Cei doi lideri politici spun că nu au fost îndeplinite procedurile în parlament privind audierea în comisiile de specialitate, în urma cărora să fie întocmit un raport, care să fie votat în Parlament.
În scrisoarea transmisă liderilor europeni, Vlasile Blaga şi Klaus Iohannis subliniază că este pus într-o lumină nefavorabilă prestigiul CE, în situaţia în care Comisia va accepta să discute cu persoana nominalizată, deşi aceasta nu a fost audiată în Parlament.
Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidaţi ai României pentru un post de comisar să aibă discuţii doar cu europarlamentarul PSD Corina Creţu, chiar dacă prima opţiune a Bucureştiului a fost pentru Dacian Cioloş, potrivit unui surse europene, citate de Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al CE Natasha Bertaud a anunţat că discuţia dintre Jean-Claude Juncker şi candidatul român va avea loc joi.
La sfârşitul săptămânii trecute, prim-ministrul a declarat că a luat decizia de a face o a doua nominalizare, pe lângă Dacian Cioloş, pentru ca şansele Bucureştiului de a obţine un portofoliu important să fie cât mai mari.
Victor Ponta nu a vrut însă să spună despre cine este vorba. Totuşi, într-o scrisoare trimisă preşedintelui Comisiei Europene la sfârşitul lunii iulie, premierul a făcut două propuneri pentru postul de comisar european, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.
Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.
În acest context, PNL a cerut, într-un comunicat de presă, demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pe care îl acuză de „tăinuire de informaţii” pe care parlamentarii, conform legii, trebuie să le afle.