacii autorizate de Ministerul Sănătătii. Cele de pe internet ar putea să fie utile dacă ar fi controlate.
„Nu sunt împotriva farmaciilor online, să fim bine inţeleşi. Eu vreau ca farmaciile online, în momentul în care se autorizează, trebuie impuse condiţiile pe care le îndeplinesc farmaciile obişnuite, să le aibă şi să fie controlate în mod legal şi de către Colegiul Farmaciştilor şi de către inspecţia de farmacie”, explică Dumitru Lupuleasa.
Care este versiunea farmaciștilor online
Familia Mănucu administrează o farmacie autorizată de Ministerul Sănătății și deţine şi una online.
„Strict privind afacerea noastră, este nejustificată absenţa cadrului legal, dar sunt sigur că există anumite interese, prejudecăţi şi o reticenţă faţă de a trece pe online. Există anumite norme ale Colegiului Farmaciştilor care trebuie să facă un pas înainte de la clasica vânzare a medicamentelor în farmaciile fizice cu care suntem obişnuiţi de ani de zile”, explică proprietarul de farmacie online.
Toţi însă se izbesc de acelaşi zid: Ministerul Sănătaţii. Acesta este singura autoritate care poate să dea răspunsuri, să impună autorizări şi sancţiuni.
„În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii nu reuşeşte să facă inspecţii în farmaciile pe care le-a autorizat. Ar trebuie să fie întărit corpul de inspecţie fie prin transfer către Agenţia Medicamentului şi din punctul meu de vedere ar fi un lucru care s-ar putea exercita controlul pe întreg lanţ: producţie, import, distribuţie şi eliberare în detaliu şi atunci lucrurile ar fi mult mai bine controlate tocmai pentru siguranţa populaţie”, este de părere Dumitru Lupuleasa.
În momentul în care Ministerul Sănătăţii autorizează funcţionarea unei farmacii, practic girează un proces riguros de producţie, distribuţie şi vânzare a tuturor produselor care ajung la pacient.
„În farmaciile reale există mecanisme de control. Începând cu procesul de fabricare a medicamentului, unde sunt respectate nişte norme de calitate a fabricaţiei, aşa numitele „good manufacturing practice”, care sunt continuate cu norme de bună practică în distribuţie. Deci, practic se asigură o trasabilitate totală, începînd din momentul în care intră materia primă în fabrică până în momentul în care medicamentul este eliberat de farmacist către pacient”, spune Dumitru Zamfir, de la ARPIM.
Cu alte cuvinte, procesul laborios şi costisitor este singurul garant pentru siguranţa pacientului. În orice moment, oricine controlează stocul dintr-o farmacie poate afla cu exactitate cine este producătorul, unde a fost produs medicamentul, cine l-a adus în ţară, ce substanţă s-a folosit la crearea lui şi cine a livrat respectiva substanţă. Aceasta este procedura standard în situaţia unei inspecţii a autorităţilor.
Fără presiunea legii şi a sancţiunii pusă pe administratorii acestor farmacii, tot ce rămâne este buna-credinţă a vânzătorului.
Administratorii acestor afaceri susţin că respectă procedura standard dintr-o farmacie autorizată: cumpără medicamente de la distribuitori autorizaţi, oferă sfaturi de specialitate prin telefon și nu vând medicamente pentru care ar fi nevoie de prescripţie medicală.
Cum se procedează în alte state din Europa
Disponibilitatea permanentă şi accesul în cele mai îndepărtate zone ale ţării sunt două dintre avantajele pe care le oferă farmacia online.
Modelul legal al comerţului online cu medicamente funcţionează deja în câteva state din Europa. Pentru România însă pare un model de neurmat. Europarlamentarul Petru Luhan a adresat un apel Ministerului Sănătăţii din România pentru reglarea situaţiei comerţului online cu medicamente. Era un răspuns la îngrijorările formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Apelul a rămas fără răspuns până în acest moment.
Aproape zece dosare penale au fost înaintate justiţiei pentru infracţiunea de falsificare de medicamente. Câteva site-uri au fost închise. Alte câteva sute de aşa-zise farmacii funcţionează la limita legii. Iar în felul acesta, ceea ce ar putea fi un avantaj pentru mii de bolnavi din toată ţara rămâne un vid legal şi o nepăsare a câtorva instituţii cu autoritate.
Cu câteva zile înainte de difuzarea acestui material ministerul a oferit o replică: problema farmaciilor online mai necesită timp pentru discuţii cu toate autorităţile implicate.
Urmăriți reportajul integral „DIN|Interior” în materialul video atașat.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News