„S-au realizat 3526 de teste. Dintre acestea sub 5 procente au fost teste neconforme pentru diferite produse biocide. Testarea s-a făcut în laboratoarele spitalelor, ale DSP și în laboratoare private. Se verifică pe suprafețe, pe mâini, pe obiecte, modul în care procesul de curățenie se realizează corespunzător, dacă produsul a distrus microorganismul”, a spus ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății a dat și un exemplu de spital unde a găsit neregului: Institutul Oncologic din Cluj. Patriciu Achimaș Cadariu a condus unitatea sanitară înainte de a prelua mandatul de ministru.
El a mai spus că cele 5 procente neconforme ar fi putut fi influențate de diverse greșeli. Testele vor continua și vor fi repetate de-a lungul săptămânilor ce urmează.
Cătălin Tolontan și Gazeta Sporturilor au publicat începând cu 25 aprilie o serie de investigații privind diluarea intenționată a dezinfectanților din spitale.
În centrul investigațiilor este firma Hexi Pharma, producător de substanțe dezinfectante și lider de piață, care a livrat produse inclusiv pentru Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică (Spitalul de Arși), unde au fost internate mai multe victime ale tragediei de la Colectiv și care au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești.
Compania a negat acuzațiile și a spus că nu au livrat dezinfectante Spitalului de Arși.
Inițiativa România a publicat lista contractelor Hexi Pharma pe și a arătat că „în 2015, compania Hexi Pharma a avut 20 de contracte cu Spitalul de Arși cu o valoare totală de 26.150,7 de euro. Contractele au fost obținute prin încredințare directă, nu prin licitație”.