Încurcați în regulile diplomației. MAE îi retrage pașaportul de serviciu parlamentarului Remus Cernea, după o vizită în Taiwan

Data publicării:
remus cernea taiwan steag romanesc

Patru deputaţi - Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu - au fost zilele acestea într-o vizită în Taiwan. Deputatul Remus Cernea a postat pe contul său de Facebook mai multe fotografii din Taiwan, în unele dintre acestea apărând şi colegii săi. Într-un interviu acordat blogului pesurse.ro, Remus Cernea a povestit cum a ajuns să fie selectat de Taiwan pentru o vizită decontată de MAE taiwanez.

Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziția României privind respectarea principiului „o unică Chină” („one China policy”) și reiterează totodată importanța relațiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză. Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că toate instituțiile statului trebuie să respecte cu strictețe natura relațiilor bilaterale cu R.P. Chineză, se spune într-un comunicat.

„MAE dezavuează deplasările unor reprezentanți ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparența unor misiuni oficiale (s.n.), în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituțiilor românești, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare”, precizează Ministerul de Externe.

Potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calități oficiale, precum pașaportul diplomatic sau de serviciu, arată Ministerul de Externe.

Conducerea Camerei Deputaţilor şi PSD au transmis, joi, că „se delimitează” de deplasarea unor deputaţi în Taiwan, forul legislativ precizând că vizita nu a avut un caracter oficial, că nu a suportat cheltuielile şi reafirmând totodată „relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie” cu China.

Şi PSD a transmis o serie de precizări referitoare la vizita neoficială a deputaţilor PSD Ovidiu Iane şi Ninel Peia în Taiwan. „Vizita celor doi deputaţi a fost una neoficială, iar conducerea PSD nu a fost informată cu privire la această deplasare. Cei doi deputaţi s-au deplasat în Taiwan fără a avea niciun mandat din partea Partidului Social Democrat”, menţionează sursa citată. PSD reaminteşte că deputaţii s-au deplasat fără niciun fel de resursă financiară din partea statului român sau a Parlamentului României.

Reacția lui Remus Cernea

Potrivit surselor Digi24, Remus Cernea a călătorit cu un pașaport de serviciu din timpul mandatului său de consilier al lui Victor Ponta, calitate pe care nu o mai deține.

Remus Cernea a declarat, la Digi24, că vizita în Taiwan a fost „o vizită de informare, neoficială”.

Deputatul a admis că a realizat prea târziu că a folosit pașaportul de serviciu obșinut în altă calitate decât cea de parlamentar. „Dacă am greșit, îmi fac mea culpa”, a spus Remus Cernea.

El a confirmat că a folosit pașaportul obținut anul trecut în calitatea de consilier de stat în cancelaria primului ministru, valabil până în 2014, dar că nimeni din această instituție nu l-a informat că trebuie să îl predea.

Deputatul a pledat pentru o colaborare economică și culturală a României cu Taiwanul și a detaliat modul în care a fost invitat în această zonă.

Deputatul a recunoscut că știu foarte bine statutul Taiwanului.

„Nu văd de ce ar trebui să ne inflamăm, cred că trebuie să vedem lucrurile cu reționalitate și înțelepciune politică”, a afirmat Remus Cernea, la Digi24.

Valeriu Zgonea: „Am sunat-o pe doama ambasador și am asigurat-o că nu a fost un gest intenționat”

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a spus că a vorbit cu ambasadorul Chinei la București și i-a explicat situația. „Legăturile cu Republica Populară Chineză nu au fost afectate”, a subliniat Zgonea.

„Faptul că a fost invitat pe banii statului taiwanez și nu a informat conducerea Camerei și nu există o sancțiune nici pentru parlamentari dar nici pentru alți cetățeni români ne arată o anumită slăbiciune pe care trebuie să o corectăm. Legăturile cu Republica Populară Chineză nu au fost afectate. Am sunat-o pe doamna ambasador și am asigurat-o că nu a fost un gest intenționat. A fost doar o scăpare a celor patru parlamentari, care nu au cunoscut regulile de diplomație internațională. Aceasta a înțeles poziția noastră și că parlamentarii au căzut într-o capcană”, a precizat Valeriu Zgonea la Digi24.

Ce prevede legea invocată de MAE

Conform art. 14, alin. 3. din Legea 248/2005, invocată de MAE, „la încetarea calitătii prevăzute la art. 12, autoritatea sau instituția din cadrul căreia face parte titularul are obligația să predea pașaportul de serviciu Ministerului Afacerilor Externe, în vederea anulării”.

Articolul 12 arată care sunt persoanele care pot utiliza pașaport de serviciu, dar atunci când călătoresc în interes de serviciu: magistrații, prefecții, subprefecții, presedinții, vicepresedinții consiliilor județene, primarii municipiilor, orașelor și sectoarelor municipiului București, funcționarii din aparatul central al administrației publice și ai Parlamentului, personalului tehnico-administrativ și de serviciu al misiunilor diplomatice, al oficiilor consulare, al reprezențantelor permanente pe lângă organizațiile internaționale, lectorii trimisi în misiune de Ministerul Educației și Cercetării, precum și soțul, soția și copii minori ai acestora; presedinții și vicepresedinții organizațiilor și asociațiilor profesionale la nivel național, legal constituite; presedinții organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, legal constituite, membre ale Consiliului Minorităților Naționale; alte persoane, cu aprobarea Ministrului Afacerilor Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri