Parlamentarii PNL au început să părăsească sala în momentul dezbaterii proiectului de lege privind pensiile. „Raportul comisiei este anterior punctului de vedere emis de către guvern. Proiectul de lege nu prevede sursele de finanțare”, a încercat să explice liderul deputaților PNL, Ludovic Orban.
În semn de protest, liberalii s-au retras de la dezbateri. Gestul de frondă al parlamentarilor opoziţiei nu a avut niciun efect . Proiectul a fost adoptat cu largă majoritate. Iniţiatorii au încercat să explice de ce era neapărată nevoie de o pensie specială pentru aleşi.
Anghel Stanciu, deputat PSD: „Sloganul Dreptate până la capăt! să continue şi să se realizeze. A fost început, prin reîntregirea pensiilor, prin reîntregirea pensiilor pentru circa 149.000 de mii de militari, apoi aţi votat pentru personalul navigant, grefieri, judecători, funcţionari publici şi parlamentari. Este momentul, dragi tovarăşi, ca astăzi... Nu, nu bateţi, cuvântul tovarăş nu trebuie să fie o ruşine, nu trebuie să-l excludeţi din vocabularul dumneavoastră! Dacă pe 16 decembrie cetăţenii ţării şi-au luat ţara înapoi, astăzi e rândul vostru să luaţi Parlamentul înapoi!”
Bogdan Niculescu Duvăz, deputat PSD: „Efortul bugetar este sub 1 la sută din efortul bugetar alocat pentru pensiile speciale. Sugerez colegilor din opoziție o lecturare a unei culegeri de texte a lui Umberto Ecco, se numește Înainte ca racul, care are un subtitlu: Războiul cald sau populism mediatic. Aviz amatorilor!”
Acuzaţiile de populism au plouat de o parte şi de alta.
Ludovic Orban , liderul deputaţilor PNL: „Vom avea o cotă de încredere mai joasă decât orice altă instituție publică. Mergeți fiecare în colegiul dumneavoastră și întrebați 100 de cetățeni dacă sunt de acord cu adoptarea acestui proiect de lege, vă garantez ca 90% sau chiar mai mult nu vor fi!”
Cristiana Anghel, senator PC: „Cei care sunt atât de populiști încât spun: vaaiii, ne pasă de cei de acasă! Oare? Câte afaceri aveți, domnilor, puteți trăi din pensia asta amărâtă pe care o veți primi de aici? Puteți renunța la ea. Puteți să o donați! Dar cei care sunt cinstiți și care trăiesc doar din ce primesc de aici pot primi o recompensare a meritelor lor!”
Citiți și:
303 parlamentari au votat pentru pensii speciale care pot ajunge la peste 4000 de lei şi doar 124 împotriva. Legea va intra în vigoare dupa promulgarea sa de către președintele Klaus Iohannis. Votul de astăzi din plenul reunit al celor două camere s-a dat în absența premierului, aflat în străinătate pentru o intervenţie chirurgicală la genunchi.